Kosmotýdeník 36. díl (19.5. – 26.5.2013) + Bonus

Jako každou neděli je tu i dnes kosmotýdeník, tedy souhrn toho nejzajímavějšího, co přineslo posledních sedm dní v oblasti kosmonautiky. Dnes se podíváme na dění na Mezinárodní kosmické stanici a problémy, které ještě stále může přinést neposlušný Progress, kterému se nevyklopila jedna z navigačních antén. Dále se podíváme na čínský plánovaný let k ShenZhou 10 k jejich orbitální stanici Tiangong-1. Třetí zpráva se bude věnovat družici GOES 13, která zaznamenala potíže s orientací a jejíž porucha komplikuje systém varování před hurikány v USA. V tomto kosmotýdeníku však přidáme i jeden bonus, bude jím report ze setkání uživatelů a tvůrců fóra kosmonautix.cz. Přejeme příjemné čtení.

Dění na ISS

Logo ATV-4

Logo ATV-4
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Tento týden se na Mezinárodní kosmické stanici událo několik menších, přesto však velice zajímavých věcí, které si jistě zaslouží zmapovat. Na začátku týdne pokračovali technici Evropské kosmické agentury v kompletaci zásobovací lodě ATV-4 Albert Einstein. Loď má být připravena ke startu plánovanému na 5. června. Nejvíce nákladu bude tvořit palivo, které umožní zvýšit dráhu ISS, která se vlivem tření o vrchní vrstvy atmosféry stále snižuje.

Nicméně v souvislosti s portem, kde dokuje ATV přišla znepokojivá zpráva. Na ISS je jen jediný port, který umožňuje dokování ATV a ten je v ruské části na zádi modulu Zvezda. Jistě si vzpomenete, že nedávno došlo k problémům při přistání lodě Progress M19-M, které se nevyklopila jedna z navigačních antén. Progress sice úspěšně přistál, ale jak se zdá, nevyklopená anténa mohla poškodit jeden z laserových odražečů, který slouží právě pro úspěšné automatické spojení ATV. ATV užívá celkem tří odražečů pro zjišťování své polohy vůči ISS a tak není zatím jisté, zda by v případě poškození mohla tato událost ohrozit úspěšné přistání. Zatím není místo přístupné, protože ho zabírá zadokovaný Progress. Inspekce tedy proběhne až ve chvíli, kdy bude Progress odlétat, popřípadě by se mohla uspíšit plánovaná ruská EVA a místo fyzicky prověřit. Zatím tedy není jisté, zda je místo poškozeno, ale je nutné s tím počítat. Přílet evropské ATV zatím odložen nebyl.

Na kosmodromu Bajkonur se zatím připravuje zbylá část 36. dlouhodobé expedice ke svému nadcházejícímu letu. Posádka Sojuzu TMA-09M ve složení Fjodor Jurčichin, Karen Nybergová a Luca Parmitano by měla startovat už 28. května a doplnit tak staniční posádku na šest členů.

ShenZhou 10 se chystá k letu

Tiangong-1 a ShneZhou-10

Tiangong-1 a ShneZhou-10
Zdroj: http://i.i.com.com

Na čínském kosmodromu Ťiou-čchüan probíhají poslední přípravné práce před letem další lodi ShenZhou, tentokrát s pořadovým číslem 10. Nadcházející mise by měla na své palubě nést druhou čínskou kosmonautku. Tímto titulem by se měla chlubit pětatřicetiletá vojenská pilotka Kapitán Wang Yaping, která se narodila v dubnu 1978 v prefektuře Yantai. Zajímavostí jistě zůstává, že výběr vhodné kandidátky podléhal neoficiálním kritériím, mezi která patřilo například i to, že kandidátka musí být vdaná a musí vypadat dobře, pokud si můžeme dovolit takové zjednodušení. Měla by reprezentovat čínské ženy, a proto se jejímu výběru věnovala poněkud větší pozornost.

Wang Yaping

Wang Yaping
Zdroj: http://img1.gtimg.com/

Loď ShneZhou je už natankovaná a připravena ke startu, který by měl přijít v nadcházejícím startovacím okně mezi 8. a 14. červnem 2013. Loď by měla nést tříčlennou posádku a cílem výpravy bude první čínská kosmická stanice Tiangong-1. Zajímavostí je, že by se mělo jednat o poslední let k této stanici. Tiangong by po ukončení mise ShenZhou 10 měl být naveden do hustých vrstev atmosféry, kde by měl shořet. U stanice se tak vystřídají jen dvě lodě, předchozí ShenZhou 9 byla zároveň první, která se stanicí úspěšně spojila. Čínská kosmická agentura však již plánuje nástupce stanice, která by pod označením Tiangong-2 měla startovat někdy na začátku příštího roku. Měla by být stejné konstrukce jako je ta současná, tedy s jedním modulem a místem pro tříčlennou posádku. Poté už by na řadu měla přijít stanice Tiangong-3, která už bude vícemodulová, její start je pro zatím plánován na období mezi roky 2015 až 2020.

Problémy nad Atlantikem

GOES-13

GOES-13
Zdroj: http://1.bp.blogspot.com/

Americká družice GOES-13, která snímkuje východní pobřeží USA a přilehlou část Atlantiku se 23. května odmlčela. Stroj pracující na geostacionární dráze nad 75° západní délky má zřejmě potíže se zaměřovačem hvězd. Tím pádem ztrácí orientaci a nedokáže udržet svou polohu. Důležité ale je, že satelit pořád komunikuje a řídící středisko tak může posílat instrukce, které by měly závadu vyřešit. Doposud se však nenašlo řešení a družice tak zůstává v safemódu.
Problémem proto zůstává, že 1. června, tedy za necelý týden začíná v Americe období hurikánů. A právě GOES-13 díky své poloze byla primární družicí, která sbírala potřebná data. Družice GOES pořizují každých 15 minut jeden širokoúhlý snímek oblasti pod sebou a jejich nepřetržitost je pro předpověď počasí velmi důležitá. Úřad NOAA tedy neváhal a sledováním této oblasti úkoloval družici GOES-14. Díky tomu nedošlo ke ztrátě kontinuity sbíraných dat a výpadek „třináctky“ nebude mít výrazný vliv na přesnost předpovědi.
GOES-14 visí nad 105. stupněm západní délky a tudíž zabírá menší část Atlantiku než GOES-13. Pokud se „třináctku“ nepodaří dostat zpátky do provozu, existuje možnost, že by se „čtrnáctka“ přesunula na její pozici, aby bylo lépe zajištěno snímkování oblasti Atlantiku.
Družice GOES-13 startovala do vesmíru v roce 2006, přičemž její životnost měla být deset let. Výpadek zažila už během loňského září a října, kdy byla mimo provoz 3 týdny. První z řady družic GOES startovala v květnu 1975 a od té doby se projekt snaží udržet kontinuální sbírání dat pro lepší pochopení principu vzniků hurikánů a zákonitostí klimatických dějů v atmosféře.

Bonus: Jihlavský report

Během prosluněného víkendu od 17. do 19. května se v Jihlavě konal sraz tvůrců a uživatelů našeho diskuzního fóra kosmonautix.cz. Pro zúčastněné byl připraven bohatý program, o který se postaral zakladatel a duchovní otec fóra a blogu, Dugi. Po pátečním příjezdu byli účastníci ubytování v příjemném jihlavském pensionu Atlet a hned večer se vydali na prohlídku města. Jihlava je příjemné a životem tepající město, plné zajímavých památek a odkazů na zajímavou historii místního kraje. Večer bylo naplánováno pozorování noční oblohy, bohužel však počasí nedovolilo roztrhat zamračenou oblohu a tak byl večer zakončen dlouhou rozpravou nejen o kosmonautice na pokojích penzionu.

Setkání fóra kosmonautix.cz

Setkání fóra kosmonautix.cz
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/

Sobota se stala hlavním dnem, kdy vrcholil program setkání. Ráno se k nám připojil Tomáš Přibyl, který se chtěl našeho setkání účastnit nejen jako vážená návštěva, ale také jako řadový uživatel. Ubytoval se proto s námi v pensionu a vyrazili jsme na prohlídku města. Po návštěvě věže kostela Sv. Jakuba, přišel čas na oběd. Plodná diskuze přinesla mnoho zajímavých skutečností o minulosti i budoucnosti kosmického výzkumu. Hlavní bod měl však teprve přijít a byla jím přednáška vedená právě panem Tomášem Přibylem. Přednáška nesla jméno Apollo: Velké sny a tvrdá realita. Mluvilo se o tom, jak by mohl program Apollo vypadat, kdyby se uskutečnily všechny připravované plány a mise. Samotnou přednášku jsme natočili a brzy se můžete i Vy, uživatelé našeho portálu, těšit na její nezkrácený záznam.

Na už tak vydařený sobotní večer jsme navázali nočním pozorováním, které nám umožnila Jihlavská astronomická společnost. Ta nám zajistila jak prostor střechy Brány Matky Boží, ale i velký hvězdářský dalekohled. Za odborného výkladu jsme tak mohli pozorovat zajímavé astronomické objekty, včetně samotného Měsíce.

V neděli 19. května se setkání chýlilo ke konci. Pan Přibyl se s námi rozloučil a zanechal nám každému spoustu nových informací a cenný dárek. Ostatní členové fóra se postupně rozjeli ke svým domovům, které jsou doslova rozesety po celé republice. Dá se jistě říci, že letošní setkání, které je v pořadí už druhé, se velice vydařilo a velké poděkování patří jak tvůrci Dugimu, tak všem, kteří se jej účastnili a přispěli k dobré náladě, která během celého setkání vládla.

Již nyní můžeme říct, že i příští rok se bude konat obdobné setkání a všichni naši návštěvníci a uživatelé jsou na něj již nyní zváni.

Zdroje:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.goes.noaa.gov/
http://en.wikipedia.org/
http://blogs.esa.int/

 Zdroje obrázků:
http://soggyastronomer.com/wp-content/uploads/2013/02/iss_sts119.jpg
http://blogs.esa.int/atv/files/2012/01/ATV-AlbertEinstein-poster-1024×726.jpg
http://img1.gtimg.com/news/pics/hv1/206/251/1064/69250811.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_qLhtpHH-VOo/S8ebcXFKKHI/AAAAAAAAcbo/HS61CI_LAQM/s1600/GOES-13_image.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/965892_608855722458952_934992751_o.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.