Kosmotýdeník 40. díl (17.6. – 23.6.2013)

Týden se s týdnem sešel a opět je tu neděle. A tento čas, přesněji řečeno kolem poledne už tradičně patří vydání nového Kosmotýdeníku, seriálu, který mapuje zajímavé události na poli kosmonautiky. Ani dnes nepřijdete o tři zajímavé události. První z nich bude představení nového oddílu amerických astronautů. Ve druhé zprávě se zaměříme na dění okolo společnosti SpaceX a konečně třetí téma bude o úspěšném testu evropského zařízení IXV, které má být základem pro budoucí evropskou loď schopnou návratu z oběžné dráhy.

Osm nových amerických astronautů.

Osm nových amerických astronautů.
Zdroj: nasa.gov

Amerika zná nové astronauty

Oddíl astronautů – výkladní skříň všech kosmických agentur. Dostat se mezi kandidáty pro let do vesmíru je mimořádným oceněním. Jelikož z oddílu postupně astronauti odchází – často kvůli věku a lukrativní nabídce z jiných míst, je potřeba stavy průběžně doplňovat. Čas od času se proto konají nábory nových astronautů. Jeden z nich má za sebou NASA. Minulý týden představila jména osmi nových kandidátů na let do vesmíru. Každého na první pohled upoutá, že celou polovinu týmu tvoří ženy. To je ve světě kosmonautiky opravdu mimořádná událost. Těchto osm lidí prošlo přes rok a půl trvající selekci, na jejímž začátku stálo 6 300 lidí. Na nováčky bude čekat rok a půl trvající výcvik, po kterém už budou netrpělivě čekat na nominaci do ostrého letu. A na co všechno se mohou těšit? Pravděpodobné je, že se dočkají dlouhodobého pobytu na ISS. A pokud budou mít štěstí, nemine je ani nominace na nějaký vzdálenější let – třeba k asteroidu. Pokud byste se chtěli o osmičce nových astronautů dozvědět více, přečtěte si tento článek na našem blogu.

Testovací zážeh

Testovací zážeh
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

SpaceX se opět rozjíždí

V minulém vydání Kosmotýdeníku jsme Vás informovali o problémech, do kterých se dostala společnost SpaceX při testování prvního stupně vylepšené rakety Falcon 9 v1.1. Nyní se zdá, že by se konečně mohlo blýskat na lepší časy. V tomto týdnu totiž proběhl další zkušební zážeh. Podle informací, které prosákly na veřejnost se zdá, že už měla být tato zkouška úspěšná. Na Falcon 9 v1.1 bude v dalších týdnech čekat ještě další statický zážeh, který už by ale snad neměl znamenat výraznější potíže. A ještě jedna zajímavá věc – palivová nádrž, která se použila při těchto testech se využije pro stavbu zařízení Grasshopper 2.

IXV na laně pod helikoptérou

IXV na laně pod helikoptérou
Zdroj: http://spaceinimages.esa.int/

IXV má za sebou úspěšné přistání

Evropa momentálně nedisponuje žádným prostředkem, který by jí umožnil návrat z oběžné dráhy. Vývoj takového stroje je velmi náročný – časově i finannčně. Musí se postupovat po drobných krocích. Jedním z nich je i IXV – Intermediate Experimental Vehicle, stroj, který má otestovat především tepelný štít a také ovládání směru letu (více v tomto článku). Suborbitální let, při kterém se tyto systémy otestují přijde sice až příští rok, ale už nyní je potřeba otestovat, zda se někde neudělala chyba. IXV proto prošla testem přistání – stejně jako tomu bude v případě ostré mise se přistávalo do vody. V úterý 18.6. v okolí sardinské základny Salto di Quirra Inter-force Test Range byl testovací kus připojen pod helikoptéru a po shození z výšky 3 kilometrů se snesla na padáku do moře. Je jasné, že vývoj nové evropské lodi schopné návratu nezůstane u IXV – jedná se pouze o technický demonstrátor. Evropa proto už plánuje, že po dokončení testů na IXV přijde na řadu další projekt, tentokrát označený jako Pride. Jeho úkoly mají být velmi podobné těm, které má IXV, tedy zkoušet systémy, které se použijí pro kosmickou loď. Oba systémy se ale budou lišit – Pride třeba dostane boční křídla. Prozatím ale neznáme termíny, kdy by se měla do akce Pride zapojit.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
https://kosmonautix.cz/
http://www.kosmo.cz/
http://www.nasa.gov/
http://www.bbc.co.uk/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/68275000/jpg/_68275959_ixvfinal-2.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/755791main_astroclass2-360.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2013/06/Z49.jpg
http://spaceinimages.esa.int/var/…/Successful_splashdown_for_the_Intermediate_eXperimental_Vehicle_IXV.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 40. díl (17.6. – 23.6.2013)”

  1. Marek napsal:

    Super článek 🙂
    je to sice trochu mimo 3 témata, ale je už k dispozici video z dalšího testu Grasshopperu? tuším že v týdnu se objevila informace, že proběhl další test.
    Děkuji 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.