Jak nepřijít o žádný přelet ISS?

Asi každý, kdo někdy večer nebo ráno zvedl hlavu k obloze, aby kromě krásy hvězd a dalších nebeských objektů pozoroval i přelet Mezinárodní vesmírné stanice, mi jistě potvrdí, že se jedná o silný zážitek. Člověk vidí na vlastní oči největší lidmi vyrobený objekt ve vesmíru – byť na vzdálenost několika set kilometrů. V dnešní době internetu a počítačů není problém vypočítat s několikadenním předstihem, kdy bude ISS pozorovatelná právě z našeho stanoviště. Ostatně i na našem portálu máte možnost si tyto informace snadno vyhledat. Jenže když je člověk v přírodě, tak se tyto údaje nehledají snadno. Přesto je tu jedno pohodlné řešení.

Před pár lety se mezi lidmi začaly šířit chytré telefony a ruku v ruce s nimi šly i různé aplikace, které si uživatelé mohli do svých přístrojů stáhnout. Nás dnes bude zajímat aplikace ISS Detector, která je určená pro majitele mobilních přístrojů s operačním systémem Android. Aplikace sama pozná, kde se nacházíte a jaké je Vaše časové pásmo. Díky tomu upraví zobrazované údaje. Dalšími výhodami jsou lokalizace do češtiny, odpočet času k nejbližšímu přeletu, upozornění 5 minut před přeletem a navíc i chytrý systém, který Vás navede, kam se máte dívat.

V základní verzi Vám program ukáže termíny přeletů Mezinárodní vesmírné stanice a záblesky telekomunikačních družic Iridium. K dispozici je i rozšířená verze „Pro“, ve které jsou třeba i přelety miniraketoplánu X-37, stanice Tiangong, nebo Hubbleova kosmického teleskopu, což obyvatelé ČR moc nevyužijí. Potěší naopak přelety radioamatérských družic, nebo vyhledávání komet na obloze. Tyto služby navíc si můžete koupit buďto jako jednotlivé, samostatné balíčky, nebo jako kompletní balík se všemi službami.

Cena základní verze: Zdarma
Cena rozšíření: 35 – 70 Kč
Ke stažení: základní / rozšířená verze

Zdroje obrázků:
http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/wp-content/uploads/2012/02/Mark-Humpage.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Jak nepřijít o žádný přelet ISS?”

  1. Julius napsal:

    Mne pripada jeste pusobivejsi Iridium Flares. Tj.okamzik, kdy se slunecni svetlo odrazi od slunecniho panelu na GPS druzici. Je na to nekolik programu a web stranek, kde zjistite, kdy se mate podivat na oblohu a presne na ktere misto se mate podivat. A opravdu se v tom okamziku dosti silne na tom miste zableskne.

  2. Radoslav Packa napsal:

    Je potrebné neustále pripojenie na internet, alebo ako často treba obnovovať údaje?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.