Deník astronautky, stav beztíže

vzpomínky na výcvik

„Dnes jsem se zde v Johnsově vesmírném středisku poprvé setkala s POGO – Partial Gravity Simulator (simulátor částečné gravitace, pozn. redakce). Simulace stavu beztíže během výcviku není jednoduchá a každý jednotlivý způsob má své klady a zápory. Samozřejmě nemůžeme jen tak vypnout gravitaci a ani nevíme, jak zastínit gravitační pole tak, jako to dokážeme s polem elektromagnetickým. Takže v tomto směru jsme tak nějak omezeni.

Středa 30. října 2013

Během parabolických letů můžeme zažít zhruba 22 sekund volného pádu uvnitř letadla a obvykle tuto fázi opakujeme přibližně třicetkrát během jednoho letu. Co se týče lidského těla, lze toto považovat za opravdový stav beztíže, protože si uvnitř padajícího letadla neuvědomujeme jeho zrychlování. Na druhou stranu je těchto 22 sekund velmi limitujících, pokud chcete vykonávat komplexnější úkoly.

parabolický let

parabolický let
Zdroj: https://plus.google.com/

Jak určitě víte, výcvik výstupů do volného kosmu probíhá pod vodou díky tomu, že se skafandry nastaví tak, aby měly neutrální vztlak. V mnoha ohledech je výcvik pod vodou náročnější než práce na oběžné dráze, protože skafandr ve vodě nedokáže udržet neutrální vztlak vzhledem k rotaci kolem všech os a protože tím, jak se pohybujeme, musíme překonávat odpor vody. Na druhou stranu voda dokáže udělat některé věci jednoduššími díky svému stabilizačnímu efektu.

výcvik výstupu do volného kosmu

výcvik výstupu do volného kosmu
Zdroj: https://plus.google.com/

Řekněme, že chcete zašroubovat šroub. Když při šroubování začnete narážet na větší odpor, potřebujete být schopni reagovat na točivý moment, který aplikujete, tím, že jste stabilně připojeni ke konstrukci. V opačném případě se začnete otáčet kolem šroubováku sami. V bazénu je však těžké pocítit tento efekt naplno právě kvůli stabilizačnímu efektu vody.

šroubování ve stavu beztíže

šroubování ve stavu beztíže
Zdroj: https://plus.google.com/

A právě v těchto situacích přichází na řadu simulátor POGO. Systém závěsů kompenzuje tělesnou hmotnost, takže se můžeme pohybovat nahoru, dolů, částečně se otáčet a pohybovat se v horizontální rovině v podmínkách podobných skutečnému stavu beztíže.

simulátor POGO

simulátor POGO
Zdroj: https://plus.google.com/

Čtvrtek 26. června 2014

Na následujícím obrázku mě můžete vidět na simulátoru POGO během prací na potrubí. Konkrétně spojuji a rozpojuji QD spoje (Quick Disconnect – rychlé rozpojení, pozn. redakce). Naneštěstí jejich rozpojování nemusí být nutně velmi rychlé. Především ty velké se ukázaly být docela výzvou během vycházek do volného prostoru na oběžné dráze. Když je potrubí s kapalinou natlakováno, hadice se stává extrémně tuhou. Protože pod vodou nemáme opravdové natlakované hadice, cvičíme tuto činnost na simulátoru POGO s instruktorkou pro QD spoje, kterou vidíte na fotce.“

spojování QD spojů

spojování QD spojů
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.