Zaspala jsem?

úvodní obrázek

„Po víkendové práci s napěchovaným časovým harmonogramem v souvislosti s přípravami na úterní odlet Dragonu, jsme ve středu dostali den volna. Hurá! Jsem noční pták, takže si ráda pospím, když můžu. Než jsem šla v úterý večer spát, ještě jednou jsem se podívala do rozvrhu, abych se ujistila, že není potřeba nastavit si budík. Potvrzeno! Ve středu ráno jsem tedy vytáhla ruce z mého spacáku okolo 9:30 a jako obvykle jsem otevřela svůj notebook, abych zkontrolovala rozvrh a Denní souhrn, což je zpráva z řídícího střediska obsahující informace o stavu stanice a všechny otázky/odpovědi/zprávy pro posádku. Představte si mé překvapení, když jsem v rozvrhu viděla činnost naplánovanou na 7:30 ráno. Jak jsem to jen předešlého večera mohla přehlédnout? A neměli jsme snad mít den volna? A jak moc je špatné, že jsem tu práci ještě neudělala? Ale náš velitel Butch je vždy vzhůru už v 5 ráno, takže by mě určitě vzbudil, kdyby bylo potřeba, že ano? Takže nepropadejme panice a podívejme se, o co tady běží…

Pondělí 16. února 2015

Nepropadejte panice a užijte si den volna.

Nepropadejte panice a užijte si den volna.
Zdroj: https://plus.google.com/

Nyní se podívejte na obrázek, který byl přiložen u oné ranní poznámky v harmonogramu. Posouzení nechám na vás. Naše pozemní týmy mají docela smysl pro humor, že ano? Toho dne jsme zmeškali čtení a s lítostí musím oznámit, že jsem nenašla Stopařova průvodce Galaxií na indikované pozici, ale my to nějak uskutečníme!

Ve čtvrtek a v pátek jsme se vrátili k normální pracovní náplni. Asistovala jsem jako operátor během několika Butchových očních vyšetření, které jsou součástí výzkumu Ocular Health, pro který je Butch subjektem. Provedla jsem mu ultrazvuk, optickou koherentní tomografii, oftalmoskopické vyšetření a pořídila jsem snímky jeho očí více způsoby, než kolik jsem si jich dokázala představit před výcvikem pro ISS. Já projdu stejnými vyšetřeními tento týden, avšak ne tak často jako Butch a Terry, protože ty mé jsou z čistě lékařských důvodů, zatímco moji kolegové během nich také slouží jako zkoumané subjekty pro výzkum zaměřující se na zdraví očí.

Dále jsme se museli začít připravovat na odpojení ATV. Ve čtvrtek jsme se Sašou měli palubní trénink, ve kterém jsme si procvičili všechny procedury před odpojením a naše úkoly týkající se monitorování. V pátek jsme potom uzavřeli poklopy na straně ATV i ISS a… uhodli jste, jsem si jistá, že už víte, jak tyhle věci chodí… provedli jsme kontrolu těsnosti.

V pátek jsme uzavřeli poklopy na straně ATV i ISS.

V pátek jsme uzavřeli poklopy na straně ATV i ISS.
Zdroj: https://plus.google.com/

Odstranili jsme vzduch z vestibulu mezi poklopy a poté jsme monitorovali tlak po dobu třiceti minut. Pokud by se tlak zvýšil, znamenalo by to, že poklop od ATV nebo od ISS netěsní a vzduch uniká do prostoru vestibulu. Ve skutečnosti se o odstranění vzduchu postaralo řídící středisko v Moskvě. Vestibuly ruského segmentu mají ventily, které mohou být ovládány ze Země, a vzduch jimi může být vypuštěn do vesmíru. Naše poklopy zkouškou těsnosti prošly: zvýšení tlaku až do 1 mm rtuťového sloupce je povoleno a my jsme naměřili změnu pouze 0,5 mm Hg. A bylo to. Úplně poslední ATV byla připravena pro odpojení dalšího dne!“


Jelikož toho v tomto týdnu Samantha moc nenapsala, připravili jsme pro Vás obsáhlý článek na večer, ve kterém bude italská astronautka podrobně popisovat své zážitky a zkušenosti z výcviku na ATV. Tento článek Vám doporučujeme, jelikož se v něm dozajista dozvíte nové a zajímavé informace.

Kromě toho Vám k článku navíc přikládáme malý bonus v podobě několika jejích fotografií z uplynulých dní. Zároveň připomínáme, že tyto fotografie spolu s mnoha snímky naší planety jsou neustále k dispozici ve vlákně našeho diskusního fóra, kde pro Vás všechny fotografie Samanthy i s jejím komentářem přeloženým do češtiny shromažďujeme. Nejrychlejší cestu k nim představuje odkaz pod každým článkem Deníku astronautky Více se o tomto tématu dočtete zde ».

Pohled do ATV-5 v minulém týdnu těsně před uzavřením poklopu. Uprostřed je aktivní část ruského dokovacího systému.

Pohled do ATV-5 v minulém týdnu těsně před uzavřením poklopu. Uprostřed je aktivní část ruského dokovacího systému.
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha

Před uzavřením poklopu jsme odstranili 16 žlutých svorek, které pomáhaly držet ATV-5 pevně připojenou k ISS.

Před uzavřením poklopu jsme odstranili 16 žlutých svorek, které pomáhaly držet ATV-5 pevně připojenou k ISS.
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha

Kontrola těsnosti po uzavření poklopu. Tlakoměr je připojen k ventilu a průduch do vestibulu může být otevřen.

Kontrola těsnosti po uzavření poklopu. Tlakoměr je připojen k ventilu a průduch do vestibulu může být otevřen.
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha

Skupinové foto v ATV-5 před uzavřením poklopu minulý pátek. Bylo těžké namačkat nás 6 do malého zbývajícího prostoru.

Skupinové foto v ATV-5 před uzavřením poklopu minulý pátek. Bylo těžké namačkat nás 6 do malého zbývajícího prostoru.
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha

Nepropadejte panice! Terry trénuje použití systému SAFER pomocí virtuální reality. SAFER je systém trysek, který používáme k tomu, abychom se dostali zpátky k ISS, kdybychom během výstupu do volného prostoru odlétli pryč.

Nepropadejte panice! Terry trénuje použití systému SAFER pomocí virtuální reality. SAFER je systém trysek, který používáme k tomu, abychom se dostali zpátky k ISS, kdybychom během výstupu do volného prostoru odlétli pryč.
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha

Někdy je jediným způsobem, jak zjistit k čemu některé věci slouží, podívat se na ně vzhůru nohama. Všechno nejlepší ke Kopernikovým narozeninám!

Někdy je jediným způsobem, jak zjistit k čemu některé věci slouží, podívat se na ně vzhůru nohama. Všechno nejlepší ke Kopernikovým narozeninám!
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha

Naše jednotka Sabatier. Po nějaké době, kdy byla mimo provoz už nám zase z vodíku a CO2 vyrábí vodu.

Naše jednotka Sabatier. Po nějaké době, kdy byla mimo provoz už nám zase z vodíku a CO2 vyrábí vodu.
Zdroj: https://twitter.com/AstroSamantha

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroje obrázků:
https://plus.google.com/
http://avamposto42.esa.int/
https://twitter.com/AstroSamantha

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.