Kosmotýdeník 159. díl (28.9. – 4.10.2015)

Jsme na konci týdne nabitého kosmickými událostmi. Pojďme si je shrnout v pravidelně vydávaném Kosmotýdeníku, který vám každých sedm dní přináší shrnutí novinek z kosmonautiky. Celkem tři starty se uskutečnily během minulého týdne. Neunikne nám ani jediný z nich. Podíváme se však i na přípravu komponent pro misi EM-1, zavítáme na nově vznikající kosmodrom Vostočnyj a čeká nás ještě několik dalších novinek. Přejeme vám příjemný zbytek neděle a dobré čtení.

Ariane 5 si připsala další úspěšný start

Třicátého září ve 22:30 SELČ vynesla raketa Ariane 5 dvojici telekomunikačních satelitů. Start probíhal z kosmodromu Kourou v Jižní Americe. Náklad tvořila dvojice satelitů. První byl australský Sky Muster a druhým byl argentinský Arsat 2. Raketa satelity vynesla na výslednou dráhu o parametrech 35,786×250 kilometrů. Z té se už vlastními motory satelity dostanou na své oběžné dráhy.

Satelit Sky Muster

Satelit Sky Muster
Zdroj: http://www.abc.net.au/

Australský satelit Sky Muster v hodnotě půl miliardy dolarů a váze 6,440 kilogramů má za úkol poskytovat vysokorychlostní připojení k internetu pro přibližně čtyři sta tisíc australských domácností. Zároveň slouží i jako retranslační satelit pro satelitní telefony. Sky Muster patří mezi největší telekomunikační satelity, vypuštěné v poslední době. To je dáno jeho schopností poskytovat služby na poměrně rozsáhlém území Austrálie, Vánočních ostrovů a dalších oblastí Tichomoří. Tento satelit však v Austrálii rozžehnul ostrou debatu mezi ministerstvem komunikací, které ho prosazuje a opozicí. Opozice tvrdí, že satelit byl příliš velký a příliš drahý a že neposkytne vzhledem k ceně dostatečně rychlé služby. Opozice by raději viděla několik menších telekomunikačních satelitů, než jeden velký. Další výtka hovoří o tom, že ve špičkách nebude jediný satelit schopný poskytnout rychlé připojení a naopak bude celou komunikaci zpomalovat. Kde je pravda se ukáže až v polovině příštího roku, kdy po všech testech na orbitě bude satelit zprovozněn pro běžný provoz.

Argentinský Arsat 2 váží 2,975 kilogramů a po dobu patnácti let má poskytovat internetové a komunikační služby v na jihu i severu Ameriky. Jedná se již o druhý velký telekomunikační satelit postavený v Argentině. První startoval pod názvem Arsat 1 již minulý rok. Satelit nese 26 transpondérů v Ku pásmu a deset transpondérů v pásmu C.

Kosmický přehled týdne

Prvního října ve večerních hodinách se na kosmodromu Bajkonur zažehly trysky rakety Sojuz, která úspěšně vyslala další zásobovací loď Progress na misi k Mezinárodní kosmické stanici. Progress M-29M nesl přibližně 3,1 tuny nákladu a po necelých šesti hodinách letu se připojil k zadnímu portu modulu Zvezda. Mimo 350 kilogramů paliva, nebo 420 kilogramů vody, nesl i 1549 kilogramů nákladu v hermetizovaném prostoru. V tomto nákladu byly potravinové zásoby, náhradní díly pro celou stanici a vědecké experimenty. Tento Progress by měl být posledním se značením M-xxM a na příští start by měl být použit již vylepšený Progress MS. Progress M-29M se od stanice dle plánu oddělí 9. prosince, načež i s nákladem odpadu shoří v atmosféře. Záznam ze startu je zde.

Na pondělí si NASA připravila tiskovou konferenci, kde avizovala oznámení zásadního objevu na Marsu. I přesto, že výsledné oznámení bylo poněkud méně zásadní, než bylo naznačováno, je zpráva zajímavá. Bylo definitivně potvrzeno, že na Marsu dochází k sezonním tokům povrchové vody – zejména v létě, kdy teplota stoupá nad –23 stupňů Celsia. Na svazích kráterů a hor jsou po této činnosti zaznamenatelné stopy, které nejlépe zatím mapuje orbitální marsovská sonda MRO.

Do firmy ATK v Promontory v Utahu dorazily první díly jednoho z urychlovacích bloků na tuhá paliva, který bude součástí rakety SLS, která v roce 2018 vynese loď Orion k bezpilotní misi, při které tato loď oblétne Měsíc a vrátí se zpět na Zemi. Fotografie z vykládání dílu si můžete prohlédnout pod tímto textem.

Letové části vylepšených bloků SRB pro SLS EM-1

Letové části vylepšených bloků SRB pro SLS EM-1
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/

Další z částí SRB pro SLS EM-1

Další z částí SRB pro SLS EM-1
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/

Roscosmos oznámil, že avizovaný první start rakety Sojuz z nového kosmodromu Vostočnyj neproběhne v prosinci tohoto roku. Dosud probíhají stavební práce zejména u obslužných budov i na samotném kosmodromu. Díly rakety Sojuz nicméně na nový kosmodrom již dorazily a start se posouvá na první čtvrtletí 2016. Jak upřesnil v komentářích Jiří Hošek (díky), montážní hala MIK měla být hotová do 30. září, ale termín se nepodařilo dodržet. Dosud jsou zde některé stavební nedodělky a provádějí se dokončovací práce. Do provozu nebyly předány systémy ventilace, požárních hlásičů, rozvody tepla a vody. To je jediný důvod, proč jsou kontejnery s raketou stále ve Vostočném na nádraží.

V pátek ve 12:28 SELČ úspěšně odstartovala raketa Atlas V s mexickým telekomunikačním satelitem Morelos 3. Pro Mexiko byl tento start velmi důležitý. Jednalo se totiž o záložní exemplář satelitu, který byl zničen při květnové havárii rakety Proton. Nový satelit má vylepšit internetové a komunikační spojení na mexickém území. Pracuje v pokročilých 3G sítích. Záznam ze startu si můžete prohlédnout zde.

Start Atlasu V se satelitem Morelos

Start Atlasu V se satelitem Morelos
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/

Přehled z Kosmonautixu:

Tento týden jste se na Kosmonautixu mohli například dočíst o ledu na kometě 67P, který mizí a zase se objevuje. Ukázali jsme vám video, které mapuje postupné objevování blízkozemních asteroidů. Nečekaně dechberoucí podívaná stojí za zhlédnutí. Podrobněji jsme pro vás rozebrali oznámení NASA o objevu tekuté vody na Marsu. Podívali jsme se na zajímavou misi, která by mohla nárazem vychýlit asteroid z kolizní dráhy. Data ze sondy Dawn umožnila vytvořit globální topografickou mapu planetky Ceres. V rámci programu Discovery NASA bylo představeno pět kandidátů na nové mise.

Snímek týdne:

Nádherné záběry Charonu z New Horizons, neobvyklý záběr kometárního jádra z Rosetty nebo další zajímavý snímek čerstvého kráteru na Ceres z DAWN. V tak tvrdé konkurenci je jako snímek týdne vybrán snímek slanotoků v kráteru Horowitz na Marsu. Můžeme spekulovat, že podobné snímky nám z Marsu proudí už více než deset let a že se o závratnou novinku nejedná, avšak před týdnem jsme se těšili na něco převratného a potvrzení, že na Marsu jsou sezónní vodní výrony, byť hodně slané, určitě není zpráva, která by měla být nějak upozaděna. Navíc to v očích veřejnosti zpráva týdne byla. A snímek samotný? Ten si jistě své příznivce našel.

Slanotoky v kráteru Horowitz na Marsu. NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Slanotoky v kráteru Horowitz na Marsu. NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.abc.net.au/
https://spaceflightnow.com/
http://space.skyrocket.de/
http://siberiantimes.com/other/

Zdroje obrázků:
http://www.abc.net.au/news/image/6817944-3×2-940×627.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/12087161_843924702390015_8002686984750331321_o.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/12022456_843924689056683_6795510782071670087_o.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12106834_936470179760983_688236764811489105_n.jpg?oh=c057f577374e73fcf96c7781308ecadb&oe=56A2A17B

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 159. díl (28.9. – 4.10.2015)”

  1. Jiří Hošek Redakce napsal:

    „Do té doby se technici pokusí vyřešit i problém s výrobní linkou nového Sojuzu, která je malá a vylepšená raketa se jim tam nevejde.“

    Mám jiné informace a sdělil jsem je v tématu Kosmodrom Vostočnyj.

  2. Spytihněv napsal:

    Snímek týdne je to moc pěkný, to ano, ale překvapivě připomíná záběry z komety, Měsíce a vůbec z těles bez atmosféry. Myslím, že takováto podívaná by se nám na Marsu ve skutečnosti nabídnout nemohla. Ale nechme tvůrcům licenci.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.