Cesty za kosmonautikou: První české 3D planetárium

Po delší době vychází na našem blogu opět jeden cestovatelský článek. Náš seriál Cesty za kosmonautikou chce upozorňovat na zajímavá místa, která autor navštívil a která by stála za návštěvu i pro naše čtenáře. Ono se sice může zdát, že fanoušci kosmonautiky jsou odkázáni jen na internetové přenosy, nebo psané články, ale při bližším pohledu člověk zjistí, že i v Evropě, v rozumné vzdálenosti od naší vlasti najdeme mnoho kosmonauticky atraktivních míst. A co víc – některá jsou dokonce přímo v ČR. Právě na jedno takové místo se zaměříme v dnešním článku. V Plzni totiž vloni na podzim otevřeli v rámci areálu Techmania první 3D planetárium v ČR. Své pevné místo tu má i kosmonautická sekce.

Model Lunochodu, který můžete sami ovládat dokáže zaujmout i dospělé na několik desítek minut.

Model Lunochodu, který můžete sami ovládat dokáže zaujmout i dospělé na několik desítek minut.
Zdroj: Archiv autora

Expozici jsem navštívili vloni 26. prosince i s dalšími členy našeho diskusního fóra v rámci malého setkání. Popisovat detailně všechny exponáty, které tu na návštěvníky čekají by trvalo hrozně dlouho a stejně by se na všechny nedostalo. Uvidíte zde několik modelů historických, současných i budoucích raket, vyzkoušíte si ovládání zmenšeného Lunochodu i s několikavteřinovou odezvou! Snadno pak poznáte, jak složité to měli skuteční řidiči tohoto vozítka. Těšit se můžete i na ovládání robotické paže s několika mechanickými klouby. I zdánlivě banální úkol jako sevřít do robotických prstů nehybnou kostku se najednou stane poměrně složitým problémem.

Tři tabule vedle sebe Vám snadno a hlavně hravou formou vysvětlí jednotlivé Keplerovy zákony, ve druhém rohu se Vám možná zatočí hlava, protože si budete moci vyzkoušet otáčení v gyroskopickém křesle. Tady bych jen podotknul, že se není čeho bát – personál Vás vždy dokonale upne do popruhů, takže nehrozí, že byste vypadli. V planetáriu najdete velké množství infotabulí, ve kterých je mnoho užitečných informací – třeba o ISS, skafandrech, nebo historii kosmonautiky.

Ačkoliv se na gyroskopickém křesle několikrát otočíte vzhůru nohama, nebezpečí Vám nehrozí.

Ačkoliv se na gyroskopickém křesle několikrát otočíte vzhůru nohama, nebezpečí Vám nehrozí.
Zdroj: Archiv autora

Najdete zde i malou raketku, kterou můžete sami odpálit ke stropu, několik obrazovek, na kterých běží videa s kosmonautickou tématikou, v maketě lodi Orion se můžete vyfotit ve skafandru na Měsíci. Nad hlavami Vám visí planety Sluneční soustavy a stěny jsou ozdobené kosmonautickými motivy – nechybí zde loď Dragon, nebo Hubbleův kosmický teleskop. Připadá Vám, že jsem toho popsal hodně? Máte pravdu, ale to jsme se ještě nedostali do podzemního podlaží.

Vznik a formování vzdušného víru můžete pozorovat na vlastní oči

Vznik a formování vzdušného víru můžete pozorovat na vlastní oči
Zdroj: Archiv autora

Tady si můžete vyzkoušet Drakeovu rovnici, ve které pomocí posuvníků nastavíte podmínky ve vesmíru a dozvíte se, kolik by v takovém případě mohlo existovat vyspělých civilizací. Na jiném stanovišti točením kolečka animujete jednotlivé fáze života různě hmotných hvězd. Nenápadný stolek zase ukazuje víření atmosféry Saturnu v závislosti na jeho rotaci. Expozice se ale netýká pouze kosmonautiky. Chcete vědět, jak vzniká vzdušný vír? Na stanovišti, které vypadá jako černá telefonní budka beze stěn si to ověříte. Nesmíme zapomínat ani na pasáže věnované vnitřní stavbě Země, nebo historickým orientačním prostředkům jako je třeba sextant. Po celé expozici jsou navíc umístěné dotykové obrazovky, na kterých můžete najít další informace.

Celkově je z většiny expozic vidět velká vstřícnost vůči návštěvníkům. Mnoho stanovišť je interaktivních a návštěvníci si mohou všechno pěkně osahat, uvést do pohybu, vyzkoušet a díky tomu snáze pochopit. Jen u minimálního počtu stanovišť najdete z muzeí a výstav známé „prosíme, nedotýkat se“. Většina ostatních by měla být označena přesně opačnou instrukcí „prosíme, dotýkejte se“. Právě díky  interaktivitě, kterou plzeňské planetárium nabízí je jeho návštěva poučná i zábavná zároveň. Techmania těží z toho, že vzniká jako nový projekt a proto může do svých expozic zabudovat moderní technologie, které vtáhnout návštěvníky do děje.  No řekněte sami, nemyslíte si, že házení molitanových míčků na dotykovou obrazovku nemůže být zábava? A když Vám ještě řeknu, že na obrazovce je Měsíc, na jehož povrchu se po každém zásahu míčkem objeví nový kráter?

Samostatnou kapitolou je pak projekční místnost, která je chytře umístěná uvnitř Slunce. Vnitřní průměr 14 metrů působí impozantně. Křesla jsou měkká a dobře polohovatelná. Není problém si v nich téměř lehnout, což je potřeba, protože zde se filmy promítají na strop. Již při vstupu do planetária si vyberete film, na který chcete jít (3D, 2D,nebo žádný, od čehož se odvíjí cena vstupenky) a dostanete pásek s informací, kdy Vámi vybraný film začíná. Máte tedy dost času na procházku expozic. Ale zpátky k samotnému promítání.

Planetárium disponuje několika pořady vlastní výroby, ale má nakoupené i zahraniční, předabované snímky. Jejich tématické zaměření se točí především kolem astronomie a kosmonautiky. Naše skupina si podle očekávání vybrala 3D snímek Astronaut a zážitek to byl mimořádný. 3D brýle, které jsme dostali hned u vstupu zajistily úžasnou podívanou, která v některých pasážích překonala i zážitky z filmu Gravitace. Průlety kapilárním systémem mezi červenými krvinkami doplněné zvukem odpočítávání startu, během kterého se výrazně zrychlil tep byly nepopsatelné. Z centrifugy se vám asi trochu zamotá hlava, stejně jako skutečným astronautům.

Působivé jsou i 3D modely raketoplánu na oběžné dráze a spousta dalších drobností, které utváří skvělý zážitek. Snímek je koncipován tak, aby si na své přišli jak dospělí, tak i mladší diváci. Pobavíte se třeba při animovaných ukázkách toho, co všechno ve vesmíru hrozí, ale přitom se zároveň i hodně naučíte. Před samotným filmem Astronaut nám bylo promítnuto i astronomické video Obloha nad Plzní, které přehledně popsalo nejen hvězdy, které jsou aktuálně pozorovatelné, ale dočkali jsme se i příjemných bonusových informací, jako je třeba mytologická historie souhvězdí.

Pokud tedy máte možnost zajet do Plzně a navštívit zdejší 3D planetárium, určitě neváhejte. Strávíte tu s celou rodinou několik nezapomenutelných hodin. A to se ještě bude letos na jaře otevírat zbytek areálu Techmanie, který sice nebude cílit na kosmonautiku, ale jistě Vás zaujme také.

A ještě jedna perlička na závěr – mezi návštěvníky se prochází školení specialisté, kteří každému rádi poradí, případně pomohou. Jedním z nich je i redaktor našeho blogu, Lukáš Houška. Jeho články najdete v tomto výpisu.

Všechny autorovy fotky z návštěvy si můžete prohlédnout zde.

Cena vstupného: max 180 Kč dospělí, děti (4-15 let) platí max 110 Kč (cena závisí na vybraném programu)
Otevírací doba: 8:30 – 17/18:00 (o víkendu až od 10:00)
Ideální cesta: Plzeň leží na dálnici D5, která zajišťuje skvělou přístupnost od Prahy
Parkoviště: Zaparkovat můžete v ulicích v okolí, nebo přímo v areálu
Webové stránkyhttp://www.techmania.cz/

Zdroje informací:
http://www.techmania.cz/

Zdroj obrázků:
Archiv autora

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Cesty za kosmonautikou: První české 3D planetárium”

  1. JH napsal:

    Byl jsem tam o vanocich a muj pocit je velmi smiseny. Expozice jsou na prvni pohled velmi pekne, ale popisky matouci a velmi malo vysvetlujici. Laik musi byt zmaten. Napr. proc a jak leta ta raketka jsem uprimne jako inzenyr z popisku nepochopil. Kdyz to srovnam s puvodni techmanii, tak je to velmi slabe co se vzdelani navstevnika tyce.

    Samotne planetarium me sokovalo velmi nizkou kvalitou obrazu, mel sem velmi velky problem zaostrit oci tak aby to tedy bylo 3D. Obraz byl rozmazany, temny. Kolega co tam byl se mnou mel stejny problem. Nevim. Kdyz to napr. srovnam se zazitkem z prazskeho IMAXU…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      já sice v IMAXU nebyl, takže mi chybí srovnání. Ale rozhodně jsem v Plzni neměl problém s temným obrazem. Naopak, projekce byla ostrá a kvalitní. Možná jsme viděli jiné filmy.
      Co se popisků týče, tak tam již zaměstnanci připravují nápravu.

      • JH napsal:

        Hezky den i Vam,
        Videl jsem porad Astronaut a nocni oblohu v Plzni. Ta obloha byl hrozna, vyrazne horsi nez jakekoliv jine klasicke planetarium co jsem zatim videl. Hvezdy byly neostre, vubec nam nesel „poskladat“ obraz aby to bylo 3D, takze jsme na to nakonec koukali bez 3D bryli. Astronaut totez.

        Osobne si myslim, ze to meli rozbite, coz jsem slysel ze se jim stava. V tom pripade tam ale nemaji poustet lidi. Je to pro me zklamani, ale snad to casem vyladi a bude to OK.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, tak to jste měl stejný program jako my. Asi se tedy jednalo jen o dočasný problém, protože nám všechno šlapalo skvěle.

  2. Adam napsal:

    Díky za recenzi 🙂

    Do Techmanie se již nějaký čas chystám.

    Z Vašeho popisu jsem se dozvědel mnohem více užitečných informací než z jejich webu, který spíše od návštěvy odrazuje.

  3. Jakub sobotka napsal:

    Tak to vypadá bezvadně, netušil jsem že něco takového může být i u nás. Určite se tam podívám.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.