Kam dosedne InSight

Příštím americkým průzkumníkem Rudé planety se má stát americká sonda InSight, která se na svou cestu vydá už příští rok. Pokdud půjde všechno podle plánu, měla by v září 2016 dosednout do oblasti Elysium Planitia. Tady bude po dobu minimálně jednoho roku provádět měření zaměřená na studium vnitřní struktury planety – ve výbavě bude i seismometr. Vědci nyní představili primární přistávací lokalitu, na kterou by se v dalších týdnech měla zaměřit sonda MRO, která pořídí detailní fotky.

Primární přistávací oblast

Primární přistávací oblast
Zdroj: https://scontent-fra.xx.fbcdn.net

Inženýři chtějí mít hlavně jistotu, že se v oblasti nenachází nebezpečné balvany, které by jednak komplikovaly přistání a způsobovaly by i problémy při vykládání vědeckých přístrojů. Data, která jsou zatím k dispozici naznačují, že v přistávací lokalitě by neměl být tvrdý povrch, ale spíše jemný materiál vhodný k zavedení podpovrchové teplotní sondy.

Přistávací elipsa má rozměry 130 x 27 kilometrů a pokud se ukáže, že by nebylo bezpečné zde přistávat, mají inženýři k dispozici ještě další tři podobné lokality, které se také nachází v oblasti Elysium Planitia.

Zdroje informací:
http://www.jpl.nasa.gov/
http://spaceflightnow.com/
http://www.rudymars.cz/

Zdroje obrázků:
http://i.space.com/…/743/i02/nasa-mars-insight-lander-drill-art.jpg?1345500520
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/…10152812744053924_6240081266042304749_o.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.