Z ISS opět zazní italština

Mezinárodní vesmírnou stanici momentálně obývají pouze tři lidé – Maxim Surajev a Jelena Serovová z Ruska a s nimi Američan Barry Wilmore – zárodek 42. dlouhodobé expedice. Jenže posádky na Mezinárodní vesmírné stanici bývají šestičlenné, takže je potřeba  doplnit sestavu na plný počet. K tomu poslouží kosmická loď Sojuz TMA-15M, která na stanici dopraví trojici nových kosmonautů. Nebo ještě přesněji – dva muže a jednu ženu. Do vesmíru se podruhé podívá Rus Anton Škaplerov i Američan Terry Virts. Premiéru si naopak odbude italská astronautka Samantha Cristoforetti. V našem dnešním článku si celou posádku představíme.

Pokud půjde všechno podle plánu, mělo by ke startu Sojuzu TMA-15M dojít 23. listopadu ve 22:01 našeho času. Loď má letět opět po rychlé dráze, takže už po čtyřech obezích kolem Země, pouhých šest hodin po startu, se loď spojí s Mezinárodní vesmírnou stanicí a na její palubu vstoupí tato trojice:

Anton Škaplerov

Anton Škaplerov
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Anton Nikolajevič Škaplerov – velitel lodi – 42 let
Sociální sítě:

Tento rodák z města Sevastopol na Krymském poloostrově měl od mládí sklony k létání. Proto nikoho nepřekvapilo, že se po střední škole pustil do studia na Černigovské vojenské vysoké letecké škole. V roce 1989 dokončil letecký trénink pro letoun Jak-52. Z Černigovské akademie po třech letech odešel a nastoupil na Kačinskou vojenskou vysokou školu. Že byl vzorným studentem dokládá i fakt, že studia dokončil v roce 1994 s vyznamenáním. o tři roky později si své vzdělání rozšířil na Žukovského vojenské letecké inženýrské akademii. Po jejím dokončení začal sloužit u ruských vzdušných sil. Nejprve byl přidělen k leteckým jednotkám v Kalužské a Moskevské oblasti, kde pilotoval třeba letouny Jak-52, L-39, nebo Mig-29. Má nalétáno 410 hodin a na jeho kontě bychom našli i více než 300 seskoků padákem – Anton je totiž parašutickým instruktorem.

V roce 2003 se na něj usmálo štěstí a uspěl při výběru nových kosmonautů. Po doporučení od Státní meziresortní komise byl zařazen do oddílu kosmonautů CPK a začala mu dvouletá obecná příprava pro let do kosmu. 5. července ji úspěšně dokončil a stal se z něj zkušební kosmonaut. Zcela logicky jej nadřízení zařadili do skupiny, která se připravuje na lety na ISS a Anton tak mohl čekat na první nominaci. Už v roce 2008 se dostal do záložní posádky 22. expedice, která měla startovat o rok později. V roce 2009 se navíc stal členem záložní posádky 27. dlouhodobé expedice (start v roce 2011). Třetí nominace už ale byla do hlavní posádky – šlo o Expedici 29. NASA ještě v říjnu 2009 posvětila složení posádky a Anton se mohl začít těšit na cestu do kosmu.

Anton Škaplerov během výstupu do volného kosmu

Anton Škaplerov během výstupu do volného kosmu
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Kosmická loď Sojuz TMA-22 odstartovala z kosmodromu Bajkonur 14. listopadu a spolu s Antonem Škaplerovem byli na palubě Anatolij Ivanišin z Ruska a Američan Daniel Burbank. Cesta na stanici trvala dva dny a Anton zde spolu se svými kolegy strávil téměř půl roku, během kterého zvládl i jeden výstup do volného kosmu. 12. února vystoupil na šest hodin mimo stanici spolu s Olegem Kononěnkem a kromě jiného přemístili manipulátor Strela-1 z modulu Pirs na modul Poisk. Když 27. dubna 2012 přistála v Kazachstánu návratová kabina jejich lodi, měl Anton na svém kontě 165 dní, 7 hodin a 31 minut ve stavu beztíže.

V září 2012 opustil aktivní vojenskou službu a přešel do zálohy. Na konci roku dostal nominaci do záložní posádky Sojuzu TMA-13M a zároveň letovou pozvánku do Sojuzu TMA-15M.

V soukromém životě je ženatý s Taťánou Petrovnou – manželé spolu mají dvě dcery – Kristinu a Kiru. Jeho rodiče – Nikolaj Ivanovič Škaplerov a Tamara Viktorovna Škaplerovová žijí také v Sevastopolu. Mezi Antonovy záliby patří sporty, cestování, rybaření a golf.

Samantha Cristoforetti

Samantha Cristoforetti
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Samantha Cristoforetti – palubní inženýr 1 – 37 let
Sociální sítě: 

Astronautka Evropské kosmické agentury Samantha Cristoforetti se narodila 26. dubna 1977 v italském Miláně. V roce 1996 dokončila středoškolské vědecké lyceum v Trentu a měla již za sebou také roční studijní pobyt v USA. Poté se rozhodla zaměřit svou kariéru na letectví a ve studiích pokračovala v Německu na Technické univerzitě Mnichov. Tam v roce 2001 získala titul inženýra v oboru konstruktérství se zaměřením na letecké a vesmírné pohony a odlehčené konstrukce. Během studia se zúčastnila výzkumu v oblasti experimentální aerodynamiky v Národní škole pro letectví a vesmír v Toulouse ve Francii. Pro svou diplomovou práci si jako téma zvolila tuhá raketová paliva a napsala ji během svého desetiměsíčního výzkumného pobytu na Mendělejevově chemicko-technické univerzitě v Moskvě.

V roce 2001 se Samantha stala studentkou italské akademie letectva v Pozzuoli, odkud v roce 2005 graduovala s bakalářským titulem. Na akademii byla velitelkou třídy a za dosažené studijní výsledky obdržela cenu Meče cti. Mezi lety 2005 a 2006 cvičila v Texasu na Sheppard Air Force Base, kde absolvovala výcvik pilotů proudových letounů, stala se stíhacím pilotem a začala sloužit u 132. letky, 51. bombardovacího křídla v italské Istraně. Tam mezi lety 2007 a 2008 prošla dalším výcvikem pro stíhací piloty na cvičném letounu Aermacchi MB-339. V roce 2008 přestoupila ke 101. letce, 32. bombardovacího křídla ve Fogii, kde absolvovala operační přeškolovací trénink na bitevní letoun AMX. Samantha je doposud důstojnicí italského letectva a dosáhla hodnosti kapitánky. Za svou krátkou kariéru pilota nalétala přes 500 hodin na šesti typech letounů – italském cvičném vrtulovém SF-260 během studia na akademii, amerických proudových Cessna T-37 a Northrop T-38 Talon během výcviku v Texasu, italský Aermacchi MB-339 ve verzích A a CD během své služby v Istraně a nakonec bitevní AMX ve Fogii.

Samantha Cristoforetti během pozemní zkoušky  v lodi Sojuz

Samantha Cristoforetti během pozemní zkoušky v lodi Sojuz
Zdroj: https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net

Během posledního evropského výběru astronautů v roce 2009 se Samantha dostala mezi šestici vyvolených. Svůj základní výcvik začala v září 2009 a dokončila jej v listopadu 2010. V červenci 2012 byla nominována jako palubní inženýr pro dlouhodobou Expedici 42/43 na ISS a zároveň misi Italské kosmické agentury, která byla později nazvána Futura. Samantha Cristoforetti se stane osmým členem evropského sboru astronautů, který bude na ISS pobývat dlouhodobě. Pro její misi byl původně naplánován ruský výstup ve skafandru Orlan, ale nakonec z něj sešlo. S velkou pravděpodobností se však dočká výstupu amerického, během kterého bude ve skafandru EMU připravovat stanici na přílet soukromých kosmických lodí pro dopravu posádky v roce 2017. Během svého půlročního pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici navíc bude natáčet nový dokumentární film pro IMAX. V této souvislosti prošla školením s americkými filmaři.

Samantha je doposud svobodná a bezdětná. Ve svém volném čase se ráda věnuje turistice, potápění, józe, čtení a cestování. Zajímají ji také technologie a stravování. Kromě italštiny mluví anglicky, rusky a čínsky.

Terry Virts

Terry Virts
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Terry Wayne Virts, Jr – palubní inženýr 2 – 46 let
Sociální sítě:
Terry se narodil ve městě Baltimore ve státě Maryland, ale ještě v jeho dětství se jeho rodina přestěhovala do města Columbia. Po zdolání středoškolského studia zamířil na Akademii letectva Spojených států, kde se specializoval na matematiku a francouzštinu. Studia úspěšně zakončil v roce 1989 získáním titulu bakalář. Hned po škole zamířil k americkému letectvu. Pilotoval třeba F-16 a sloužil na záložní letecké základně Homestead na Floridě. Ta byla v roce 1992 zasažena hurikánem Andrew a proto se Terry i s celou jednotkou přesunul do státu Georgia na Moodyho leteckou základnu. Prošel si i ostrým nasazením – v letech 1993 a 1994 sloužil v Jižní Koreji na základně v Osanu a mezi roky 1995 a 1998 v Německu na základně Spangdahlem. Odsud podnikl 45 bojových letů proti irácké protivzdušné obraně.

I v této době si ale rozšiřoval své vzdělání. V roce 1997 zakončil magisterské studium na Emry-Ride aeronautické univerzitě a později zvládl i Školu zkušebních pilotů letectva na kalifornské Edwardsově základně. zde pak zůstal i v dalších letech jako zkušební pilot. Celkem nalétal více než 3000 hodin na více než 40 různých strojích.

Terry Virts (vpravo) spolu s letovou ředitelkou Catherine A. Koernerovou během mise STS-115

Terry Virts (vpravo) spolu s letovou ředitelkou Catherine A. Koernerovou během mise STS-115
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

V roce 2000 se Terry stal vedoucím pilotem programu T-38 a spolupracoval i s laboratoří Shuttle Avionics Integration Laboratory. Mezi lety 2003 a 2007 pracoval jako capcom, což znamená, že komunikoval s ISS a zpětně předával její informace celému řídícímu týmu. Svým hlasem provázel expedice s pořadovým číslem osm až patnáct. Do toho ještě musíme připočítat komunikaci s raketoplánovými misemi STS-115, 116 a 117.

Na konci roku 2008 dostal letovou nominaci do mise STS-130. Vzhledem k jeho průpravě asi nikoho nepřekvapí, že se stal pilotem raketoplánu. ke startu došlo 8. února 2010 a raketoplán Endeavour tehdy na ISS dovezl modul Tranquility a Cupola. Terry Virts má díky tomu na svém kontě 13 dní, 18 hodin a 6 minut ve stavu beztíže.

Když se tedy podíváme na životopisy všech členů posádky Sojuzu TMA-15M, tak asi nikoho nepřekvapí, proč je logo mise stylizované do podoby umělého horizontu, známého z letadel. Není příliš obvyklé, aby se v jedné posádce sešli tři lidé s takto shodnou specializací. Sojuz je na logu nakloněn o 15° doleva, což symbolizuje jeho číslo – TMA-15M. Jeho sklon pak na HUD ukazuje 51°, což je i sklon oběžné dráhy ISS vůči rovníku. Modrý stín Sojuzu na povrchu Země je pak kombinací třech strojů, na kterých posádka létala (Mig-29, F-16 a AMX).

Anton, Terry a Samantha budou nejprve členy 42. dlouhodobé expedice a až v březnu 2015 od stanice odletí Sojuz TMA-14M se Surajevem, Serovovou a Wilmorem, bude dnes představená trojice základem 43. dlouhodobé expedice, kterou bude mít pod palcem Terry Virts. Všichni tři pak zůstanou na ISS do května příštího roku, kdy jejich kosmická mise skončí.

Posádka Sojuzu TMA-15M - Zleva: Terry Virts - Anton Škaplerov - Samantha Cristoforetti

Posádka Sojuzu TMA-15M – Zleva: Terry Virts – Anton Škaplerov – Samantha Cristoforetti
Zdroj: https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net

Zdroje informací:
http://en.wikipedia.org/
http://cs.wikipedia.org/
http://www.jsc.nasa.gov/
http://en.wikipedia.org/
http://cs.wikipedia.org/
http://www.esa.int/
http://en.wikipedia.org/
http://cs.wikipedia.org/
http://www.jsc.nasa.gov/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Soyuz-TMA-15M-Mission-Patch.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Cosmonaut_Anton_shkaplerov.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/…/640px-Anton_Shkaplerov_Spacewalk1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/…/720px-Samantha_Cristoforetti_portrait.jpg
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/…327824407423004_8401615675363334852_o.jpg
http://upload.wikimedia.org/…/7/76/Terry_Virts.jpg/675px-Terry_Virts.jpg
http://upload.wikimedia.org/…Shuttle_%28White%29_Flight_Control_Room.jpg
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/…e1f97bfd4558866709c8a62adcc3c1e9&oe=54E38E38

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.