I Vy můžete pomoci SpaceX

Možná nevěřícně kroutíte hlavou nad nadpisem, ale skutečně nelže. První soukromá firma, která dokázala postavit konkurence schopnou raketu a následně s ní zásobovat mezinárodní vesmírnou stanici se obrací s prosbou na všechny fanoušky kosmonautiky po celém světě. Možná právě Vy jí pomůžete obnovit snímky z velmi poškozeného videa, které natočila kamera umístěná na prvním stupni nosiče Falcon 9 během přistávacího manévru ve vlnách.

Pojďme si na začátek znovu připomenout celou situaci. Je 18. dubna, hodiny ve střední Evropě ukazují 21:25 a fanoušci kosmonautiky po celém světě jsoupřilepení k monitorům svých počítačů a sledují start rakety Falcon 9 v1.1, která se zvedá z rampy na mysu Canaveral a na oběžnou dráhu nese zásobovací loď Dragon s nákladem určeným pro Mezinárodní vesmírnou stanici. Po třech minutách se odděluje vyhořelý první stupeň a zapaluje se stupeň druhý.

Falcon startuje

Falcon startuje
Zdroj: https://farm8.staticflickr.com

Veškerá pozornost kamer se soustřeďuje na horní stupeň, který vynáší Dragona na oběžnou dráhu. Všichni ale moc dobře vědí, že první stupeň má ještě jeden velký úkol. Před dopadem na mořskou hladinu má zažehnout svůj motor a zpomalit sestup. Ideálně do té míry, aby měkce dosedl do vln. Počasí ale soukromé firmě nehraje do karet. V přistávací oblasti jsou vysoké vlny, které všechno komplikují.

Na padajícím prvním stupni je namontována malá kamera, jejíž objektiv míří dolů. Data z ní se odesílají do hlídkujících letadel a okolo plujících lodí, na kterých se mají signály zachytávat. jenže počasí dělá čáru přes rozpočet. Letadla i lodě sice signál z kamery přijímají, ale je mimořádně nekvalitní. Řídící středisko dostává od prvního stupně telemetrická data ještě osm sekund po dosažení nulové rychlosti, tedy po přistání. Pak se zřejmě dostala elektronika do styku s mořskou vodou a došlo ke zkratu. Dílo zkázy pak dokonaly několikametorvé vlny, které stupeň zřejmě rozlámaly, protože se o několik hodin později našla pouze jedna přistávací noha.

SpaceX by tedy mohla z pořízeného videa vyčíst mnoho důležitých informací – jak rychle stupeň klesal, hořely motory správně? Co se stalo po dosednutí do vody? Na všechny tyto otázky by mohl odpovědět videozáznam. Jenže jeho kvalita je mimořádně špatná. Ne, špatná ne, to je slabé slovo. Je přímo děsivá.

SpaceX s vydáním tohoto videa dlouho otálela. Dala totiž svým zaměstnancům za úkol, aby z této nepřehledné mazaniny zachránili co se dá. Jenže práce to byla dlouhá, náročná a nepříliš úspěšná. Po několika dnech od startu proto SpaceX představila částečně obnovené video, ale pořád to není nic, z čeho bychom skákali dva metry nahoru.

Firma se proto rozhodla obrátit ne internetovou veřejnost, která už mnohokrát ukázala, že si díky velkému počtu schopných lidí umí poradit i s problémy, na které by jinak byly potřeba zástupy odborníků. Pokud tedy máte rádi kosmonautiku a chcete pomoci SpaceX,čtěte dál. Firma vyzývá všechny zájemce, kteří mají nějaké zkušenosti se zpětným dekódováním poškozeného obrazového materiálu, aby zkusili zachránit co se dá.

Snímky z kamery jsou opravdu nekvalitní

Snímky z kamery jsou opravdu nekvalitní
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Originální, nezpracované video v surové formě si můžete stáhnout zde. Opravený materiál je k dispozici zde. Pokud byste potřebovali komunikovat s dalšími lidmi, kteříse pokusí o záchranu, můžete využít toto oficiální vlákno v angličtině.

Pro záchranu dat se vám možná budou hodit tyto informace o videu, které SpaceX uvolnila. Kódovací standard je MPEG 4, snímkovací frekvence 15 obrázků/vteřinu a datový tok je konstantní v rozlišení NTSC. Pokud tedy máte nějakou zkušenost s touto problematikou a chtěli byste přiložit ruku k dílu, zkuste to. Pokud pro Vás tento obor není, zkuste se poptat ve svém okolí, zda by někdo z Vašich známých něco podobného nezvládl. Můžete pomoci dobré věci a možná i díky Vaší pomoci SpaceX vylepší metodiku přistávání prvních stupňů a jejich znovupoužitelnost.

Zdroje informací:
http://www.spacex.com/
http://www.reddit.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/falcon9/009/140430firststage/descent1_400271.jpg
https://farm8.staticflickr.com/7254/13908412902_53706ef6ce_z_d.jpg
https://pbs.twimg.com/media/BmaCSYYCIAEVLqp.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “I Vy můžete pomoci SpaceX”

  1. Honza napsal:

    Kde nic není, ani smrt nebere…
    Nevím, jestli je to od SpaceX poslední zoufalý pokus, nebo nějaká forma marketingu, ale tohle video by nezachránil ani kouzelník. A to ani kdyby to původně byla mexická telenovela s nulovou informační hodnotou a ne technický záznam přistání.

    Popravdě, není mi moc jasné ani co by šlo vyčíst z neporušeného záznamu. 15 obrázků za vteřinu není nic moc, hořící motor na temném pozadí rouzbouřeného moře a šplouch… Žádná velká šance určit výšku nebo rychlost.

  2. rexino napsal:

    Takto nejako si predstavujem že natáča kalkulačka :D. Nevyznám sa vôbec do tejto problematiky ale neviem či tam je niečo k oprave lebo väčšinu času tam nič nie je vidieť… samozrejme necham sa prekvapiť.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.