SeaLaunch utekla hrobníkovi z lopaty

O nejneobvyklejším kosmodromu na světě, plovoucí rampě SeaLaunch příznivci kosmonautiky v posledních měsících neslyšeli. Mohlo se zdát, že se nad tímto projektem zavřela voda, ale není tomu tak. V tomto týdnu se SeaLaunch vrátila zpátky mezi aktivní kosmodromy. nebyl to ale vůbec jednoduchý start. Každý, kdo sleduje kosmonautiku ví, jaké drobnosti někdy mohou za havárie raket. Jenže SeaLaunch si tentokrát žádné selhání dovolit nemohla. Další havárie by jí totiž už definitivně zlomila vaz.

Byl první únor roku 2013 a na plovoucím kosmodromu se ke startu připravovala raketa Zenit-3SL určená speciálně pro starty z této unikátní rampy. Start se povedl, raketa stoupala k temné obloze, ale už půl sekundy po startu se objevil problém na hydraulice, která naklání trysku motoru prvního stupně. Nosič se totiž měl vydat přímo na východ, ale letěl na západ. Řídící systém detekoval problém a 12 sekund po startu se proto zapnul havarijní řídící systém. Bylo jasné, že Intelsat 27 skončí nikoliv na oběžné dráze, ale v oceánu. Motory hořely do dvacáté sekundy, aby raketa doletěla co nejdál od plošiny a pak se vypnuly. Trosky dopadly do vln oceánu 52 sekund po startu.

Po havárii to s plovoucím kosmodromem nevypadalo slibně. Spekulovalo se dokonce o tom, že společnost Eněrgija, která má v projektu čtvrtinový podíl přemlouvá Rusko, aby plošinu odkoupilo. Objevily se i spekulace, že SeaLaunch odkoupí Austrálie nebo Čína. Nakonec ale nic z toho nebylo potřeba. SeaLaunch se z této nehody otřepala a na 26. května naplánovala svůj další start. Do vesmíru se měla vydat telekomunikační družice Eutelsat 3B.

Start rakety Zenit-3SL z plošiny SeaLaunch

Start rakety Zenit-3SL z plošiny SeaLaunch
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Přípravy na start probíhaly podle plánu a ve 23:10 našeho času se zažehl motor prvního stupně. Všichni netrpělivě čekali, jak si raketa povede, ale hladký průběh nenarušilo vůbec nic. Horní stupeň Blok-DM dopravil náklad na dočasnou oběžnou dráhu s nejvyšším bodem 407 km a nejnižším 180 km nad Zemí. Po půlhodinové přeletové fázi se horní stupeň zažehnul podruhé a během sedmiminutového manévru protáhl oběžnou dráhu tak, že nejvyšší bod byl 35 636 km vysoko. V tu chvíli se podle plánu od horního stupně oddělila družice – start tímto manévrem skončil a můžeme jej hodnotit jako mimořádně úspěšný.

SeaLaunch je unikátní v tom, že jako jediný kosmodrom na světě vypouští rakety přímo z rovníku. Nemusí tedy na oběžné dráze plýtvat palivem, aby změnily sklon oběžné dráhy na nulu, navíc jim při startu maximálně pomáhá zemská rotace. Přidejme si k tomu i fakt, že na rovníku prakticky nehrozí hurikány a vyjde nám, že by byla velká škoda o tenhle unikátní kosmodrom přijít.

Na závěr ještě pár slov k vynesené družici Eutelsat 3B. O její výrobu se postarala společnost Airbus Defence and Space (Astrium) a použila pro ni osvědčenou základní kostru Eurostar-3000. Celá družice váží bez 33 kg rovných šest tun a je vysoká sedm a půl metru. Rozevřené solární panely mají rozpětí 31 metrů a dodávají 12 000 Wattů. O udržování přesné polohy se stará pohonný systém založený na dvousložkovém palivu. Družice je stabilizována ve třech osách tak, aby její komunikační přístroje mířily k Zemi.

Eutelsat 3B během testování

Eutelsat 3B během testování
Zdroj: https://farm4.staticflickr.com

Na její palubě bychom našli 51 transpondérů, které pracují v pásmech C, Ka a Ku. Právě 30 transpondérů v pásmu Ku svým signálem pokryje Evropu a přilehlou část severní Afriky, Blízkého východu a východní Asie. Otočná anténa v pásmu Ku bude pokrývat Jižní Ameriku, především pak Brazílii. Přes družici budou proudit data přenášející video, ale i telekomunikační služby od vládních i soukromých subjektů.

Devět transpondérů v pásmu Ka na otočných anténách pokryje Afriku a Jižní Ameriku. Díky tomu by se měla v těchto oblastech zlepšit konektivita k internetu. Nakonec tu máme ještě 12 transpondérů v pásmu C, které zajistí globální odesílání signálu na zem. Linka pro Afriku má být přitom posílená. Družice může pokrývat velkou část Zeměkoule díky svému umístění – má viset nad 3. východním poledníkem a její služba by měla trvat asi 15 let.

Zdroje informací:
http://www.spaceflight101.com/
http://spaceflightnow.com/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/sealaunch/eutelsat3b/140526launch/sealaunch_400297.jpg
http://spaceflightnow.com/sealaunch/eutelsat3b/140526launch/sealaunch_400602.jpg
https://farm4.staticflickr.com/3757/11340522874_6fe604f824_c.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.