Kosmotýdeník 101. díl (18.8. – 24.8.2014)

Jako každou neděli je i dnes připraven Kosmotýdeník, který nám shrne uplynulý týden z pohledu kosmických událostí. Tento týden by se bez nadsázky dal v rámci kosmonautiky nazvat smolným, protože došlo ke dvěma haváriím raket, naštěstí v obou případech pouze testovacích zařízení, ale nehoda se nevyhnula ani novému navigačnímu systému Galileo. Kosmonautika je mladý a dynamický obor, kterému se chyby vzhledem ke jeho komplexnosti nemohou vyhnout a pokud se z nich technici dokáží použit, jsou mnohdy výrazně cennější, než zdárné provedení naplánovaného. Přejeme příjemné čtení a hezkou neděli.

Grasshopper havaroval

22. srpna se na základně McGregor v Texasu, kde má společnost SpaceX svoje testovací prostory, uskutečnil další zkušební let zařízení Grasshopper. Toto zařízení je upravený první stupeň rakety Falcon 9 v1.1, na kterém jsou přidány aerodynamické prvky a vysunovací nožičky. Takto upraveným prvním stupněm rakety Falcon 9 by v budoucnu měl zajistit znuvupoužitelnost prvních stupňů této rakety, protože bude schopen přistávat na zemi. Zařízení za sebou má už mnoho startů, při kterých si vyzkoušelo lety krátké i dlouhé a v poslední době i poměrně složité korigování dráhy a přistávání na předem určené místo. Jednalo se již o druhý letový model Grasshopperu, ten první byl postaven na prvním stupni menší rakety Falcon 9. Zatím byly všechny testy tohoto zařízení úspěšné, ale tento pátek došlo k havárii, která měla za následek destrukci celého stroje.

Auto-destrukční systém ničí Grasshopper 2

Auto-destrukční systém ničí Grasshopper 2
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Dle zatím dostupných informací zjistil palubní počítač rakety anomálii, kvůli které automaticky ukončil let a raketu destruoval. Výbuch nastal v letové oblasti, nikdo nebyl zraněn, ani trosky se nerozlétly do prostor mimo letové území. V rámci tohoto testu byly na raketě tři motory a dle vyjádření Elona Muska mělo zařízení při tomto testu znatelně posouvat hranice funkčnosti celého Grasshopperu. Video z výbuchu od náhodné přihlížející naleznete zde.

Nyní se budou sbírat zachycená data, která byla sbírána během letu a bude se vyhodnocovat, k jaké chybě došlo. SpaceX je známá svými poctivými rozbory chyb a snahou se jim napříště vyvarovat. Jakmile se objeví podrobnější informace, budeme vás informovat.

Družice Galileo na špatné orbitě

Stupeň Fragat s družicemi Galileo

Stupeň Fragat s družicemi Galileo
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

V pátek 22. 8. úspěšně odstartovala raketa Sojuz z jihoamerického Kourou, odkud ve službách Evropské kosmické agentury měla za úkol vynést dvě nové družice navigačního systému Galileo. Start proběhl bez problémů, video z něj si můžete prohlédnout zde. Let probíhal bez problémů a oba satelity byly umístěny na orbitu pomocí horního stupně Fragat. Ovšem později se zjistilo, že výsledná oběžná dráha satelitů je značně rozdílná oproti té, která byla plánována.

Původně se oba satelity měly usadit na kruhové dráze o výšce 23 522 km se sklonem 55 stupňů k rovníku, ale družice se ocitly na vysoce eliptické dráze s nejnižším bodem 13 700 km a nejvyšším 25 900 km nad Zemí. Sklon k rovníku je pak 49,5 stupně.

Zajímavé je, že během letu nikdo nepřišel na žádnou odchylku od dráhy, stupeň Fragat totiž zřejmě vykonal přesně to, co měl naprogramováno a odpojil se se signálem, že je vše dle plánu. Chyba zřejmě nastala při programování ve výrobním závodě NPO Lavočkin v Rusku, kde jsou tyto horní stupně vyráběny. Nicméně zatím probíhá vyšetřování a závěry snad budou brzy k dispozici.

Jak ovlivní neplánovaná dráha nové satelity, zatím není známo. Inženýři se snaží zjistit, zda omezené množství paliva, které mají satelity s sebou, bude stačit na úpravu oběžné dráhy a o kolik to sníží životnost těchto satelitů. Ani to ještě není známé.

Kosmické mini-zprávy

Na internetu se objevila zpráva o objevu života na povrchu ISS. Našimi i světovými médii již tradičně přehnaně bombasticky převzatá zpráva od nejistého ruského zdroje, se stala zajímavým námětem na rozbor, a tak vám přinášíme tento článek, který se snaží celou událost uvést trochu na pravou míru. Naleznete ho zde.

Zajímavý odkaz nám ukazuje, jak se za dva roky pobytu na Marsu změnilo vozítko Curiosity. Fotografie stojí rozhodně za průzkum. Je na nich mimochodem vidět, jak hodně jsou poškozena kola vozítka.

Dánská společnost Copenhagen Suborbitals se pokusila o zkušební zážeh své malé soukromé rakety Heat2x, ale při testu došlo k roztavení pláště, motoru i rakety. Tento shrnující článek ukazuje současné závěry z nehody.

Loď Orion připravovaná na prosincovou první bezpilotní letovou zkoušku, dostala tento týden plášť s tepelnou ochrannou. Na fotografii níže vidíte připravený panel s hlavním průhledem z lodi, který je již nyní na loď připevněný.

Přední štít lodi Orion

Přední štít lodi Orion
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://copsub.com//wp_blog/wp_content/uploads/2014/08/MG_6533.jpg
https://pbs.twimg.com/media/BvrXpvHCEAA2Mju.jpg
http://spaceflightnow.com/soyuz/vs09/140823update/23fregat_400244.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t1.0-9/10592634_677268239009578_2343407593266037180_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.