Konference pro všechny mladé zájemce o kosmonautiku

Studujete střední nebo vysokou školu, baví vás lety do kosmu a chtěli byste se jim věnovat aktivně? Pokud jste odpověděli kladně, pak Vás možná zaujme informace, že se na začátku července bude v prostorách Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze konat konference nazvaná Czech Space Day 2015. Na jejím začátku se účastníci dozvědí o možnostech studia oborů spojených s kosmonautikou, případně také o tematických pracovních stážích. Řeč bude i o dalších projektech a příležitostech, které souvisí s lety do kosmu – ať už v rámci ČR, ale i zahraničí.

Účastníci konference se také budou moci sami prezentovat a představit ostatním své aktivity, případně diskutovat s dalšími lidmi, které spojuje stejný zájem. A pozor! Organizátoři navíc připravili pro účastníky soutěž! Stačí napsat odborný článek na kosmonautické téma a prezentovat jej na konferenci Czech Space Day 2015. Vítěz se může těšit na cestu na Mezinárodní astronautický kongres a stejně tak se dostane i na kongres SGAC. Oba kongresy se konají letos v říjnu v Jeruzalémě.

Czech Space Day 2015 se koná již 3. července letošního roku od 14:00 do 20:00 na adrese Technická 2, Praha 6 – Dejvice. Pokud Vás článek zaujal a chtěli byste se dozvědět více informací o programu, nezapomeňte navštívit oficiální web konference www.czechspace.cz/csd2015, kde naleznete i registrační formulář. Zájemci o soutěž se na této adrese více informací.

Konferenci Czech Space Day 2015 pořádá Česká kosmická kancelář společně s Fakultou elektrotechnickou ČVUT. O soutěž se spolu s Českou kosmickou kanceláří starají partneři SGAC, Gisat a Serenum.

Czech Space Day 2015

Czech Space Day 2015
Zdroj: http://www.czechspace.cz/

Zdroje informací:
www.czechspace.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.czechspace.cz/sites/default/files/nastartujte.png
http://www.czechspace.cz/sites/default/files/styles/large/public/nastartujte.png?itok=fSbu3wvF

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Konference pro všechny mladé zájemce o kosmonautiku”

  1. Adhara napsal:

    Prečo len toto nebolo za mojich mladých čias? 🙂

    • Tomáš Kohout Redakce napsal:

      Taky je mi líto, že to za nás nebylo. A trochu se i divím, že takovouto „hozenou rukavici“ bývalý režim nezvedl, zvlášť když v té době měli kluci akorát dvě vysněná povolání, popelář a kosmonaut. 🙂

      Ono to nebylo slabé jen s možnostmi studia a následné kariéry, ale vůbec s informacemi. Dvoustrana v L+K a jedna stránka v „Agaňoku“ opravdu hlad po aktualitách z kosmonautiky neukojila. Ještě, že byly ty knížky…

      • gg napsal:

        „zvlášť když v té době měli kluci akorát dvě vysněná povolání, popelář a kosmonaut. :-)“

        A to přitom až v blízké budoucnosti poroste poptávka po vesmírných popelářích, že? 😀

      • Tomáš Kohout Redakce napsal:

        Tohle povolání by mě docela bavilo. Akorát v něm zaujmou přední pozice hned od začátku nepilotované stroje, případně pozemní technologie. Je skoro na čase začít řešit kosmický odpad aktivně. Nedávno při sledování oblohy byly dva ze čtyř pozorovaných objektů na LEO vyhořelé stupně raket, tudíž odpad.

      • Vojta napsal:

        Na LEO by spíš stálo za to přejít na technologie, které budou produkovat co nejméně odpadu (ty vyhořelé stupně jsou tam fakt zbytečně, bordel po oddělovací pyrotechnice by mohl řešit jiný způsob oddělení atd). O pročištění se postarají zbytky atmosféry celkem rychle. Na vyšších drahách už bude čištění složitější.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tohle se už řeší. V posledních letech se kosmické agentury snaží po sobě uklízet. Pokud to oběžná dráha a zásoby paliva dovolují, dělají horní stupně retrozážehy, aby snížily periapsidu jak to jen jde. Družice u konce funkčního období také klesají na nižší oběžné dráhy. Musím říct, že to agentury docela dodržují. Jen se to nedá aplikovat na všech oběžných drahách a navíc tu máme stále pozůstatky z dob, kdy tahle aktivita neexistovala.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.