Kosmotýdeník 12. díl (2. 12. – 8. 12. 2012)

Mars

Každý den nám roboti a sondy na rudé planetě posílají nové fotky a mnoho informací. NASA se připravuje na vyslání roveru velice podobnému Curiosity. Vozítko by mělo být skoro identické. V březnu 2016 bude vyslána sonda InSight, která bude zkoumat geologickou evoluci Marsu. Tento robot se podobá sondě Phoenix, která byla vyslána v roce 2007.
Dva astronauti se připravují na roční pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici. Úkolem bude zjistit, jak se lidské tělo přizpůsobí dlouhému letu. Na tuto misi budou vysláni dva velmi zkušení astronauti. Scott Kelly a Michail Kornienko. Oba mají za sebou více než 170 dní ve vesmíru.
Už je to 40 let od poslední pilotované cesty na Měsíc. 7. prosince 1972 odstartovala raketa Saturn V z kosmodromu na Floridě. Jednalo se o poslední pilotovanou cestu na Měsíc. Mise nesla jméno Apollo 17. Tato témata probereme ve dvanáctém díle Kosmotýdeníku.

Sonda InSight

Sonda InSight
Zdroj: http://l3.yimg.com/

Budoucí výzkum Marsu

NASA odhalila své plány pro budoucí výzkum rudé planety. Tyto plány zahrnují vyslání nového vozítka, podobného Curiosity.  Ke startu by mělo dojít v roce 2020 a okolo roku 2030 hodlá NASA poslat astronauty na oběžnou dráhu Marsu. Zda tomu tak opravdu bude, je velice nejasné.
Zatím se na svou cestu připravuje sonda InSight, která bude zkoumat formování a geologickou evoluci Marsu. To by mělo zlepšit naše chápání terestrických planet. (planety, které jsou složeny především z křemičitanových hornin – Merkur, Venuše, Země, Mars) InSight je také známá pod jménem GEMS, ale na začátku tohoto roku byla na žádost NASA sonda přejmenována. Robot je velice podobný sondě Phoneix a předpokládaná doba života sondy jsou 2 pozemské roky.
Zatímco je veškerá pozornost upřena na rover Curiosity, Opportunity stále prozkoumává rudou planetu a každý den nám posílá nové informace.

Americký astronaut Scott Kelly

Americký astronaut Scott Kelly
Zdroj: http://i.cdn.turner.com/

Rok na Mezinárodní vesmírné stanici

Dva muži se připravují na svůj roční pobyt na ISS. Scott Kelly a Michail Kornienko by měli odstartovat v roce 2015. Hlavní cíl letu je porozumět tomu, jak se lidské tělo adaptuje na stav beztíže, po více než šesti měsících, což je průměrná délka vesmírného letu. Pouze Valerij Poljakov,strávil ve vesmíru déle než rok, a to 428 dní na palubě ruské vesmírné stanice Mir. Oba dva astronauti říkají, že se na tuto misi těší.
Kelly je zkušený astronaut, letěl dvakrát na palubě raketoplánu a zúčastnil se expedic 25 a 26. Ve vesmíru strávil přes 180 dní. Kornienko má za sebou dva lety na palubě ruského Sojuzu. Celkem má za sebou 176 dní v kosmu. Na svůj let budou připravováni dva roky. Výcvik bude probíhat ve Spojených státech, v Rusku a jiných partnerských zemích.

Před 40ti lety se člověk naposledy prošel po Měsíci

7. prosince 1972 odstartovala z kosmodromu na Floridě obří raketa Saturn V. Tentokrát naposledy k Měsíci. Eugene Cernen, Ronald Evans a Harrison Schmitt tvořili posádku letu Apollo 17. Po jednom obletu Země zažehli motor třetího stupně. Tímto byla rychlost navýšena o 3,15 km/s a loď se vůči Zemi pohybovala rychlostí 10,4 km/s.
10. prosince loď „zaparkovala“ na oběžné dráze Měsíce a následující den se Cernan a Schmitt přesunuli do lunárního modulu a odpojili se od mateřské lodi. O několik hodin později přistáli v oblasti Moře jasu. Celkem na povrchu Měsíce strávili tři dny a absolvovali tři sedmihodinové výstupy. Na konci posledního výstupu se velitel letu Gene Cernan stal posledním člověkem, který se kdy procházel na Měsíci.
Program Apollo nakonec trval pouze osm let, devět pilotovaných lodí obletělo Měsíc a po posledním přistání stál celý program 19 408 134 000 dolarů.

Zdroje informací:
http://www.space.com/
http://en.wikipedia.org/
http://en.wikipedia.org/
http://www.redorbit.com/
http://www.astro.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.redorbit.com/media/uploads/2012/12/mars.jpg
http://l3.yimg.com/bt/api/res/1.2/xb2qacx6lLxHSqqQLq3NtA–/YXBwaWQ9eW5ld3M7cT04NTt3PTYzMA–/http://media.zenfs.com/en/blogs/technews/ran-630-nasa-mars-insight-630w.jpeg
http://i.cdn.turner.com/cnn/2010/US/10/11/us.space.astronaut.twins/t1larg.astronaut.kelly.gi.afp.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.