Jednosměrná letenka

Vzpomínky na výcvik

„Spěchám, spěchám, spěchám! Úplně pokaždé, když jsem během posledních třech let opouštěla svůj byt, abych stihla vlak na letiště ve Frankfurtu, odkud jsem letěla někam do světa kvůli výcviku, moje zavazadlo bylo připraveno a byl čas odjet… a tím myslím nejvyšší čas odjet, ne o minutu později. Pokaždé jsem se modlila ke strážnému andělovi astronautů, abych nezapomněla na nic (alespoň na nic důležitého) z mého neustále připraveného seznamu k zabalení. Proč by to dnes mělo být jiné? Možná protože než se vrátím, tak mnohokrát uvidím Kolín nad Rýnem z vesmíru? Nebo protože mám ve své kapse – vlastně v mém telefonu – jednosměrnou letenku do Ruska? Nebo protože je v mém pase vízum do Kazachstánu?

Středa 8. října 2014

Nebo je to možná proto, že mám ve svém příručním zavazadle mnoho unikátních předmětů: plno malých připomínek, které pro svou rodinu a blízké přátele povezu v osobním 1,5 kilogramovém balíčku v Sojuzu. Určitě to není nic, co bych chtěla poztrácet na své cestě do vesmíru (a zpátky) a určitě ne při cestě do Moskvy.

Dnes ještě navíc vezu svůj IMAK do Sojuzu. Omlouvám se, ale nepamatuji si, co znamená ta zkratka. Určitě tam ale bude obsaženo „zdravotní“ a „souprava“. IMAK je můj malý cestovní zdravotnický balíček. Na ISS je ještě jeden větší pro každého člena posádky, ale tento malý s sebou povezeme v Sojuzu. Je to nezbytná prevence, zejména pokud se vyskytnou nějaké problémy, náš zrychlený šestihodinový letový profil se prodlouží a my tak strávíme v Sojuzu celé dva dny, než dorazíme na stanici.

Dále také vezu své osobní oděvní doplňky posádky. Jedná se o množství věcí, které na sobě (dalo by se říci) nosíte při cestě na oběžnou dráhu: stehenní pouzdro s blokem a tužkami (a jejich popruhy), pásky suchého zipu, hodinky, svítilna a …. ano, pytlík na zvracení. Ten přijde vhod, zejména pokud vaše poslední jídlo na Zemi odmítá zůstat v žaludku…

Každopádně je to tady. Za chvíli nastoupím do mého posledního komerčního letu. V Moskvě přistanu pozdě večer a budu připravená na závěrečná opakovací cvičení ve Hvězdném městečku zítra ráno.

Mimochodem podle mé pracovní cestovní dokumentace nemířím pouze na nízkou oběžnou dráhu (jupí!), ale také do neutrální zóny. Podívejte se sami. Doufám, že se Romulané nehnou z místa.“

Mám namířeno na nízkou oběžnou dráhu!

Mám namířeno na nízkou oběžnou dráhu!
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázku:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Jednosměrná letenka”

  1. Honza napsal:

    Úžasné, mockrát děkuji za kvalitní překlad 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.