AKTUALIZOVÁNO: Startuje Ariane 5 s telekomunikačními stelity

Pokud přípravy nezhatí počasí, vznese se z kosmodromu v Kourou dnes ve 23:16 našeho času nejsilnější evropská raketa – Ariane 5. Na její palubě už jsou několik desítek hodin umístěné dvě telekomunikační družice. DirectTV 15 a Sky Mexico 1 mají za úkol šířit z oběžné dráhy signály televizních programů do milionů domácností ve Spojených státech a Latinské Americe. V tomto článku máte možnost celý start sledovat živě.

AKTUALIZACE: Okno s přímým přenosem jsme nahradili záznamem startu.

První stupeň se vypne 8 minut a 54 sekund po startu a ke slovu se dostane stupeň horní s kyslíkovodíkovým motorem HM7B. Jeho zážeh bude trvat téměř 16 minut, dokud sestava nedosáhne rychlosti témě 9 300 m/s. Výsledná oběžná dráha tak bude mít výšku 35 930 x 250 kilometrů se sklonem 6° vůči rovníku.

Družice DirectTV 15 se od horního stupně oddělí 27 minut a 14 sekund po startu, o pár minut později se odhodí válcovitý adaptér Sylda 5, čímž odkryje mexický satelit. Posledním krokem k úspěšnému startu bude oddělení satelitu Sky Mexico 1, ke kterému dojde 37 minut a 59 sekund po startu.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/2015/05/27/a223-mission-status-center/

Zdroje obrázků:
http://i2.wp.com/www.broadbandtvnews.com/…/Arianespace-VA-210.jpg?resize=350%2C200

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “AKTUALIZOVÁNO: Startuje Ariane 5 s telekomunikačními stelity”

  1. Karel napsal:

    Start krásný, ostatně jako všechny, ale probůh satelit s televizními kanály? Nic užitečnějšího by tam nebylo ? ://

  2. roman hronza napsal:

    podle informace ze spaceflightnow.com se jedná o 65 (!!) v ŘADĚ úspěšný start rakety Ariane 5 od roku 2003. GTATULUJEME !! (myslím že mohu mluvit i za ostatní)

    http://spaceflightnow.com/2015/05/27/a223-mission-status-center/

  3. roman hronza napsal:

    zdá se mi to, nebo se skutečně komentátor spletl a 2 x označil raketu Ariane jako AMAZON (v čase 1:33 záznamu) 🙂

    • gg napsal:

      V novém, drsně konkurenčním kosmíckém prostředí je zapotřebí snižovat cenu startů product placementem a reklamami. 😉 Navíc jste si jako vnímavý jedinec právě ušetřil spoustu peněz – při objednávce orbitálního nebo suborbitálního letu od Blue Origin můžete zadat slevový kód AMAZON. 5 % orbitálního nebo 15 % suborbitálního letu tak získáte zdarma. Slevu nelze použít opakovaně! 😀

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      On se do toho chudák zamotal sám. Ten první Amazon byl správně – „It was a new rumble in the Amazon jungle …“ otrocky přeloženo „V Amazonském pralese byl docela rámus“. Komentátor ale asi chtěl spíše připomenout historický zápas v boxu z roku 1974, kdy se proti sobě postavili George Foreman a Muhammad Ali – viz http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rumble_in_the_Jungle. No a jak pak chtěl říct Ariane, tak už mu Amazon zůstal na jazyku a bylo to na světě. 🙂

  4. Neználek napsal:

    Já jsem myslel že telekomunikační družice je umístěná na geostacionární dráze. Velmi zajímavá novinka toto 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Samozřejmě máte pravdu – ale na výše zmíněné oběžné dráze se družice uvolní od horního stupně. Svými vlastními motory pak vystoupají z této dráhy, které se říká dráha přechodová ke geostacionární na klasickou kruhovou geostacionární dráhu.

      • Neználek napsal:

        Takže, pochopil jsem správně, že pro řídící středisko práce končím vypuštěním posledního satelitu? a zbytek práce(konečné umístění setelitů) převezme nejmenovaná společnost, která je vlastníkem družice?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přesně tak, uhodil jste hřebíček na hlavičku – jakmile se oddělí poslední satelit, je start považován za úspěšný. Středisko, které řídí start v tu chvíli začne aplaudovat a všichni se objímají :-). Další provoz družic, včetně testů palubních systémů, nebo úprav oběžné dráhy už řeší majitelé jednotlivých družic.

      • gg napsal:

        „Středisko, které řídí start v tu chvíli začne aplaudovat a všichni se objímají :-).“

        Pozor, nezapomenout na proslovy! 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pravda, nezbytná to součást každého startu 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.