Jak se budí prin… vlastně sondy?

V pohádkách je to jednoduché – mnoho let spící krásku probere zpět k životu krásný princ polibkem z čisté lásky. Něco podobného můžeme vidět i v kosmonautice. Roli křehké princezny tu má neméně vzácná sonda, prince nahrazuje pozemní středisko a polibek? Místo něj se používá radiová zpráva. Ta má ale na sondu stejný účinek jako na princeznu polibek od prince. Hodí za hlavu několikaletý spánek a je připravená na velké věci. Evropská sonda Rosetta zatím spí, ale již brzy se ze svého spánku probere – a pozor! Jedním z princů, kteří ji probudí můžete být i Vy.

20. ledna bude pro většinu lidí docela obyčejné pondělí. Mnoho milionů kilometrů od Země se totiž po dvouapůlletém spánku probere evropská sonda Rosetta. O její probuzení se stará vnitřní alarm zálohovaný dvěma dalšími pomocnými systémy. Postupně se budou aktivovat další a další systémy, sonda se začne ohřívat a postupně probírat k životu. Tím ale probuzení neskončí. Teleskop sítě ESTRACK do kosmického prostoru vyšle i deset vítězných videí. Může to být i vaše dílo.

Stačí k tomu udělat málo – natočte se jakoukoliv kamerou, digitálním foťákem, nebo třeba i mobilem, jak křičíte „Wake up, Rosetta!“ Česky tedy „Probuď se, Rosetto!“ Rozhoděn ale nemusíte křičet. Tvůrčím nápadům se meze nekladou. Klidně můžete šeptat, zpívat, jódlovat nebo rapovat. navíc nemusíte natáčet sami – pozvěte rodinu, kamarády, spolužáky, klidně celou školu, nebo svůj sportovní týmy, nebo kolegy z práce.

Co se stopáže týče, video by mělo mít zhruba kolem 30 sekund, ale v žádném případě nesmí být delší než minutu a půl. Pro ty, kdo nevládnou angličtinou je potěšující, že video můžete natočit v jakémkoliv jazyce, kterým se mluví v nějakém státě, který je členem ESA – to znamená i česky!

Možností, jak zveřejnit své video máte hned několik, tady je jen pár tipů:
1) Nahrajete video na YouTube a odkaz pak vložte na oficiální stránku Rosetty na Facebooku.
2) Pokud máte raději Twitter, využijte službu Vine, na kterou nahrajete video a označíte jej hashtagem #WakeUpRosetta, nebo jeho odkaz vložte na výše zmíněný facebookový profil
3) Video můžete nahrát i na Instagram a doplnit hashtag #WakeUpRosetta – i odsud můžete zkopírovat odkaz a vložit jej na facebookový profil Rosetty

Sonda Rosetta

Sonda Rosetta
Zdroj: http://i.dailymail.co.uk/

Času máte zatím ještě docela dost, protože uzávěrka je 20. ledna. Porotou pak budou další návštěvníci webu, kteří budou videa hodnotit a dávat jim palce nahoru. Autoři deseti nejzajímavějších videí dostanou od ESA tašky s dárkovými předměty a jejich videa poletí k sondě. Tvůrci dvou nejlépe hodnocených videí dostanou pozvánku do řídícího centra Rosetty ve středisku ESOC v německém Darmstadtu. Tady budou na podzim sledovat klíčový manévr – přistání pouzdra Philae na kometě.

Jak sami vidíte, není to zase tak těžké. Musí vám být více než 13 let a denně nesmíte nahrát více než jedno video (kompletní pravidla najdete zde). Ale pokud se z jakéhokoliv důvodu nechcete zúčastnit, můžete využít další akce, která s buzením sondy souvisí. Pokud používáte Twitter, ESA Vás vyzývá, abyste pomohli Rosettu vzbudit svými tweety s hashtagem #WakeUpRosetta, které budete posílat na její profil @ESA_Rosetta. Tweetovat můžete prakticky kdykoliv, ale nejžádanější bude Vaše aktivita právě 20. ledna mezi 11:00 a 18:30 SEČ. na první termín má sonda „nařízený budík“, ve druhém termínu by se měla po 31 měsících znovu ozvat.

Sonda následně zkontroluje všechny své systémy a přejde do plného provozu. Už v srpnu letošního roku vstoupí jako první lidský výtvor v dějinách na oběžnou dráhu komety 67P/Churyumov-Gerasimenko. V listopadu pak přijde velké finále, když na povrch jádra komety vysadí speciální pouzdro Philae.

Zdroje informací:
http://www.czechspace.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
https://www.facebook.com/
http://download.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.researchitaly.it/uploads/images/rosetta_400.jpg
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/12/10/article-2521437-1A023BAE00000578-663_634x420.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Jak se budí prin… vlastně sondy?”

  1. Marek Prochazka napsal:

    Moc diky za clanek. Nicmene obsahuje jednu nepresnost. Neni pravda, ze „Zpráva bude obsahovat pokyny pro sondu Rosetta, které ji proberou z dvouapůlletého spánku.“ Rosetta ma vnitrni alarm, ktery ji probere presne v 10:00 GMT (11:00 CET). Ten alarm je plne autonomni a tusim zalhovany dalsimi dvema alarmy. Jestli se nemylim, tak 2.2m antena pro komunikaci se Zemi je vypnuta (protoze by jinak spotrebovala spoustu energie, ktere se Rosette ve velke vzdalenosti od Slunce nedostavalo). Po alarmu se zacnou zapinat dalsi systemy a muze trvat nekolik hodin, nez Rosetta vysle prvni zpravu smerem k Zemi – zalezi to na rychlosti jakou termoregulacni system ohreje hlavni pocitac a dalsi subsystemy, aby zacaly normalne fungovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.