Falcon poletí až po Novém roce

Logo mise SpaceX-CRS 5

Všichni, kdo jste se těšili na start soukromé rakety Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon, nebudou mít z dnešní krátké zprávy radost. O tom, že se nestihne termín startu plánovaný na 19. prosince se už několik dní ví. Proslýchalo se, že firma by mohla stihnout start 26. prosince. Ovšem nyní i tato možnost padla. Na start si budeme muset počkat minimálně do 6. ledna. V tomto článku si ukážeme všechny důvody, které k tomuto odkladu vedly. V úterý 16. prosince se Falcon chytal na tradiční předstartovní proceduru – tzv. hot-fire test. Tato zkouška spočívá ve zkušebním natankování nosiče (Wet dress rehersal) a krátkým zážehem motorů. Tento pokus byl ale stornován v čase T+0. SpaceX tedy chce důkladně prozkoumat důvody tohoto storna. Pokud vše půjde podle plánu, měl by dnes přijít na řadu druhý pokus o hot-fire test.

Další důvod odkladu napadne asi každého – blíží se Vánoce a proto bude mít mnoho lidí dovolené, netýká se to jen zaměstnanců SpaceX, ale i lidí z NASA, nebo USAF, kteří se starají o kosmodrom a jeho okolí.

Beta úhel na ISS

Beta úhel na ISS
Zdroj: http://i.dailymail.co.uk/
Překlad: Autor

Třetím důvodem je to, že mezi 28. prosincem a 7. lednem bude mít vysoký beta-úhel. To znamená, že je konstantně ozářeně Sluncem. Tím pádem jsou velké nároky na chlazení stanice, což znemožňuje manévry nutné pro připojení lodi.

Aktuálně se tedy počítá se startem 6. ledna a s připojením ke stanici o dva dny později. SpaceX by chtěla při tomto startu posadit první stupeň rakety na plovoucí prám označovaný jako ASDS. Na začátku roku se tedy máme na co těšit. O dalším vývoji Vás budeme informovat.

Zdroje informací:
http://www.kosmo.cz/
http://www.universetoday.com/

Zdroje obrázků:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=36055.0;attach=626774;image
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/06/09/1402313249054_wps_3_Nasa_beta_angle_PNG.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.