Mizející útvar na Titanu

Sonda Cassini

Americká sonda Cassini si během své veleúspěšné mise připsala hned několik nečekaných objevů. Nyní se zdá, že má na kontě další novinku. Porovnáním snímků pořízených během průletu nad saturnovým měsícem Titan se ukázalo, že se ve zdejším druhém největším jezeře Ligeia Mare občas objeví útvar o rozloze přibližně 260 kilometrů čtverečních. Záhadný objekt je dobře vidět díky světlé barvě, která kontrastuje s hladinou jezera. Vědci ale byli ještě překvapenější, když při dalším průletu kolem Titanu nic podobného vidět nebylo.

Během průletu, který přišel 21. srpna letošního roku se ale struktura objevila znovu – ale s jiným tvarem než minule. Vědci hned začali spekulovat nad příčinami – teorií je hodně. Od větrem zčeřené hladiny, přes bubliny plynů stoupající ode dna až po pevná tělesa plavající na hladině, nebo jen těsně pod ní. Jezera na Titanu jsou totiž tvořena uhlovodíky a je pravděpodobné, že se změnami viditelnosti souvisí i roční období, které na Titanu zrovna panuje. Jako nejpravděpodobnější varianta se jeví možnost, že se jedná o kondenzující a opětovné tání uhlovodíků, které je způsobeno kolísáním teplot. Je ovšem záhadou, proč se tak děje pouze na tomto místě a nikde jinde – může za to snad hloubkový profil dna? Celý objev přináší mnoho otázek, na které by měla v dalších letech přinést odpovědi sonda Cassini během své prodloužené mise.

Změny neznámé struktury v jezeře Ligeia Mare

Změny neznámé struktury v jezeře Ligeia Mare
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/artwork/images/IMG003405-br500.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/pia18430.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Mizející útvar na Titanu”

  1. Ing. Otakar Černý napsal:

    Při detailnějším porovnávání snímků lze pozorovat, že se mění také okraje dalších pevninských útvarů. To odpovídá slapovým jevům – přílivu a odlivu – jako u nás na Zemi. Záleží na strmosti břehů, jaká část pevniny se ponořuje a vynořuje.
    Systematickým pozorováním by jistě bylo možno vyhodnotit, jakou měrou se na těchto silných slapových jevech podílí gravitace Saturnu a jeho ostatních měsíců či prstenců v závislosti na rotaci Titanu kolem vlastní osy a kolem Saturnu a v závislosti na pohybu ostatních měsíců a prstenců. Současně je zde nutno připočítat vliv slapových větrů.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.