Kosmotýdeník 43. díl (8.7. – 14.7.2013)

Dobrý den, nedělní poledne má na našem blogu rezervovaný seriál Kosmotýdeník. Je tedy jasné, že ani tento týden nepřijdete o aktuální informace z kosmonautiky. Tentokrát na nás čeká výstup v podání americko – italské dvojice astronautů. Druhým tématem bude úspěch americké sondy New Horizons, která dokázala vyfotit plutův měsíc Charon. Třetí téma se bude věnovat prvním podrobnějším informacím o novém americkém vozítku, které by mělo v dalších letech zamířit k Marsu. nemá zatím název, není jisté,zda se dočká realizace. Ale jeho plány zní velmi zajímavě.

Luca Parmitano během výstupu do otevřeného kosmu.

Luca Parmitano během výstupu do otevřeného kosmu.
Zdroj: http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/

První Ital ve volném prostoru

9. července byl hlavním tématem na ISS výstup dvou astronautů do volného prostoru. Američan Chris Cassidy a Ital Luca Parmitano přepnuli baterie svých skafandrů na vnitřní baterie přesně ve 14:02 SELČ. A mimochodem – Luca Parmitano se tímto okamžikem zapsal do historie Itálie. Stal se totiž prvním Italem, který vystoupil do otevřeného prostoru. Dvojice měla poměrně bohatý program. Nejprve museli vyměnit poškozenou komunikační anténu pro pásmo Ku, která zajišťuje komunikaci se Zemí, následně uklidili dvě desky se vzorky materiálů, které byly vystaveny působení kosmických podmínek. pak přišel čas na hlavní úkol výstupu – nainstalovat tyče RGB. Ty slouží k dočasnému uchycení odmontovaných radiátorů chladícího systému – mohou se tedy hodit třeba při opravách, nebo výměnách těchto radiátorů. Luca Parmitano byl během instalace připevněný ke staniční robotické paži, kterou z modulu Destiny ovládala Karen Nyberg. Zatímco se Luca chystal na instalaci druhé tyče, Chris se přesunul k modulu unity, kde nainstaloval nové kabely, které se použijí, až se příští rok ke stanici připojí ruský modul Nauka. Pak se mohl vrátit a připojit i druhou tyč RGB. Čas výstupu se krátil, ale Chris ještě stačil začít instalovat kabelovou spojku na příhradové konstrukci Z1. Výstup oficiálně skončil ve 20:09 SELČ a astronauti splnili všechny potřebné úkoly. Pokud byste chtěli podrobnější informace o tomto výstupu, můžete navštívit tento článek na našem blogu. Na Parmitana a Cassidyho přitom bude tento týden čekat druhý výstup, kdy dokončí zbylé úkoly.

Na první pohled jen málo kvalitní fotka. Ale může vstoupit do historie. Můžeme na ní rozeznat trpasličí planetu Pluto a její měsíc Charon.

Na první pohled jen málo kvalitní fotka. Ale může vstoupit do historie. Můžeme na ní rozeznat trpasličí planetu Pluto a její měsíc Charon.
Zdroj: http://pluto.jhuapl.edu/

Charon a Pluto

Sonda New Horizons se na svou dlouhou pouť vydala v roce 2006. Od té doby míří k vnějšímu okraji Sluneční soustavy a všichni ser už těší na rok 2015, kdy proletí kolem Pluta, objektu, o kterém se většina z nás ve škole, učila, že je to poslední planeta naší soustavy. V roce 2006 sice Mezinárodní astronomická unie zbavila Pluta hodnosti „planeta“, ale těleso mělo kolem sebe stále mnoho otazníků. Postupem času, čím víc se bude New Horizons blížit k Plutu, tím větší detaily uvidíme. Budeme mít možnost poprvé v historii lidstva spatřit svět, který ještě nikdo nikdy neviděl. Svým způsobem historický je tedy i aktuální snímek, který sonda New Horizons pořídila ve vzdálenosti 880 milionů kilometrů od Pluta. Fotky je unikátní v tom, že jsou na ní rozpoznatelné dva různé objekty. Dokážeme tedy na první pohled odlišit Pluto (jasnější bod) od Charona (tmavší bod). Snímek má na svědomí dlouhoohnisková kamera LORRI.

První hrubá vizualizace roveru 2020. podobnost s vozítkem Curiosity je vidět na první pohled.

První hrubá vizualizace roveru 2020. podobnost s vozítkem Curiosity je vidět na první pohled.
Zdroj: http://rack.0.mshcdn.com/

Nové americké vozítko pro Mars

Na internetu se už několik měsíců šířily informace o novém americkém vozítku, které by mělo v roce 2020 vyrazit k Marsu. Jelikož neznáme jeho název (projekt stále není schválený), hovoří se o něm zatím pouze jako o „roveru 2020“. Nyní se na veřejnost dostaly prví bližší informace. Rover by měl konstrukčně vycházet z vozítka Curiosity. A to jak v oblasti designu, tak i co se týče způsobu přistání. Nové vozítko by se mělo zaměřit hlavně na hledání stop dřívějšího života. Za tímto účelem by mělo být vybaveno blíže nespecifikovaným digitálním mikroskopem. Další rozdíl oproti Curiosity má tvořit malé hermeticky uzavíratelné pouzdro, do kterého by měl rover odebrat vzorek horniny. Jednou, až technologie pokročí, by se toto pouzdro mělo vrátit na Zemi, kde jeho obsah zanalyzují specializované laboratoře. Třetí zajímavostí okolo roveru 2020 by mělo být otestování takzvaných technologií ISRU. Vozítko by mělo zkusit, zda je možné využít materiály na Marsu k výrobě vody, kyslíku, nebo paliva. Tyto postupy by měly najít uplatnění v dalších desetiletích, aby si lidské posádky nemusely všechno vozit ze Země. Pokud byste chtěli o Roveru 2020 znát podrobnější informace, tak už za několik hodin vyjde na našem blogu článek, který se bude tomuto vozítku věnovat důkladněji.

Zdroje informací:
https://kosmonautix.cz/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://farm4.staticflickr.com/3828/9255692153_e8f84b6964_c.jpg
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/…/1000151_10151453090795667_1468640547_n.jpg
http://pluto.jhuapl.edu/news_center/images/20130710_1_lg.jpg
http://rack.0.mshcdn.com/…/31065b6b/3c2/Mars-Rover-2020.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.