Úžasná čísla o Keplerovi

Kepler na oběžné dráze Slunce

Současná jednička v hledání planet mimo Sluneční soustavu přežila svou vlastní klinickou smrt a stále posílá vědcům mimořádně cenná vědecká data o vzdálených světech. Jenže jak už to tak bývá – ten skutečný údiv člověka přepadne až ve chvíli, kdy vidí souhrnné statistiky na jednom místě. Na internetu se proto objevila povedená infografika, která ukazuje, čeho teleskop Kepler za svých šest let v kosmu dosáhl. jelikož ne všichni naši čtenáři vládnou angličtinou, rozhodli jsme se obrázek přeložit.

Statistiky teleskopu Kepler

Statistiky teleskopu Kepler
Zdroj: http://www.nasa.gov/
Překlad: Autor

Zdroje obrázků:
http://newstonight.net/assets/imagecache/article/sites/default/files/NASA-Kepler.jpg
http://www.nasa.gov/…/shareable_-_kepler_-_numbers_12may2015-2_1041sq.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “Úžasná čísla o Keplerovi”

  1. vedator napsal:

    velky palec hore za stranku. v poslednom obdobi sledujem, ze sa clanky zlepsuju, pribudaju co do rozsahu a mnozstva a ‚redakcia‘ sa pyta na zaujem citatelov.

    mal by som jeden navrh, ktory vyplynul z citania tohto clanku, povedal by som bleskovky. uvital by som najprv komplexny clanok o danej teme, v tomto pripade keplerovi a neskor pridavat bleskovky. bleskovky by sa v mohli priamo alebo pomocou stitkov mozu odkazovat na hlavny clanok. je dobre si osviezit pamat takymto sposobom a nemusiet googlit.

  2. gg napsal:

    Nejsem si zcela jist, ale nemělo by to být „o Kepleru“?

  3. zvejkal napsal:

    A kde sa sonda vlastne nachadza? V nejakom libracnom bode?

  4. Spytihněv Čumpelík napsal:

    Kepler se od Země momentálně vzdaluje a v určitém okamžiku se naopak začne přibližovat. Je známo, za jak dlouho bude Zemí opět dostižen?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tak tohle je opravdu hodně těžká otázka. Přesnou odpověď se mi bohužel nepodařilo dohledat, ale bavíme se tu o hodně dlouhém časovém horizontu, který se měří minimálně na desítky let.

      • Spytihněv Čumpelík napsal:

        Určitě to budou desítky let. Tak si říkám – v té době už budeme technicky předpokládám jinde, Kepler je na dráze 1,041 AU – 0,967 AU…. takže až poletí někde okolo (mohou to být miliony km, ale třeba jen desítky tisíc, podle toho jak to vyjde) to se přímo nabízí třeba i pilotovaná výprava k historickému artefaktu. Pokud samozřejmě nebude jeho dráha něčím nepříznivě ovlivněna.

      • Petr Kubala napsal:

        Samozřejmě, že se ví velmi přesně, kdy proletí kolem Země. Pan Majer má kolegy, kteří jsou odborníky na exoplanety, takže by vás mohl nasměrovat. Já to vím, bohužel bych vás musel odkázat na svůj web a kvůli tomu mohl mít problémy se zdejší redakcí (panem Houskou).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Našel jsem odpověď na Vaši otázku – na facebookovém profilu portálu exoplanety.cz je uvedeno, že se Kepler díky své oběžné dráze vrátí k Zemi 61 let po startu.

      • Spytihněv Čumpelík napsal:

        Děkuji všem zainteresovaným 🙂 Snad si na něj bude v té době ještě někdo pamatovat a nebude považován za potenciálně nebezpečnou planetku, jako se to stalo Rosettě, když se řítila v roce 2007 od Marsu zpět k Zemi.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.