Kosmotýdeník 27. díl (17. 3. – 23. 3. 2013)

Motory Merlin 1D

Dnes probereme spolupráci ESA a Ruskou vesmírnou agenturou na misi ExoMars. ExoMars je mise, která má za úkol „dobýt“ Rudou planetu. Mise se bude skládat z několika částí. SpaceX vyzkoušela svůj nový motor Merlin 1D. Ten by měl být součástí vylepšené rakety Falcon 9, která nese označení Falcon 9 1.1. Nová verze rakety by se měla vydat do kosmu v polovině roku 2013. A na konec se dozvíte něco o motorech F-1, které nedávno vylovil miliardář Jeff Bezos. Pokud dodrží své slovo, bude motor vystaven v Národním muzeu letectví a kosmonautiky ve Washingtonu D.C.

Umělecká představa vozítka pro misi ExoMars.

Umělecká představa vozítka pro misi ExoMars.
Zdroj: https://planetary.s3.amazonaws.com

ESA spolupracuje s Ruskem na projektu ExoMars

Evropská vesmírná agentura se připravuje na misi ExoMars. Ta však prochází výraznými změnami. Jednou z posledních změn bylo podepsání dohody o spolupráci s Ruskou vesmírnou agenturou. ExoMars je mise, která má za úkol „dobýt“ Rudou planetu. Mise se bude skládat z několika částí. V roce 2016 odstartuje orbitální sonda Trance Gas Orbiter a EDM (Entry, Descent and Landing Demonstrator Module), což je modul, na kterém ESA vyzkouší přistání na povrchu Marsu. O dva roky později se na cestu vydá rover, který by měl na planetě pracovat přes 200 solů. Původně měla ESA spolupracovat s NASA, ale kvůli nedostatku financí si musela ESA najít nového partnera. Ruský vesmírný program má však s dosažením Marsu jisté problémy. Posledním pokusem byla mise Fobos-Grunt, ale sonda ani nedokázala opustit oběžnou dráhu Země a mise tak nešťastně skončila. Technologie, která byla vyvinuta pro misi Fobos-Grunt, bude částečně použita na misi ExoMars. Nezbývá tedy nic jiného, než doufat, že technika neselže a že se mise podaří.

Takto budou umístěny motory na prvním stupni rakety Falcon 9 1.1. Dole se znázorněna mřížka 3x3, která se používá dnes.

Takto budou umístěny motory na prvním stupni rakety Falcon 9 1.1. Dole se znázorněna mřížka 3×3, která se používá dnes.
Zdroj: http://digitalvideo.8m.net/

Zkouška motorů Merlin 1D

SpaceX vyzkoušela svůj nový motor Merlin 1D. Ten by měl být součástí vylepšené rakety Falcon 9, která nese označení Falcon 9 1.1. Nová verze rakety by se měla vydat do kosmu v polovině roku 2013. Motor Merlin 1D má vyšší výkon než předchozí motor Merlin 1C. (1C má výkon 420-480 kN a 1D má výkon 620-720 kN). S vylepšenou raketou se změní i uspořádání motorů. Místo mřížky 3×3 budou motory řazeny do kruhu. Počet motorů však zůstane stejný. Vylepšení dostane i druhý stupeň rakety. Bude mít motor Merlin 1D vacuum. Při prvním letu rakety Falcon 9 1.1 bude vynesen kanadský satelit Cassiope. To znamená, že se nepoletí s Dragonem, ale s aerodynamickým krytem, který se testuje ve vakuové komoře ve výzkumném středisku v Ohiu. navíc se bude poprvé v historii Falconu 9 startovat z kosmodromu Vandenberg a nikoliv z Floridy jako doposud pokaždé.

Motor F-1 na dně Atlantiku

Motor F-1 na dně Atlantiku
Zdroj: http://images.nationalgeographic.com/

Vylovení motorů F-1

Minulý rok oznámil miliardář Jeff Bezos, že v hlubinách Atlantiku nalezl motory prvního stupně rakety Saturn V, který vyslal posádku historické mise Apollo 11 na Měsíc. Také slíbil, že se pokusí jeden z motorů vyzvednout. Nakonec se povedlo kusy motorů vylovit a Bezos doplnil, že materiál by měl stačit k rekonstrukci dvou motorů. Pokud dodrží své slovo, bude motor vystaven v Národním muzeu letectví a kosmonautiky ve Washingtonu D.C.
F-1 byl raketový motor, který využíval kapalné pohonné látky. Vyvinula ho firma Rocketdyne. V prvním stupni rakety Saturn V bylo ve svazku pět takovýchto motorů. Jako palivo se používalo RP-1 (upravená petrolej) a kapalný kyslík. F-1 byl nejsilnější motor své doby. Nyní ho překoná pouze ruský, čtyřkomorový motor RD-171, který se používá na prvním stupni rakety Zenit.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.livingfuture.cz/
http://kosmonaut.cz/

Zdroje obrázků:
https://planetary.s3.amazonaws.com/assets/images/z_changeover/Exomars_art_f840.jpg
http://digitalvideo.8m.net/SpaceX/Engines/M1Dcluster.jpg
http://www.satnews.com/images_upload/247791684/SpaceX_Merlin_1D.jpg
http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/654/cache/saturn-v-rocket-engines-recovered-ocean-seafloor-nozzle_65444_600x450.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.