Jaký bude rok 2014?

Ještě než článek začne, dovolte mi, abych Vás jménem celého našeho portálu přivítal v roce 2014. Přeji Vám do něj hodně štěstí, zdraví a úspěchů. Stejné přání mám nejen pro Vás, čtenáře, ale v přeneseném významu i pro všechny kosmonautické projekty, které mají tento rok odstartovat. Jak se sami v dnešním článku dočtete, máme se na co těšit a rozhodně nemůžeme říct, že by nadcházející rok měl být z hlediska kosmonautiky nudný. Čekají nás starty nových raket, vypuštění několika vědeckých družic a dokonce i přistání na kometě!

Nejvíce událostí se očekává v nepilotované kosmonautice, proto se jí budeme i my věnovat hned na začátku. Pokud řekneme, že rok 2014 bude rokem přelomových událostí v kosmonautice, nebudeme daleko od pravdy. I v minulých letech se samozřejmě děly zajímavé události, ale osobně si myslím, že rok 2014 bude ještě zajímavější. Jen těžko se rozmýšlím, kterou velkou událost mám uvést na prvním místě. Ovšem s přihlédnutím k tomu, že ČR je součástí ESA, je volba jasná – v květnu 2014 vstoupí evropská sonda Rosetta na oběžnou dráhu okolo komety 67P/Churyumov-Gerasimenko (více info v tomto článku). Bude to vůbec poprvé v historii lidstva, kdy bude námi vyrobené těleso obíhat kolem jádra komety. V listopadu přijde velké finále, kdy na povrch komety sestoupí přistávací pouzdro Philae!

V prosinci letošního roku se můžeme těšit na japonskou misi Hayabusa 2, která stejně jako její předchůdkyně vyrazí k asteroidu s cílem odebrat z něj vzorky. Cílovým tělesem bude devítisetmetrový asteroid 1999 JU3, ke kterému má dorazit v roce 2018. U něj stráví rok a půl. Na Zemi se má vrátit roku 2020. Sonda je postavená na základě mimořádně úspěšné a hlavně odolné sondy Hayabusa, která zvládla splnit svou misi i přes značné množství technických potíží. Doufejme, že dvojka bude mít komplikací méně a úspěchy minimálně stejné.

Umělecká představa americké družice SMAP

Umělecká představa americké družice SMAP
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Pokud nyní opustíme meziplanetární prostor a zaměříme se jen na bezprostřední okolí Země, pak zjistíme, že se na rok 2014 chystá vypuštění několika vědeckých satelitů. Za všechny můžeme jmenovat třeba družici OCO-2, která má monitorovat rozložení oxidu uhličitého v atmosféře, nebo SMAP, jejímž úkolem má být měření množství vzdušné vlhkosti. Rusové připravují satelit Foton M-4 zaměřený na zkoumání mikrogravitace, Evropa zase satelity Sentinel 1 a 2, které budou snímkovat Zemi. Američané by rádi na vysoce protáhlou dráhu vypustili trojici satelitů Magnetospheric Multiscale Mission.

Pokroky nás ale nečekají jen na poli vědeckém. Dá se očekávat velké množství technologických úspěchů. Vždyť Evropa chce v roce 2014 poprvé vyzkoušet svůj stroj IXV, který poletí na raketě Vega do výšky 450 kilometrů, jeho rychlost bude „jen“ 7,5 km/s, takže půjde jen o suborbitální skok. Na hlavní úkol, tedy otestování tepelného štítu, to stačit bude. Na první let své kosmické lodi Orion se již několik měsíců pilně připravují Američané. 18. září se na Floridě zapálí tři motory nejsilnější americké rakety Delta IV Heavy a Orion vyrazí na první zkušební misi označovanou jako EFT-1.

Těšit se můžeme i na nové rakety. Rusové na rok 2014 plánují první start rakety z nové rodiny Angara, soukromá společnost SpaceX avizuje start těžkotonážního nosiče Falcon Heavy a vylepšeného zkušebního zařízení Grasshopper-2. Zapomínat nesmíme ani na vylepšenou verzi rakety Antares, označovanou dodatkovým číslem 120. Do historie by se ráda zapsala i Indonésie se svým nosičem Pengorbitan-1 (též RPS-420). Američané zase vyzkouší malou raketu SPARK na tuhá paliva stabilizovanou rotací.

Samozřejmě můžeme očekávat přívaly informací i od sond, které byly vypuštěné v minulých letech. Kromě toho by měly k Marsu dorazit dvě družice – indická Mangalyaan a americká MAVEN.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Zdroj: http://apod.nasa.gov

Tolik tedy kosmonautika nepilotovaná a nyní přejděme na její pilotovanou sestřičku. Na čínskou stanici Tiangong-1 v roce 2014 nikdo nepoletí a zřejmě shoří v atmosféře. Naše pozornost se tedy soustředí jen na ISS. K té vyrazí 25. března kosmická loď Sojuz TMA-12M, na jejíž palubě budou sedět Alexandr Skvorcov, Oleg Artěmjev a Steven Swanson. 28. května se na cestu vydá Sojuz TMA-13M, ta na ISS doveze Maxima Surajeva, Gregory Wisemana a také německého astronauta Alexandra Gersta. Na další start Sojuzu si počkáme do 30. září – tehdy by měla na svou cestu vyrazit posádka Sojuzu TMA-14M, konkrétně Alexandr Samokuťajev, Jelena Serovová a Barry Wilmore. Poslední pilotovaný start roku 2014 přijde 30. listopadu, kdy se k ISS vydá Sojuz TMA-15M. Na stanici dopraví Antona Škaplerova, Samanthu Cristoforettiovou a Terryho Virtse.

O to, aby měla ISS dostatek paliva, posádka netrpěla hladem ani žízní a aby se na palubu dostaly nové vědecké přístroje se starají zásobovací lodě. Na rok 2014 jsou plánovány 4 starty ruských lodí Progress (5. února, 9. dubna, 24. července a 29. října), 4 starty lodí Dragon (22. února, 6. června, 12. září a 5. prosince), 3 lodě Cygnus (5. ledna, 1. května a 3. října). Tento peloton ještě doplní 17. června startující ATV-5 Georges Leimaitre a někdy v červenci i pátý exemplář japonské lodi Kounotori. Jak vidíte, tak u ISS bude opravdu rušno. Nutno poznamenat, že především čtyři starty Dragonů v jednom roce jsou hodně odvážný plán, ale pokud se to SpaceX podaří, smeknu před nimi klobouk.

Tolik tedy hodnocení největších událostí, které nám přinese nadcházející rok. Jak ale zkušenosti z minulých let ukázaly – často se nečekaně objeví velká událost, se kterou nikdo předem nepočítal. Ostatně vzpomeňme třeba na letošní rok – Luca Parmitano se málem utopil ve skafandru, Rusové udělali ze startu Protonu jeden velký ohňostroj, na ISS se porouchalo chlazení atd. Pravděpodobnost nám tedy říká, že se něčemu podobnému nevyhneme ani v letošním roce. Doufejme ale, že se všechno podaří zvládnout a že na rok 2014 nebudeme vzpomínat kvůli tragédiím, ale jen a pouze kvůli velkým pokrokům na poli vědy a techniky. Náš blog se bude snažit držet krok a i nadále Vám budeme přinášet články o kosmonautice – minulé řádky ukázaly, že nouzi o témata mít rozhodně nebudeme.

Zdroje informací:
http://en.wikipedia.org/
http://forum.kosmonautix.cz
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.redorbit.com/media/uploads/2012/02/spacepress-020412-001.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/…/SMAP_generic.jpg/692px-SMAP_generic.jpg
http://apod.nasa.gov/apod/image/0912/iss_sts129_big.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Jaký bude rok 2014?”

  1. horatz napsal:

    Možná by stálo za zmínku i to, že v létě by se měl uskutečnit start rakety HEAT2X od Copenhagen Suborbitals, s cílem překonat Karmanovu hranici.

  2. Wopat napsal:

    Tak to nás tedy doopravdy čeká pěkná dávka událostí. Navíc všechno hezky postupně rozděleno do celého roku. Máme se opravdu na co těšit. Nezbývá tedy než jen popřát kosmickým agenturám i soukromým firmám, aby všechny jejich plány vyšly na jedničku nebo raději ještě lépe.

    Také blogu přeji, aby každým dnem vycházel nový, výborný článek tak, jako doposud a aby se řady jeho čtenářů neustále rozšiřovaly. Troufám si říct, že nic jiného nedělá pro popularizaci kosmonautiky v ČR tolik jako tento blog a Dugiho pořady.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.