NASA odkládá výstupy z ISS

Na 21. a 29. srpna naplánovala NASA dvojici výstupů do volného kosmu z paluby ISS. Jenže na první pohled nenápadná závada při pozemním testování všechny přípravy zastavila. Je tedy jisté, že se naplánované výstupy odsouvají minimálně o několik týdnů. Jak dlouho bude „zákaz vycházení“ trvat zatím nikdo neví. Všechno totiž závisí na kosmické lodi Dragon, která na stanici doveze náhradní baterie pro americké skafandry EMU.

Bylo to naprosto běžné testování, jakých se na zemi dělají stovky. Inženýři zrovna zkoušeli chování skafandrů, když jedna z baterií vypověděla službu. Následný rozbor ukázal na poškozenou pojistku. Následovalo podrobné zjišťování původu závady. S velkou pravděpodobností selhala kontrola celé várky. To nutně neznamená, že baterie, které na ISS jsou, trpí tutéž vadou, nicméně tento incident otřásl důvěrou v ně.

Baterie LLB

Baterie LLB
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Baterie LLB (Long Life Batteries) hrají při výstupu do volného kosmu nezastupitelnou roli. Astronauti je aktivují krátce předtím, než opustí přechodovou komoru modulu Quest a po dobu několika hodin na ně spoléhají. Baterie totiž zásobují energií všechny systémy skafandru EMU. Od radiového spojení, přes osvětlení na helmách až po systémy na podporu života.

Astronauti na ISS nemohou posoudit, zda jsou jejich baterie v pořádku. NASA tedy rozhodla o jejich kompletní výměně. Novou sadu baterií na stanici dopraví soukromá kosmická loď Dragon, která by mohla startovat v průběhu září. Do té doby tedy žádný Američan do volného prsotoru nevystoupí. Ruských skafandrů Orlan se aktuální problémy netýkají, takže už 18. srpna by mohlo dojít k plánovanému výstupu, o kterém Vás budeme informovat podrobněji v některém z příštích článků. V době psaní tohoto článku počítá SpaceX se startem 12. září. Ještě předtím ale čeká start na telekomunikační družici AsiaSat 6, kterou by měla raketa Falcon vynést na oběžnou dráhu 26. srpna.

Hala společnosti SpaceX, kde vznikají lodě Dragon

Hala společnosti SpaceX, kde vznikají lodě Dragon
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Všechny přípravy na oba starty zatím probíhají podle plánu. Pro start AsiaSatu už jsou všechny díly připravené na kosmodromu – jako poslední dorazil první stupeň, který podstoupil testy na základně McGregor. Technici nyní raketu složí a 20. srpna by měla být připravena na statický zážeh motorů. Na základnu McGregor mezitím dorazil nový první stupeň, který zde podstoupí sérii testů a následně poputuje na Floridu, odkud by měl v polovině září vynést čtvrtou objednanou loď Dragon – i s bateriemi.

Pokud tato situace něco jasně ilustruje, pak je to skutečně velká opatrnost americké agentury. Baterie instalované ve skafandrech na ISS jsou s největší pravděpodobností v pořádku, nicméně pozemní týmy nechtějí nic riskovat. Svým způsobem je jejich jednání pochopitelné. Baterie jsou při výstupech klíčové a astronauti se na ně musí za všech okolností plně spoléhat.

Plánované umístění přístroje ISS-RapidScat

Plánované umístění přístroje ISS-RapidScat
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Kosmická loď Dragon na stanici ale nedoveze pouze zásoby a nové baterie pro skafandry. Ve vnější nehermetizované sekci lodi, takzvaném trunku se na stanici dostane vědecký přístroj ISS-RapidScat, který bude měřit rychlost a směr větrů nad oceány. Nahradí tak poškozený přístroj SeaWinds na 10 let satelitu QuikScat. Zajímavé je, že náhradní přístroj vznikl jako nízkonákladový projekt z náhradních dílů původního experimentu, protože organizátoři chtěli ztratit co nejméně času a tím pádem i vědeckých dat. Robotická paže přístroj vyjme z trunku a připojí jej na vnější část modulu Columbus. V útrobách Dragonu by měla na stanici dorazit i malá 3D tiskárna, na které bude posádka zkoušet 3D tisk ve stavu beztíže. Tomuto mimořádně zajímavému projektu se na našem blogu budeme určitě ještě věnovat.

Zdroje informací:
http://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://www.spacefacts.de/graph/photo/photos/iss-35_eva_cassidy-marshburn.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2014/08/NASABatt-350×239.jpg
http://yydg.paowang.net/d/file/yydg/2014-05-27/ef8f30a4472b4f2ca7e87dd8437d3801.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/…ISS-RapidScat-NASA-Jet-Propulsion-Laboratory-350×311.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.