Evropská navigační síť se rozrůstá

Galileo

V pátek 24. července dorazily na evropský kosmodrom v Guyanském kosmickém středisku dva satelity navigačního systému Galileo s čísly 9 a 10, aby podstoupily finální přípravy na svůj start. Jelikož celému systému předcházelo několik prototypů a čtyři testovací exempláře, devítka a desítka jsou pátým a šestým plně operačním satelitem. Stavba dalších čtrnácti kusů v současnosti probíhá v OHB v Německu. Po závěrečných testech byly koncem srpna nádrže Galilea 9 a 10 naplněny hydrazinem a poté byly oba satelity připojeny k hornímu stupni Fregat. Následovalo uzavření do aerodynamického krytu, převoz na startovní rampu a připojení k raketě Sojuz ST-B. Velmi časného rána 11. září pak Sojuz úspěšně odstartoval a Fregat oba satelity správně umístil na plánovanou dráhu s apogeem ve výšce 23 500 kilometrů. Po úspěšném spuštění a otestování systémů byly oba satelity předány řídícímu centru Galilea. Nejvyšší představitelé mise označili start i uvedení na oběžnou dráhu jako učebnicové a doposud nejhladší ze všech. V našem dnešním článku Vám přinášíme časosběrné 4K video, ve kterém se můžete podívat na celou přípravu obou satelitů, jejich převoz a připojení k raketě i jejich start.

Do konce roku bychom se měli dočkat ještě jednoho startu Sojuzu z Kourou, který vynese Galileo 11 a 12. A určitě potěšíme ty z vás, kteří by se chtěli o evropském navigačním systému dozvědět více. V následujících týdnech či měsících si totiž na našem webu budete moci přečíst podrobný článek věnovaný výhradně Galileu.

Zdroj informací:
http://www.esa.int/

Zdroj obrázku:
http://www.esa.int/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Evropská navigační síť se rozrůstá”

  1. slappy Redakce napsal:

    Toto je skvělé video! Čekal jsem, jestli se tu objeví v nějakém článku ; )

    Líbí se mi, jak se ve videu několikrát objeví druhé okno se záběrem z jiného úhlu na stejnou situaci, ale s odstupem vteřiny nebo dvou. Alespoň pro moje smysly je to úplně lahoda, všechno si takhle prohlédnout. Přidá to prostě třetí rozměr, i když jinak než klasická 3D projekce..

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.