Kosmotýdeník 107. díl (29.9. – 5.10.2014)

Další týden je za námi a my vám opět můžeme představit souhrn toho nejzajímavějšího, co uplynulých sedm dní přineslo v kosmonautice. Dnes se podíváme na dvě velké události. V první si shrneme poslední posuny v přípravě na misi EFT-1, při které se nová americká loď Orion poprvé vydá do vesmíru. V druhé velké zprávě se podíváme na výsledky vyšetřování selhání horního stupně Fregat, který spolu s raketou Sojuz vynášel dvě družice systému Galileo. Na závěr nebude chybět souhrn menších zpráv z uplynulého týdne. Přejeme příjemné čtení a hezké nedělní poledne.

Přípravy na let Orionu vrcholí

V prosinci letošního roku by se na svůj první let měla vydat nová americká loď Orion, která má vrátit NASA schopnost dopravit astronauty do vesmíru. Tentokrát však loď Orion nebude pouze prostředek, který dopravuje lidi a náklad na nízkou orbitu, ale má umožnit i lety do vzdálenějších částí Sluneční soustavy.

Let, který loď čeká v prosinci, však bude testovací a na palubě nebude lidská posádka. Bude se jednat o první let této lodi vůbec. Navrhovaným nosičem pro Orion je raketa SLS. Ta se však dočká prvního startu nejdříve v roce 2017. Proto jako nosič pro testovací let Orionu poslouží ozkoušená a spolehlivá raketa Delta IV Heavy. Raketa vynese loď na protáhlou eliptickou dráhu, která umožní lodi při návratu do zemské atmosféry nabrat rychlost, která se bude blížit rychlosti, při které by se loď vracela od Měsíce. Půjde tak především o ověření letových schopností a tepelné ochrany lodi.

Protože let je už doslova za dveřmi, vrcholí poslední přípravy před startem. Ty si shrneme na následujících fotkách.

Na začátku týdne vyjíždí Orion z haly Payload Hazardous Servicing Facility, kde byl naplněn pohonnými látkami

Na začátku týdne vyjíždí Orion z haly Payload Hazardous Servicing Facility, kde byl naplněn pohonnými látkami
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

Mezitím je sestavována raketa Delta IV Heavy. Zde je připojován druhý stupeň rakety, který bude sloužit i jako servisní modul pro loď Orion na oběžné dráze

Mezitím je sestavována raketa Delta IV Heavy. Zde je připojován druhý stupeň rakety, který bude sloužit i jako servisní modul pro loď Orion na oběžné dráze
Zdroj: http://www-pao.ksc.nasa.gov/

Orion se přesouvá do haly Launch Abort System Facility, kde bude k lodi připojena záchranná věžička LAS

Orion se přesouvá do haly Launch Abort System Facility, kde bude k lodi připojena záchranná věžička LAS
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Raketa Delta IV Heavy je mezitím převezena na rampu, kde dojde k jejímu konečnému testování a v poslední fázi na ní bude posazena i připravená loď Orion

Raketa Delta IV Heavy je mezitím převezena na rampu, kde dojde k jejímu konečnému testování a v poslední fázi na ní bude posazena i připravená loď Orion
Zdroj: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/

K lodi Orion je připojován záchranný systém LAS

K lodi Orion je připojován záchranný systém LAS
Zdroj: https://lh3.googleusercontent.com/

Komise vyšetřila důvod selhání Fregatu.

Start rakety Sojuz s navigačními družicemi Galileo.

Start rakety Sojuz s navigačními družicemi Galileo.
Zdroj: http://www.chip.de/

22. srpna odstartovala z Kourou raketa Sojuz-ST se dvěma novými družicemi navigačního systému Galileo. Zdá se, že příčina anomálie při navádění družic na správnou oběžnou dráhu, už má známého viníka. A je to poměrně nečekané vyústění vyšetřování.

Podle všeho za selháním stála přílišná blízkost palivového potrubí urychlovacího stupně Fregat k trubkám se superchladným héliem, používaným k tlakování palivové soustavy. Údajně vyšlo najevo, že pracovníci výrobního závodu neměli žádné instrukce ohledně umístění trubek palivové instalace, vyjma toho, že by neměly být mechanicky zatěžovány. Proto byl každý Fregat svým způsobem „originál“ a tato vedení v něm byla jednou seskupena okolo relativně „teplého“ přepadu z palivové nádrže, jindy zase kolem trubek s chladným héliem (podle šetření prý až v 25% postavených kusů) – a to byl právě případ tohoto konkrétního Fregatu.

Ničemu by to nevadilo, pokud by Fregat prováděl kratší zážehy, ovšem v případě Galilea šlo o kombinaci výše uvedené pozice palivového vedení a dlouhého zážehu. Hydrazin pak „zamrzl“ a Fregat ztratil stabilitu. Člověk by si myslel, že při výrobě jsou používány přesné plány včetně naznačeného vedení trubek jednotlivých soustav, ale v Rusku je zkrátka možné vše.

Kosmické mini-zprávy

Závislost amerických raket Atlas V na ruských motorech RD-180 se od počátku ukrajinské krize snaží řešit mnoho odborníků. V tomto článku jsme vám přinesli aktuální možnou náhradu motory ryze americké provenience, které by nechtěnou závislost na Rusku vyřešily.

Poté, co byly nedávno vyhlášeny dvě postupující firmy v rámci soutěže NASA o dopravu lidských posádek na ISS pomocí soukromých lodí, kde byly vybrány SpaceX se svým Dragonem V2 a Boeing s CST-100, se vyřazená společnost SNC s miniraketoplánem Dream Chaser rozhodla podat protest k průběhu soutěže. V důsledku toho NASA vydala příkaz k zastavení vývoje obou vítězných lodí po dobu přezkoumání protestu. Více v tomto článku.

Curiosity mezitím na Marsu provádí podrobnější výzkum lokality na okraji dna kráteru Gale. Po dlouhé jízdě po dně bývalého jezera se dostalo k vědecky zajímavému břehu, který teď bude po delší dobu zkoumat. Zajímavé fotografie z aktuální činnosti jsou zde, zdezde.

Díky sondám Grail se podařilo rozluštit jednu z velkých záhad ohledně podoby měsíčního povrchu. Konkrétně se jedná o oblast Oceánu bouří, o které se spekulovalo, zda ji vytvořil obrovský impakt nebo vnitřní procesy Měsíce. Dnes víme, že to druhé je správně. Více informací naleznete zde.

Zdroje informací:
http://www.spaceflightnow.com/
http://www.spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=31078.0;attach=606776;image
http://www-pao.ksc.nasa.gov/images/medium/2014-3701-m.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ByukXoiIgAABb0X.png:large
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10426786_10152632174545379_4431581964525978020_n.jpg?oh=de3b68f4c2464c11604e8e5c99b24763&oe=54BD4CF5
https://lh3.googleusercontent.com/-3PJiUxgZTYg/VC_6liADWdI/AAAAAAACEyo/sRZACqV-srw/w1100-h733-no/15431544502_c9640eb097_o.jpg
http://www.chip.de/ii/2/7/6/7/6/2/3/2/Galileo_liftoff-adddc69b7741be24.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.