Zkrat zastavil Curiosity

Americké vozítko Curiosity, které už víc než dva a půl roku zkoumá povrch Marsu se potýká s technickým problémem. Během přesunu odvrtaného materiálu do útrob vozítka na chemickou analýzu totiž došlo ke zkratu. Celý další postup se zastavil a technici momentálně hledají zdroj problému. Zatím se nedá předjímat, jaké dopady bude tato porucha na vozítko mít. Ve hře je několik možností – v nejlepším případě se poškozená část vyřadí z provozu a pojede se dál „přes objížďku“.

Pokud došlo na závadě v nějakém užším hrdle, mohl by být z provozu vyřazen některý ze systémů – třeba některý vědecký přístroj, nebo ovládání celé paže. Pokud bychom měli doopravdy smůlu, tak by závada byla v klíčových částech systému, což by mohlo vést i ke konci celé mise. Tato možnost je ale zatím spíše nepravděpodobná. Další dny a možná i týdny budou věnovány podrobným rozborům všech systémů a je jisté, že od Curiosity po tuto dobu nemůžeme čekat žádnou vědeckou práci, natož jízdu. O dalším vývoji Vás budeme na našem portálu včas informovat.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://phys.org/
http://www.tajemstvi-vesmiru.cz/

Zdroje obrázků:
http://images.gizmag.com/hero/curiosity-test-drive.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Zkrat zastavil Curiosity”

  1. Kenny007 napsal:

    Snad to kluci z řídícího střediska nějak dokážou obejít… A kdyby ne, dva a půl roku na jiné planetě bez údržby a vážnějších závad, nezbývá než smeknout.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.