Kosmotýdeník 124. díl (26.1. – 1.2.2015)

Týden se sešel s týdnem a je na čase připomenout si největší události uplynulých sedmi dnů. Přichází proto nejstarší seriál na našem blogu – Kosmotýdeník, který má právě tohle na starosti. Hlavní událostí týdne bylo vypuštění nové americké vědecké sondy SMAP, která bude měřit vlhkost půdy. Nevynecháme ani informace o známé zpěvačce Sarah Brightman, která se chystá na svůj výlet na ISS. Aktuální díl zakončíme novinkami okolo sondy DSCOVR, která se v průběhu února vydá do vesmíru na palubě rakety Falcon 9 v1.1. Tento týden byl ale chudý na krátké zprávy, takže tentokrát na konci článku nenajdete tradiční rubriku Kosmonautické mini-zprávy.

Globální vlhkost pod dohledem
Start rakety Delta II z Vandenbergovy základny v Kalifornii  byl naplánován na 29. ledna. Přestože meteorologové předvídali na 80% dobré podmínky, start se musel odložit kvůli větrům v horních vrstvách atmosféry, jejichž rychlost překročila stanovené limity. Odkládat se mělo o 24 hodin, tedy na pátek 30. ledna 15:20 našeho času. Ale už ráno bylo jasné, že se start odloží o další den.

31. ledna to už vypadalo nadějně, termín startu stanovený na 15:20 našeho času se ale nepodařilo stihnout. Důvodem byly opět silné větry ve vyšší atmosféře. Odklad byl ale naštěstí pouze dvouminutový. Raketa zažehla své motory a vydala se k obloze. Diváky asi moc nepotěšilo, že po pár sekundách zmizela v mracích, ale celý let probíhal přesně podle plánu.

Družice SMAP se po 56 minutách od startu usadila na téměř polární oběžné dráze (více o startu najdete v tomto našem článku). Odsud bude monitorovat vlhkost půdy na celé planetě. Díky zvolené oběžné dráze bude možné aktualizovat data každé dva až tři dny. Nasbírané informace pomohou nejen při předpovědích počasí, ale také v mimořádných situacích jako je třeba sucho, nebo předvídání sesuvů podmáčené půdy. Nejnápadnější součástí satelitu SMAP je jeho rozkládací drátěná radarová anténa o průměru šest metrů, která se otáčí rychlostí 14,6 otáček/minutu. Více informací o této sondě najdete v tomto našem článku.

Zpěvačka se chystá na ISS
Anglická sopranistka, která má kromě opery zkušenosti i s pop-music, čtyřiapadesátiletá Sarah Brightman se letos vydá na desetidenní pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici. Zpěvačka a herečka, kterou v našich končinách známe hlavně díky účinkování v muzikálu Fantom opery, kde ztvárnila roli Christine Daaé, se v těchto dnech připravuje na svou misi.

Sarah Brightman při odlévání anatomického křesla

Sarah Brightman při odlévání anatomického křesla
Zdroj: https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net

Ve Hvězdném městečku u Moskvy pro ni specialisté například odlévají anatomicky tvarovaná křesla do lodi Sojuz. Kromě toho se Sarah i se zbytkem posádky zúčastnila cvičení, které je zaměřené na přežití v divočině. Jedná se o běžnou součást předstartovních příprav – pokud by loď Sojuz přistála mimo vybranou oblast, je potřeba, aby posádka v nehostinné přírodě přežila, dokud ji nenajdou záchranné týmy.

Na palubě Sojuzů se už na ISS podívalo sedm platících turistů. Posledním z nich byl Guy Laliberté v roce 2009. Od té doby je kapacita Sojuzů plně využívána astronauty, kteří míří na dlouhodobé pobyty na ISS. Letos ale začne roční mise Scotta Kellyho a Michaila Kornienka. Místa v jejich Sojuzu by při návratu zůstala nevyužitá a proto Rusové opět přistoupili ke kosmické turistice – právě díky tomu se do letové posádky dostala Sarah Brightman. Druhé volné místo zaplní první dánský kosmonaut – Andreas Mogensen. Oba stráví na ISS deset dní a pak se vrátí na Zemi.

Nácvik přežití v divočině

Nácvik přežití v divočině
Zdroj: http://media4.s-nbcnews.com/

Celý let známé zpěvačky má ještě jednu úroveň. Skýtá neuvěřitelný popularizační potenciál. Při vší úctě ke všem dosavadním vesmírným turistům, je Sarah mediálně nejznámější. Díky jejímu letu na ISS se tak o kosmonautiku mohou začít zajímat i lidé, kterým zatím cesty do vesmíru mnoho neříkaly. Bylo by fajn, pokud by Sarah na ISS natočila třeba nějaký videoklip. Možnosti, jak přilákat laickou veřejnost ke krásám kosmonautiky jsou široké a bylo by škoda nevyužít dobrého potenciálu aktuální události.

SpaceX se chystá na další let

Sonda DSCOVR připojená k adaptéru horního stupně - v pozadí vidíme aerodynamický kryt

Sonda DSCOVR připojená k adaptéru horního stupně – v pozadí vidíme aerodynamický kryt
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

Technici společnosti SpaceX v uplynulém týdnu uzavřeli do ochranného aerodynamického krytu vědeckou družici DSCOVR, která by měla v únoru letět do vesmíru. Sonda není velká – měří jen 1,37 x 1,87 metru, takže se u velkého aerodynamického krytu téměř ztrácí.

Její prázdná hmotnost je 600 kg, přičemž palivo jí přidá dalších 150 kilogramů. Pro SpaceX je to první náklad, který nebude doručený na oběžnou dráhu Země. DSCOVR bude zkoumat Slunce z takzvaného libračního centra soustavy Slunce – Země. Jejím úkolem bude sledování změn v intenzitě slunečního větru a má poskytovat včasné varování před výrony koronární hmoty, které by mohly zasáhnout Zemi. O této misi vyjde na našem webu v dalších dnech podrobnější článek.

Na start se chystá i samotná raketa Falcon 9, která v tomto týdnu úspěšně podstoupila statický zážeh motorů, což je jedna z klíčových podmínek, které musí být před startem splněny. Start je prozatím naplánován na 9. února v 0:10 našeho času, ale je možné, že se s termínem ještě bude manipulovat. Důležité je, že SpaceX by při tomto startu ráda vyzkoušela motorické přistání prvního stupně na lodi Just Read the Instructions.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasaspaceflight.com/
https://www.facebook.com/
http://www.nasaspaceflight.com/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.spaceflight101.com/uploads/6/4/0/6/6406961/9483640_orig.jpg?442
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/…bd70667962b2635aa18193444a08505d&oe=55663906
http://media4.s-nbcnews.com/…/150123-sarah4_e217c712dfe22a99088508c8c4009f59.jpg
http://forum.nasaspaceflight.com/….dlattach;topic=30543.0;attach=633323;image

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 124. díl (26.1. – 1.2.2015)”

  1. Radoslav Packa napsal:

    Každý astronaut či kozmonaut má naplánovaný celý čas na ISS do poslednej minútky. Sarah má tiež nejaký plán, alebo ju školia ako sa „zavesiť“ aby nezavadzala?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nějaký plán asi mít bude, ale přesnější plány nejsou k dispozici 🙂

    • Vojta napsal:

      V každém případě má v plánu něco zazpívat. To se neobejde bez nácviku, protože bude přece jenom v hodně odlišném prostředí, než na jaké je zvyklá a s nějakou improvizací se nejspíš nespokojí. Když k tomu přičtete aklimatizaci a nezbytné procedury před návratem na Zem, zjistíte, že je půlka času pryč. Těžko říct, jestli bude po zbytek doby dělat podržtašku, reportérku, užívat si beztížného stavu a výhledu nebo z ní plánují udělat pokusného králíka – přece jenom těžko budou shánět lepšího kandidáta pro výzkum vlivu beztížného stavu a prostředí na ISS na respirační a hlasový systém člověka. Jde o peníze její a jejích sponzorů, tak je na ní, aby je využila podle svého. Reklama je to v každém případě bombastická, tak je možné, že se jí nemalá část investovaných peněz vrátí. Některé kulturní akce (hlavně asi filmy) mají reklamní kampaň v podobných cenových relacích.
      Vesmírné agentury se snaží svých peněz investovaných do posádky ISS využít co nejlépe, proto nabitý pracovní program.

  2. Steve napsal:

    Zpěvačku Sarah Brightman příliš neznám, ale na netu kolují komentáře, že hodně lidí šokuje a přiznám se, že i mě, že jí tento několikadenní výlet do vesmíru bude stát těžko uvěřitelných 52 milionů dolarů ! Za tuto částku by měla monumentální zámek nebo mnoho luxusních domů a její potomci by mohli za tyto peníze mnoho generací pohodlně žít, ona toto celé jmění dá několikadenní pobyt na ISS. Obyčejný smrtelník, našinec by na 52 miliónu dolarů musel pracovat asi 1000 let, Američan skoro 400 let. Takovou sumu za letenku by si mohl dovolit z umělců tak maximálně exbeatle Paul McCartney nebo Björn a Benny z bývalé Abby, kdy přesně podobnou sumu vydělali nedávno za muzikál Mamma Mia.

    Přitom dřívější kosmičtí turisti platili Rusům dříve od 20-ti do 30-ti mil. dolarů. Cenu jakou má zaplatit tato zpěvačka bude patrně nejvyv historií za sedadlo v kosmické lodi. Vesmír je úžasný, ale za takovou cenu si vstupenku nekoupí ani mnozí miliardáři. Jsem toho názoru, že 52 mil. dolarů je absurdní a přemrštěná cena za kosmickou turustiku, zvláště, když soukromé kosmické firmy slibují lety do kosmu zlevnit z desítek miliónů dolarů na nějakých už přijatelných 100 tis dolarů.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ono to svůj důvod má. Firmy, o kterých mluvíte Vám dopřejí jen pár minut stavu beztíže. Jde o výlet do výšky 100 kilometrů, ale po technické stránce je to jen suborbitální skok. Kdežto ISS je na plnohodnotné oběžné dráze, takže je možné tam trávit ne minuty, ale hodiny, dny i týdny. Už jen z toho pramení vyšší cena letenky.
      Druhým důvodem je, že Rusové v posledních letech hodně zdražili svá sedadla v Sojuzech. Pokud je mi známo, tak ještě před pár lety Američané kupovali jedno místo za nějakých 40 milionů dolarů. Jakmile Rusové pochopili, že mají monopol, ceny vystřelily někam k 65 milionům za sedadlo pro neruské astronauty.
      Kosmičtí turisté mají zřejmě nějakou slevu. 🙂

      • Racek napsal:

        No, že je schopná to zaplatit, to znamená taky to, že je asi dost schopná a ceněná. Patří k mým oblíbenkyním, drží se na špičce už desítky let, což taky něco znamená (i když v opeře nezpívá, jen řadu operních věcí má v repertoáru). Držím jí palce, fakt by mohla pro propagaci kosmonautiky udělat hodně a doufám, že zažijeme slušnou šou.
        Ostatně, je to odvážná a schopná holka, uznejme to, on už ten výcvik není nic snadného, i když samozřejmě není úplný, přece jen je turistka.
        Ostatně, jak napsal již autor, tohle kosmonautika potřebuje jak sůl. Občas. Smrt té učitelky v Challengeru ovšem naopak upozornila, že spěch pod tlakem politiky se nevyplácí. No, Sojuz je sice prastarý, ale vymakaný, takže … vzhůru Sarah, fandíme ti, zvláště když letíš za svoje. A to moc ocenuji.
        A tady se omlouvám, tohle si neodpustím dva úžasné hlasy https://www.youtube.com/watch?v=5fnrTx7KcD8

    • Honza napsal:

      Vzhledem k provozu na ISS je tohle velmi výjmečná příležitost, je možné, že i vůbec poslední.

      I kdyby se časem Dragon (nebo jiná loď) dostal do fáze levných komerčních letů, těžko budou hromadně vozit lidi na ISS. A nějaká komerční stanice je zatím opravdu „ve hvězdách“.

      Já mít 53 milionů, tak jich 52 za příležitost koukat deset dní z Kupoly klidně dám.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.