Za 20 miliónů dolarů na Měsíc – 2.díl (Maďarský psík)

Logo projektu Puli

V dnešním dílu se podíváme do nedalekého Maďarska. Tamější tým pojmenoval svůj projekt Puli, podle místního pasteveckého psíka. Toto plemeno se vyznačuje inteligencí, poslušností a hravým temperamentem. Vlastnostmi Puliho by maďarští inženýři rádi obdařili i svůj rover. Dá se říci, že podobou je psíkovi blíž spíše přistávací modul. Stejně jako Puli, připomíná nesmírně chlupatou kouli.

Maďarský tým patří v soutěži k těm chudším. O své místo na Slunci musí tvrdě bojovat i kvůli malé ochotě místních sponzorů. Možná i proto byste u něj marně hledali propracovanou počítačovou animaci celé mise, tak běžnou u dnešních etablovaných kosmických agentur. Neznamená to ovšem, že by tým Puli neměl výsledky. Na jaře 2011 předvedl malý model roveru a náznak přistávacího modulu.

K Měsíci by celou sestavu měla vynést některá z komerčně dostupných raket. V jednom z videí, které by se dalo vzdáleně nazvat animací mise, se objevila raketa Falcon 9, ale spíše se jednalo o příklad. Na nižší rychlost potřebnou k sestupu a brzdění před samotným dopadem na povrch Měsíce bude k modulu připojen menší raketový stupeň. Konečná fáze přistání je hodně podobná způsobu, kterým se vyznačovala mise Spirit Opportunity na Marsu. Spíše nežli o airbag se má jednat o kouli s výstupky z pružného měkkého materiálu, jež má ztlumit tvrdý dopad a případné poskakování po povrchu, čímž ochrání cenný náklad uvnitř.

Víc než cokoliv jiného, připomíná lander dětské hopsací míčky Fluffy Ball, což mu neubírá na originalitě.

Víc než cokoliv jiného, připomíná lander dětské hopsací míčky Fluffy Ball, což mu neubírá na originalitě.
Zdroj: http://www.googlelunarxprize.org

Řešení rozevření modulu zřejmě ještě maďarské inženýri čeká. Pokud se tedy podaří přistát a odhalit vnitřek modulu, na povrch by měl vyjet rover poháněný solárním článkem. Nejvíce na první pohled zaujmou na vozítku kola. Ta v první verzi připomínala proslulého Tleskačova ježka. V další větší podobě představené letos,  již kola vypadají vzdáleně jako paprsky s loukotěmi. Tým rover pojmenovaný Iterace2 úspěšně vyzkoušel v terénu bývalého dolu na bauxit v Gánt (Maďarsko). Ten dnes slouží jako geologický park. Zdejší krajina je spíše simulací povrchu Marsu, ale pro pohyb roveru je to s Měsícem dostatečná analogie. Na příští testy se Maďaři chystají do Maroka na akci MARS2013.

Bývalý důl na bauxit. Dnes geologický park. Rover zdolal kopcovitý terén pokrytý štěrkem a pískem.

Bývalý důl na bauxit. Dnes geologický park. Rover zdolal kopcovitý terén pokrytý štěrkem a pískem.
Zdroj: http://pulispace.com

V červenci 2011 se týmu Puli podařilo získat sponzora nebo spíše významného partnera S & T, který poskytl software pro plánování, modelování a simulaci různých aspektů lunárního mise. Hodnota poskytnutých licencí a dalších produktů by měla dosáhnout několika set tisíc dolarů rozložených do 3 let.

Jedna perlička na závěr. S Google Lunar X Prize souvisejí i další menší akce, které mají za úkol zvýšit zájem o tento projekt mezi studenty. Pro milovníky lega se letos konala soutěž  MoonBots 2012 Challenge.  Studentský tým Hungarobots, jež spadá pod Puli, sestrojil poměrně komplexní lander. Ostatně podívejte se sami.

Zdroje informací:
http://www.googlelunarxprize.org/
http://www.pulispace.com
http://www.pulispace.com
http://hungarobots.pulispace.com/
http://moonbots.org/

Zdroj obrázků:
http://www.bevezetem.hu/images/1107/puli_logo_compcopy.jpg
http://www.googlelunarxprize.org/sites/googlelunarxprize.org/files/styles/team_craft_large/public/team_puli.jpg
http://pulispace.com/images/phocagallery/News/field_tests/i2_teszt_01.jpg 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.