Kosmotýdeník 56. díl (7.10. – 13.10.2013)

Jako již tradičně, i nyní je k nedělnímu poledni připraveno nové vydání Kosmotýdeníku, tedy souhrnu toho nejzajímavějšího, co přineslo uplynulých sedm dní na poli kosmonautiky. Dnes jsou připravena opět tři témata, první se zabývá dalším úspěšným testem zařízení Grasshopper od společnosti SpaceX. Druhá zpráva nás zavede na cestu k Jupiteru a bude se zabývat urychlovacím manévrem, který u Země vykonala sonda JUNO a třetí zpráva bude bohužel smutná a upozorní na smrt jednoho z původní sedmičky prvních amerických astronautů, Scotta Carpentera.

Grasshopper létá stále výš

Grasshopper v akci

Grasshopper v akci
Zdroj: http://img.gawkerassets.com/

Grasshopper je projekt americké soukromé společnosti SpaceX a má umožnit prvním stupňům raket Falcon 9 (už v současné verzi 1.1) návrat a motorické přistání, čímž má ušetřit na výrobě raket. Zařízení má za sebou už několik testů, kdy se od prvních krátkých zážehů, proletělo i do tří set metrové výšky, nebo se poprvé pokusilo manévrovat. Princip fungování je poměrně jednoduchý. První stupeň rakety tvoří devět motorů Merlin 1D, které vynesou raketu do potřebné výšky, kde se i s prvním stupněm odpojí a začnou klesat nazpět. První fáze sestupu nebude motorická, protože se o většinu brždění postará atmosféra. Až v poslední fázi sestupu se zapálí prostřední motor prvního stupně a zpomalí raketu a přistane s ní. Jistě vás zajímá, jak to bude s palivem, raketa si přeci kvůli tomuto manévru musí vést palivo navíc. Není tomu tak. Naprostá většina raket neveze přesné množství paliva a nevypíná své motory ve chvíli, kdy jí palivo dojde, naopak je v raketě vždy o něco paliva víc, pro nenadálé situace (Pokud se samozřejmě nejedná o motory na tuhá paliva), nebo i proto, že by to bylo velice riskantní, kdyby palivo bylo vypočítáno přesně a motory ho spotřebovaly více a raketa by tak nedoletěla dostatečně vysoko. Falcon tak pro své přistání použije zbytky paliva, které zbyly po vynesení druhého stupně s nákladem.

Dne 7. října proběhl další test, při kterém zařízení Grasshopper zaznamenalo rekordní výšku výstupu. Zařízení vyletělo pomocí jednoho motoru až do výšky 744 metrů. V bodě nejvyššího výstupu začalo pomalý sestup a o pár chvil později bezpečně přistálo. Během letu zařízení zřejmě opět korigovalo svoji dráhu. Na video se můžete podívat zde.

Vize společnosti SpaceX: První i druhý stupeň, schopný motorického přistání a společně nimi i Dragon rider

Vize společnosti SpaceX: První i druhý stupeň, schopný motorického přistání a společně nimi i Dragon rider
Zdroj: http://www.instablogsimages.com/

JUNO proletěla kolem Země.

9. října v 21:21 využila americká sonda JUNO gravitaci Země k takzvanému gravitačnímu praku, čímž urychlila svůj let z předchozích 125 tisíc kilometrů za hodinu na 140 tisíc kilometrů za hodinu – vztaženo ke Slunci. Sonda už od srpna roku 2011, kdy odstartovala ze Země, směřuje k Jupiteru, kam by měla dorazit v roce 2016. Raketa však sondu nemohla navést sondu rovnou na dráhu k Jupiteru a sonda musela právě využít několika gravitačních manévrů, aby se k planetě dostala.

Během obletu Země však došlo k nějaké nečekané události, která přiměla sondu přejít do úsporného režimu, což mohla být reakce prakticky na cokoli, co sonda nečekala. Během průletu kolem Země totiž sonda prováděla takřka kompletní test svých systémů a chyba nastala někde mimo dosah pozemního sledovacího zařízení. Na cestu k Jupiteru to však nemá vliv a sonda je na správné cestě. Vnitřní systémy dokonce hlásí, že je vše v pořádku. Technikům se zatím nepodařilo zjistit, co se vlastně stalo. Nemělo by však jít o nic vážného.

JUNO při průletu kolem Země

JUNO při průletu kolem Země
Zdroj: http://i.space.com/

Zemřel Scott Carpenter

Scott Carpenter

Scott Carpenter
Zdroj: http://www.spacenews.com/

Smutnou událostí tohoto týdne je to, že na komplikace, které nastaly po mrtvici, zemřel bývalý astronaut Scott Carpenter. Tomuto čtvrtému Američanovi ve vesmíru a druhému, kterému se povedlo uskutečnit let americké kosmické lodi po oběžné dráze, jsme se věnovali v samostatném článku, který naleznete na našem blogu a sepsal ho Ondřej Šamárek.

 

 

 

Zdroje informací:
http://www.spacex.com/
http://forum.kosmonautix.cz/ http://www.scottcarpenter.com/

Zdroje obrázků:
http://www.spacenews.com/sites/spacenews.com/files/images/articles/ScottCarpenter_4x3.jpg
http://www.space.com/images/i/000/031/804/original/spacex-grasshopper-lateral-test.jpg?1376516848
http://img.gawkerassets.com/img/1930164rscwwvjpg/k-bigpic.jpg
http://i.space.com/images/i/000/033/408/original/juno-spacecraft-earth-flyby.jpg?1381266653
http://www.space.com/images/i/000/030/669/original/spacex-grasshopper-june-2013-test-flight.jpg?1373318323
http://www.instablogsimages.com/1/2011/10/01/fully_reusable_rocket_by_spacex_9pxkw.jpg

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.