Výměna čerpadla v japonském modulu

Vzpomínky na výcvik

„Dnes se ke mně a k Terrymu připojil můj kolega z evropského sboru astronautů Alex a společně jsme absolvovali výuku plánovaných letových úkolů týkajících se základní údržby v japonském laboratorním modulu JEM. Vlastně to bylo tak, že Alex právě dorazil do Japonska, takže by se spíš dalo říci, že jsme se my dva připojili k němu. Jakožto členové záložní posádky jsme se učili o úkolech, které jsou v plánu pro Alexovu Expedici 40/41, na kterou již velice brzy odletí.

Pondělí 3. března 2014

Jedním z nejpravděpodobnějších úkolů, které jsme probírali, je výměna čerpadla chladicího systému modulu JEM. JEM má stejně jako ostatní moduly dva chladicí okruhy, které jsou nastaveny na rozdílné teploty: LTL – Low Temperature Loop (nízkoteplotní okruh, pozn. redakce) a MTL – Medium Temperature Loop (okruh se střední teplotou, pozn. redakce). Každý okruh má své vlastní čerpadlo, které se stará o cirkulaci chladící vody a v normálním stavu jsou oba okruhy od sebe navzájem oddělené.

Nicméně čerpadlo LTL nedávno nepracovalo úplně správně. Právě probíhá odstraňování závad a oba okruhy jsou v současnosti propojeny. Voda tudíž cirkuluje pouze přes čerpadlo MTL. Ačkoli mohou všechny experimenty v JEMu probíhat bez narušení, jedná se o poměrně nekomfortní podmínky, protože žádná jiná záloha už neexistuje. Na řadu tedy musí nutně přijít výměna čerpadla LTL za záložní kus.

Jak jsme se dnes naučili, nejkomplikovanější věcí na celé této operaci je otočení celé skříně Deck1 v podlaze za účelem získání přístupu k čerpadlu. Na nedávných snímcích z palubní kamery můžete vidět onu skříň otočenou, takže umožňuje odstraňování závady. Co dělá tuto záležitost docela časově náročnou je to, že musí být odpojeno velké množství ventilačních trubek, které se nacházejí mezi skříní a koncovým kuželem modulu. Všechny tyto trubky se navíc nacházejí na obtížně přístupných místech. Být astronautem občas znamená najít tu správnou pozici těla, abyste dosáhli na šroub ve stísněném prostoru!“

Snímek z palubní kamery japonského modulu JEM.

Snímek z palubní kamery japonského modulu JEM.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázku:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.