Kosmotýdeník 85. díl (28.4. – 4.5.2014)

Nedělní poledne je za námi, čtenáři si užívají rodinné pohody po společném obědě a tak je čas na pokračování tradice, která začala už před rokem a půl. Vychází 85. díl Kosmotýdeníku, který jako obvykle zhodnotí uplynulých sedm dní na poli kosmonautiky. Budeme se věnovat dalšímu letu zařízení Grasshopper 2, zmíníme se i o vykládce lodi Dragon, konkrétně její nehermetizované sekce a třetím tématem bude sloučení dvou výrobců kosmické techniky do jedné společnosti. Na konci článku budou následovat již tradiční krátké zprávy.

Kilometrový skok vylepšené luční kobylky
Před dvěma týdny jsme v Kosmotýdeníku psali, že vylepšený model zařízení Grasshopper, který SpaceX označuje také jako F9R (R = Reusable = znovupoužitelný), vystoupal při svém prvním letu do výšky 250 metrů. Dnes se k tomuto unikátnímu stroji vracíme. F9R se totiž znovu proletěl a tentokrát zamířil rovnou do čtyřnásobné výšky. Ano, poprvé v historii SpaceX padla u Grasshopperu hranice jednoho kilometru. zatím nejvyšší skok v podání „jedničky“ měřil 820 metrů (17.4 2013).

Testy nového zařízení probíhají stále na texaské základně McGregor, ale již brzy by se měly zkoušky přesunout do Nového Mexika na Spaceport America, kde by se mohlo létat do větších výšek. Zajímavé je i to, že F9R má nainstalované 3 motory Merlin. Je tedy možné, že v dalších testech se při startu využije všech motorů, zatímco přistávat se bude pouze s jedním. Stejně tak se může zkoušet i chování stroje při ostřejším sestupu a brždění. Na novém stanovišti bychom se měli dočkat i volného pádu a následného zapnutí motoru.

Detail spodní části F9R ukazuje obrysy tří motorů Merlin.

Detail spodní části F9R ukazuje obrysy tří motorů Merlin.
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

Vykládání na oběžné dráze

Vykládka experimentů uložených v trunku.

Vykládka experimentů uložených v trunku.
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

Ve druhé polovině dubna všichni fanoušci sledovali přílet třetí operační lodi Dragon k ISS a v tomto týdnu už naplno probíhala vykládka více než dvou tun věcí, které loď na ISS dovezla. Nebavíme se ale jen o vynášení zásob a vědeckých experimentů z hermetizované části lodi, ale i o vykládce prostoru nehermetizovaného, tedy tzv. trunku.

Zde jsou uloženy dva experimenty. Prvním z nich je HDEV, systém sestávající ze čtyř běžně dostupných videokamer, které natáčí zemský povrch a data posílají na internet – více info v našem článku. Druhý experiment se jmenuje OPALS, který bude zkoušet přenos dat ze stanice ne Zemi pomocí laseru, což je ve srovnání se současnými radiovými vlnami více než stokrát rychlejší.

O vykládku obou experimentů se postarala staniční robotická paže, která si navíc na sebe připnula manipulátor Dextre, s jehož pomocí úspěšně vyjmula oba cenné balíčky a následně je připojila na předem určená místa vně stanice. Celou operaci přehledně ukazuje níže přiložená animace.

ATK se slučuje s Orbitalem

Společnosti OSC a ATK spojily své síly

Společnosti OSC a ATK spojily své síly
Zdroj: nasaspaceflight.com

Dva hráči na poli vývoje kosmické techniky se rozhodli spojit své síly a sloučit se do jedné firmy. Na jedné straně tu byla společnost ATK Launch Systems Group, dříve známá jako Thiokol, přední výrobce raketových motorů na tuhá paliva. Jejich nejznámějším produktem byly urychlovací motory SRB pro raketoplány. Do budoucna se navíc má podílet na stavbě vylepšených motorů pro raketu SLS. Druhým partnerem je firma Orbital Sciences Corporation, jejímž nejznámějším produktem jsou nosné rakety Antares a Pegasus XL, nebo zásobovací loď Cygnus.

Nová společná firma nese prozaický název Orbital ATK. To, že k sobě mají obě společnosti poměrně blízko se ukazovalo už v minulých letech. Orbital se totiž hodně věnoval právě technologii motorů na tuhá paliva, kde velmi intenzivně spolupracoval právě s ATK. Jaký bude další osud firmy, která má po spojení 13 000 zaměstnanců zatím nevíme, ale je možné, že se tímto krokem sníží konkurenční tlak v této oblasti.

Kosmické mini-zprávy
Také dnešní Kosmotýdeník přináší několik krátkých informací, které nevydají na obsáhlejší reportáž. Co se tedy kromě tří velkých událostí popsaných na řádcích výše ještě stalo?

  • Evropská raketa Vega si připsala svůj třetí úspěšný start. Prvního května ve 3:35 našeho času na kosmodromu v Kourou zažehla svůj motor a na polární oběžnou dráhu vynesla kazašský satelit KazEOS-1 určený ke snímkování Země. Bližší info najdete v tomto článku.
  • Americká družice OCO 2, která má sledovat množství a rozložení oxidu uhličitého v atmosféře byla dopravena na Vandenbergovu základnu, odkud by měla 1.7. odstartovat na polární oběžnou dráhu.
  • Asi každý, kdo se v Česku a na Slovensku věnuje kosmonautice minimálně jednou v životě zavítal na web kosmonaut.cz, kde se daly dohledat unikátní informace. V tomto týdnu ale autor stránek, známý český popularizátor kosmonautiky, Ing. Tomáš Přibyl, oznámil čtenářům, že si dává od psaní blogu po osmi letech zasloužené volno. Chtěli bychom touto cestou Tomáši Přibylovi za celý tým portálu kosmonautix poděkovat za všechny informace, které zveřejnil na svém webu i za čas, který věnoval psaní. Málokdo dokáže v plné míře ocenit, kolik čas zabere prakticky každodenní sepisování aktualit. Z informací, které Tomáš Přibyl na svém blogu za poslední roky zveřejnil, budeme čerpat ještě dlouho. Autor si dovolenou plně zaslouží.

Zdroje informací
http://www.kosmo.cz/
http://en.wikipedia.org/
http://www.kosmonaut.cz/
http://www.nasaspaceflight.com/
http://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://www.slashgear.com/wp-content/uploads/2014/05/spacex-f9r-1000m-820×420.png
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=33892.0;attach=581723;image
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=34518.0;attach=581243;image
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2014/04/Z2A11-350×139.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.