3D výtisky z ISS

3D tisku na ISS jsme se na našem webu již věnovali. První kolo testů, během kterého tiskárna vytvořila několik zkušebních exemplářů skončilo, vzorky se vrátily na Zemi a nyní je dostanou do rukou technici v laboratořích Marshallova střediska v Huntsville, Alabama. V první fázi se výrobky vyfotí, následovat bude jejich přesné měření, porovnání rozměrů s počítačovými modely, podle kterých se tisklo a v neposlední řadě se výrobky vytištěné porovnají se stejnými modely, které byly vytištěné v zemské tíži. Cílem zkoumání je ověřit, zda 3D tisk ve stavu beztíže nějakým způsobem neovlivňuje strukturu výsledných výrobků.

Výhradní postavení mezi balíčky zaujímá nástrčkový klíč. Modely všech ostatních výrobků byly do paměti tiskárny uloženy už před startem. 3D model klíče ale byl na ISS poslán na dálku až v době, kdy tiskárna byla na svém místě. Zdánlivě se to může zdát jako nepatrný rozdíl, ale krásně to ukazuje, jak může být v budoucnu 3D tiskárna užitečná. Astronauti nebudou muset čekat několik týdnů, než k nim přiletí zásobovací loď. Místo toho jim řídící středisko jen pošle model potřebného nástroje a tiskárna jej sama vyrobí. Tento postup samozřejmě nepůjde použít u všech nástrojů, ale i ta realizovatelná část bude pro astronauty důležitá.

Až skončí laboratorní testování první várky, bude mít tiskárna na ISS další využití. NASA slibuje, že ve druhém kole už by se měly tisknout předměty, které budou posádce užitečné – třeba jako již zmíněný nástrčkový klíč.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/_elg4728.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “3D výtisky z ISS”

  1. Kenny007 napsal:

    To si myslím, že je velký přínos. Představa nedokončené práce kvůli ztrátě posledního vhodného nástroje při E.V.A musí být pro kosmonauty dost děsivá 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.