Kosmotýdeník 123. díl (19.1. – 25.1.2015)

Týdenní pravidelný souhrn událostí, které přinesla kosmonautika je opět připraven. Třetí týden roku 2015 přinesl mnoho menších, ale velice zajímavých a podstatných zpráv. Proto tentokrát naleznete obsáhlejší sekci mini zpráv, než těch hlavních. Přesto se můžete těšit na zprávu od společnost Moon Express, která se chystá na let k Měsíci a obstarala si testovací rampu na KSC, podíváme se i na povedené fotografie ze startu Atlasu 5, který vynesl družici MUOS-3. Na závěr Kosmotýdeníku se podíváme na americkou sondu Dawn, ke společnosti SpaceX i na Mars. Přejeme příjemné čtení a hezkou neděli.

Moon Express získal rampu na KSC

Schéma landeru MX-1

Schéma landeru MX-1
Zdroj: http://images.gizmag.com/

Společnost Moon Express je jednou z těch, které se zapojili do soutěže Google Lunar X Prize o dosažení lunárního povrchu a následném přesunu po povrchu, nebo letem do vzdálenosti 500 m a dále. Společnost však má dalekosáhlé plány s těžením surovin na Měsíci a jejich lander by měl být co nejvíce soběstačný a účinný. Jako zdroj paliva mu má posloužit peroxid vodíku (H2O2), palivo, které bylo ponejvíce používáno během druhé světové války a používá jej například raketa Sojuz-FG pro pohon turbočerpadel. Výhodou je poměrně snadná výroba paliva z vody, kterou by v dalších fázích chtěla společnost těžit přímo na Měsíci, čímž by ušetřila za náročný dovoz paliva přímo na Měsíc. Jejich testovací lander nese označení MX-1 a dle jejich vyjádření to má být první účastník soutěže GLXP, který se dostane do vesmíru. Start testovacího kusu plánují už na začátku roku 2016, což je smělý plán. Lander by se k Měsíci měl dostat jako sekundární náklad některého letu na geostacionární dráhu, odkud by sám zamířil k cíli.

A právě společnost Moon Express se nyní dohodla s Cape Canaveral Air Force Station na pronájmu rampy 36, ze které v minulosti letělo i několik meziplanetárních misí. Poslední start zde proběhl v roce 2005. Prostor rampy má zejména sloužit pro testování landeru MX-1 – jeho opakovaných vzletů a přistání. Společnost se zavázala, že tímto poskytne několik stovek pracovních míst a investuje v první fázi půl milionu dolarů do rozvoje rampy. Pronájem zatím počítá s pěti lety vlastnictví společností Moon Express.

MX-1 na cestě k Měsíci

MX-1 na cestě k Měsíci
Zdroj: http://www.nasa.gov/

MUOS-3 ve fotografiích

Jak jsme vás již informovali, námořnictvo poslalo na špičce rakety Atlas 5 do vesmíru telekomunikační družici MUOS-3. Nyní vám přinášíme souhrn povedených fotografií z celého letu.

Atlas 5 vynáší MUOS-3

Atlas 5 vynáší MUOS-3
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Atlas 5 - MUOS-3

Atlas 5 – MUOS-3
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Atlas 5 - MUOS-3

Atlas 5 – MUOS-3
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Oddělení druhého stupně Atlasu 5

Oddělení druhého stupně Atlasu 5
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Vypuštění telekomunikačního satelitu MUOS-3

Vypuštění telekomunikačního satelitu MUOS-3
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Kosmické mini-zprávy

Společnost SpaceX uskutečnila zážeh bloku dvou motorů Superdraco, které by měly v lodi Dragon V2 sloužit hlavně jako přistávací motory. Video je zde.

Americká sonda Dawn udělala sérii snímků trpasličí planety Ceres. Právě k této planetce sonda směřuje a chystá se usadit na její oběžné dráze. Ceres je největší z těles Hlavního pásu planetek a vědci očekávají mnoho zajímavých dat. Sekvenci snímku si můžete prohlédnout zde.

Společnost Microsoft ve spolupráci s NASA představila nové holografické brýle, které by docela zajímavým způsobem mohly pomáhat například při výzkumu Marsu. Více v našem článku.

Na pokraji zájmu se už jedenáctým rokem prohání vozítko Opportunity po marsovském povrchu a úspěšně studuje své okolí. Nyní se objevil snímek, který stojí za ukázání. Ukazuje krajinu, kterou vozítko přehlédlo z kopce pojmenovaného Cape Tribulation. Přikládáme i aktuální mapu oblasti a polohy vozítka.

V ruské kosmické agentuře Roskomos došlo k velké personální rošádě ve vedoucích funkcích. Více jsme o tom psali zde.

Sonda Rosetta je nyní stále usazená na orbitě kolem komety 67P a provádí dále vědecký výzkum. Vedlejším produktem pak jsou perfektní fotografie, které stále dokáží ohromit. Posuďte sami zdezde.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.moonexpress.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje fotografií:
http://images.gizmag.com/inline/moon-express-mx-1-lunar-lander-revealed-8.jpg
http://i.space.com/images/i/000/035/025/original/moon-express-lunar-lander-art.jpg?1386268434
http://www.nasa.gov/sites/default/files/moon_express_orbitingmoon.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/01/av_muos3_l3.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/01/4av_muos3_l1121201545838AM63.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/01/image_1-4.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/01/6ign.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/01/8sep-1024×567.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.