Keď telefóny vyletia na hranicu vesmíru

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aké by to bolo poslať telefón do stratosféry? Nebojte sa, youtuber Colin Furze to urobil za vás. A čo viac, vrámci oslavy nového roka ich stihol na hranicu vesmíru vyniesť hneď niekoľko, spolu s cool ohňostrojom v šiestich kilometroch. Všetko to začalo rozsiahlymi prípravami. Bolo potrebné uistiť sa, že telefóny let prežijú. Potom ich zopár vložil do polystyrénovej krabice, zopár pripevnil k balónu a mohlo sa vyraziť. Telefóny HTC One M8 si samozrejme celú cestu natočili.

Po počiatočnom stúpaní sa vo výške 20 000 stôp (6 km) odpálili ohňostroje. Celá zostava potom vyletela nad hranicu 100 000 stôp (31 km) a musíte uznať, že zábery to boli luxusné. Vidieť zakrivenie Zeme, Mesiac a nakoniec aj prasknutie balónu, ktorý sa v nízkom tlaku príliš nafúkol, to je niečo výnimočné.

A čo je najlepšie, nijak neupravené zariadenia všetko prežili!

Nakoniec, posúďte sami:

Podobným spôsobom sa v budúcnosti môžu testovať aj phonesaty. Malé satelity, ktoré sa pripevňujú k hlavnému nákladu v prípade, že raketa zvládne vyniesť na obežnú dráhu teleso väčšej hmotnosti. Phonesaty raz nahradia malé satelity, budú však stáť iba zlomok ich ceny.

Zdroj informácií:
http://thetekstuff.com/

Zdroje obrázkov:
http://thetekstuff.com/wp-content/uploads/2015/01/colin-furze-HTC.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Keď telefóny vyletia na hranicu vesmíru”

  1. fretka323 napsal:

    Colin je suprový no. Má podobné myšlenové pochody jako já, ale on to dokáže postavit 😀 Vyplatí se shlédnout více jeho videí. Hlavně jeho upravené kolo s pulse-jet motorem 😀

  2. David Literák napsal:

    Jen pro informaci, není první … před čtyřmi lety tento https://www.youtube.com/watch?v=y6ZMscMp8UM … a ani ten možná nebyl první 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.