Kosmotýdeník 78. díl (10.3. – 16.3.2014)

Expedice 39

Konec týdne je již tradičně spjat s pravidelným souhrnem nejpodstatnějších informací, které v rámci kosmonautiky se za posledních sedm dní udály, tedy s kosmotýdeníkem. Jinak tomu nebude ani dnes. Dnes se podíváme na tři hlavní zprávy. První dvě se týkají odkladů, byl odložen jak první let lodi Orino v rámci mise EFT-1, tak i let Dragonu k misi SpX-3. V třetí zprávě se pak podíváme na přistání lodi Sojuz TMA-10M a na připravovaný start lodi Sojuz TMA-12M. Kosmotýdeník uzavřeme souhrnem menších zpráv, které tento týden přinesl. Přeji příjemnou neděli a inspirativní čtení.

Sojuz přistál, expedice 39 započala svoji misi

Jak jsme již shrnovali v minulém kosmotýdeníku, kde se chystalo přistání Sojuzu TMA-10M, v úterý skutečně loď úspěšně přistála v 4:24 SEČ poblíž kazašského města Džezkazgan. Na její palubě seděli Oleg Kotov, Sergej Rjazanskij a Michael Hopkins. Posádka strávila ve stavu beztíže 166 dní. Tím oficiálně skončila 38. dlouhodobá expedice. Na loučení posádek a uzavření poklopu mezi lodí a stanicí, se můžete podívat zde. Stejně tak na video, které mapuje odpojení lodi a pak i dění po přistání. Nové expedici velí Koiči Wakata – první japonský astronaut, kterému se dostalo této cti. Velení nad stanicí převzal od Olega Kotova.

Na březnový start lodě Sojuz TMA-12M, jejíž posádka doplní expedici 39, se připravuje Rus Alexandr Skvorcov, Rus  Oleg Artěmjev a Američan Steven Swanson.

Poslední společná fotografie expedice 38

Poslední společná fotografie expedice 38
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Sojuz TMA-10M přistál

Sojuz TMA-10M přistál
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Posádka po přistání

Posádka po přistání
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Let EFT-1 odložen

Loď Orion v rámci mise EFT-1

Loď Orion v rámci mise EFT-1
Zdroj: http://up-ship.com/

EFT-1 je první testovací let nové americké kosmické lodi Orion, který měl proběhnout v září letošního roku. Pro start neměla ještě posloužit nová raketa SLS, ale raketa Delta IV Heavy. Nyní bylo rozhodnuto o přesunutí startu až na prosinec a to z důvodu velkého množství startu koloem září a umožňění, aby jednotlivé starty měly kolem sebe ještě dost prostoru na případné odklady.

Čas, který dostali inženýři pracující na prvním testovacím letu lodi Orion, chtějí využít pro další testování a zároveň přípravu k dokončení lodi, která poletí poprvé na raketě SLS v roce 2017. Samotné přípravy na start mise EFT-1 nejsou ve skluzu. Na floridský kosmodrom už dorazily dva stupně rakety Delta IV Heavy, přesněji jeden postranní booster a první stupeň hlavního stupně rakety. Během dubna by pak měl dorazit druhý booster a druhý stupeň rakety.

Loď Orion během této mise nepoveze servisní modul, který bude nahrazen hmotnostní a rozměrovou maketou, která před pár dny dokončila testy odolnosti a akustické testy. Blok, který bude držet loď Orion u posledního stupně rakety, který zase poslouží jako náhrada za chybějící systémy servisního modulu, úspěšně prošel dynamickým namháním i vibračními testy a to dokonce ve výborném stavu a ještě s předstihem. Zdá se tedy, že nic nebrání startu.

Samotná loď Orion v těchto chvílích prochází ostrými testy vnitřních systémů, které probíhají tak, že každý systém, nebo jen konektor a kabel lodi je postupně zkoušen a testován, aby při celkovém zapnutí všech systémů nezpůsobila nějaká drobná závada velký problém. Zatím loď úspěšně prošla většinou z testů všech padesáti devíti přítomných systémů a pomalu se chystá na test celkový, kdy se bude prověřovat, jak společně jednotlivé systémy fungují, jaký mají výkon a zda se navzájem neruší.

Rozměrová a hmotnostní maketa servisního modulu pro Orion při testech

Rozměrová a hmotnostní maketa servisního modulu pro Orion při testech
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Start Dragona také odložen

Logo mise SpX-3

Logo mise SpX-3
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/

Aby těch odkladů nebylo tento týden málo, z 16. března, kdy měl startovat Falcon 9 v1.1 s lodí Dragon na misi SpX-3, se jeho start odsunul až na 30. března. Firma Space X to odůvodňuje dodatečnými nutnými prověrkami, které mají zajistit, co nejbezpečnější průběh mise a předejít případným problémům. Společnost si v rámci této mise nemůže dovolit selhání a půjde také zároveň o první start vylepšeného Falconu s cílem doletět k ISS. Zároveň je to již třetí zásobovací mise této lodi. SpaceX dodává, že jak raketa, tak i loď jsou v dobrém technickém stavu a dodatečné testy mají jen prohloubit tento stav. Zajímavostí je, že v rámci tohoto startu bude mít raketa Falcon 9v1.1 poprvé připevněny přistávací nohy, které jsou však jen testovací, nosič se je pokusí rozevřít těsně před dopadem do oceánu.

Loď Dragon je připojována k raketě Falcon 9v1.1

Loď Dragon je připojována k raketě Falcon 9v1.1
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/

Kosmické mini-zprávy

V rámci uplynulého týdne se objevilo několik zajímavých grafik a videí, které stojí za zhlédnutí. Předně je tu hezké video, které porovnává velikosti a hmotnosti jednotlivých planet naší Sluneční soustavy. Za prohlídku rozhodně stojí i tato infografika, která shrnuje prvenství v rámci vývoje satelitů a nechybí ani Československý zářez. Třetí odkaz vede ne stránku, kde můžete sledovat aktuální komunikaci vědců se vzdálenými satelity, tedy DSN v aktuálním čas.

Vozítko Curiosity chystá delší zastávku po jízdě, která ho posunula o další kus k úpatí kráteru Gale, kde ho čeká velice důležitý geologický průzkum. Aktuálně se však chystá zastavit v oblasti nazvané Kimberley, kde na nějaký čas zůstane zkoumat místní složení hornin. Aktuální výhled na tuto oblast je zde.

Sonda Cassini dál úspěšně pracuje na Saturnově orbitě a nejaktuálněji nám zaslala tento zajímavý snímek. Zároveň vyšlo video, které shrnuje, co sondu čeká v následujících čtyřech letech.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/12797992795_030d2177b7_o.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/201403110005hq.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/201403110001hq_2.jpg
http://up-ship.com/blog/wp-content/uploads/2013/01/eft-1-a.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/orion_clean_room.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1908247_627140434022026_1720761211_n.png
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1660505_10154019516400131_2137978454_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 78. díl (10.3. – 16.3.2014)”

  1. Jiří Hošek Redakce napsal:

    K EFT-1:
    Naopak – domnívám se, že přípravy k letu jsou ve skluzu, ačkoli to nebylo oficiálně přiznáno. Konkrétně tato zpráva z 5.12.2013 uvádí, že v březnu 2014 bude na CM instalovaný tepelný štít.
    http://www.nasa.gov/content/heat-shield-for-nasas-orion-spacecraft-arrives-at-kennedy-space-center/

    Teď se dovídáme, že až do dubna budou probíhat testy systémů CM, předcházející instalaci tepelného štítu, viz
    http://www.nasa.gov/content/orion-makes-testing-integration-strides-ahead-of-first-launch-to-space-0/

    Pokud půjdeme do starších zdrojů, tak např. podle plánu ze října 2013 měl být tepelný štít instalován na CM už v prosinci, a v lednu měl být připojen servisní modul.
    http://www.palisade.com/downloads/UserConf/VEGAS13/2013PalisadeRiskConfVegas_SarahWingateAndMichaelWatson.pdf

    Kolem září nemá být velké množství startů – konkrétně na září je aktuálně plánován pouze start Atlasu V.
    Domnívám se, že vzhledem ke zvýšenému riziku nezvládnutí zářijového termínu a následně hrozícímu dominovému skluzu dalších startů raket Delta bylo preventivně rozhodnuto o prohození termínů s prosincovým startem s družicí AFSPC-4. Sice je to jen moje spekulace, ovšem neshledávám rozpor s oficiálním zdůvodněním odkladu EFT-1 „na podporu umožňující více příležitostí pro starty v letošním roce“.

  2. Michal Bursík napsal:

    Děkuji za pěkný a hlavně pravidelný přehled 🙂
    A jen upozorním na překlep v datu původně plánovaného startu Falconu. Ne 6.3, ale 16.3. 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.