Práce uvnitř evropského náklaďáku

Vzpomínky na výcvik

„Dnes mě a Sašu čeká dlouhá opakovací simulace týkající se operací na připojené ATV. To znamená, že to je veškerá činnost, která se děje mezi dynamickými fázemi připojování a odpojování. V tu dobu je ATV nedílnou součástí Mezinárodní vesmírné stanice. Během těchto měsíců, kdy je loď ke stanici připojena, může být posádka například požádána o dodávku plynů z nádrží ATV do atmosféry ISS, pokud tedy konkrétní loď dovezla nějaký vzduch, dusík nebo kyslík.

Středa 4. června 2014

Další úkoly zahrnují dodávku vody z nádrží ATV do velkých vodních rezervoárů ruského servisního modulu. Jakmile jsou vodní nádrže ATV prázdné, posádka je zaúkolována k jejich naplnění močí z malých nádrží… ačkoli to se v současnosti moc nedělá, protože většinu moči se na palubě recykluje.

Dnes jsme také simulovali přípravu ATV na odpojení od stanice. Na konci mise se před odletem z lodi některé součásti (např. světla nebo detektory kouře) odmontují, aby byly uloženy na stanici a sloužili jako náhradní díly, jelikož ATV používá stejné díly, jaké byste našli v modulech ISS.

Na fotografii můžete vidět ovládací panel s ventily, kterými se ovládá proudění kapalin. Před každým úkonem je dobré zkontrolovat štítek nádrže, se kterou hodláte pracovat. Pokud již obsahuje oranžovou značku, není to ta správná nádrž, ze které byste chtěli čerpat vodu!“

Ovládací panel ATV s ventily pro ovládání proudění kapalin.

Ovládací panel ATV s ventily pro ovládání proudění kapalin.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.