Kosmotýdeník 6. díl (21. 10. – 27. 10. 2012)

Posádka kosmické lodi Sojuz TMA-06M

V úterý, 23. října odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici z kazašského kosmodromu Bajkonur spolehlivá raketa Sojuz společně se třemi kosmonauty na své palubě. O dva dny později už byla 33. dlouhodobá expedice na ISS kompletní. Už během příštího měsíce by se mělo rozhodnout, zda se evropská kosmická agentura, tedy ESA vrhne do projektu automatického lunárního přistávacího modulu. Pokud vše půjde hladce, mělo by ke startu dojít v roce 2018 a k přistání v roce 2019.
Příští rok by měl vesmírný teleskop Herschel dosloužit a stát se kosmickým smetím. Narazí do Měsíce nebo bude poslán na oběžnou dráhu kolem Slunce? Tyto novinky probereme v šestém díle Kosmotýdeníku.

Pár vteřin před oddělením postranních motorů rakety Sojuz

Pár vteřin před oddělením postranních motorů rakety Sojuz
Zdroj: http://www.spaceflightnow.com

33. Dlouhodobá posádka ISS je kompletní

V úterý, pár minut před jednou hodinu odpoledne našeho času, se zažehly motory rakety Sojuz a tři kosmonauti mířili na oběžnou dráhu. Pro velitele Olega Novického to byl vůbec první let, stejně tak pro prvního palubního inženýra Evgeny Tarelkina. Třetí člen posádky Kevin A. Ford však za sebou už jeden vesmírný let má.
Minutu po startu raketa překonala rychlost zvuku a vše bylo připraveno na odhození čtyř postranních motorů. Za deset minut byla kosmická loď Sojuz na výchozí oběžné dráze. Ve čtvrtek došlo k úspěšnému spojení k Mezinárodní vesmírné stanici k modulu Poisk. Posádka 33 dlouhodobé expedice je konečně kompletní. Co bude astronauty čekat? V první řadě to bude odpojení lodě Dragon od soukromé firmy SpaceX. Příští měsíc dojde ke konci 33. Expedice, protože se tříčlenná posádka pod velením Suni Williemsové odpojí od ISS a přistane zpět na Zemi. trojice, která na stanici dorazila teď se stane základem 34. dlouhodobé expedice.

Evropský lunární modul po přistání

Evropský lunární modul po přistání
Zdroj: http://www.theengineer.co.uk

Evropský lunární modul

Evropská vesmírná agentura v příštích týdnech rozhodne, zda dojde k realizaci mise Lunar Lander. Jedná se o malý přistávací modul, který má na oběžnou dráhu Měsíce vynést raketa Sojuz. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by k přistání dojít v roce 2019. Hlavní cíl mise je příprava pro budoucí pilotované lety na Měsíc. Bude se testovat přesné a bezpečné přistání a hledat vhodná místa pro budoucí výzkumné činnosti lidské posádky. Na projektu pracují vedle vedoucího Německa také podniky ze Španělska, Kanady, Belgie, Portugalska a dokonce i z České republiky. Češi budou zajišťovat termomechanickou analýzu části motorové sekce přistávacího modulu.
Ono samotné přistání bude velice zajímavé. Mělo by dojít k velice měkkému, přesnému a bezpečnému přistání. V řídícím středisku vyberou vhodné místo a lander při sestupu zapne svoji kameru a přístroje, které místo vyhodnotí.  Počítač zaznamená sklon a nerovnost povrchu a najde bezpečné místo na přistání. Poté lehce přistane na počítačem vybraném místě. Zde bude rozebírat a zkoumat vzorky povrchu. Vše zatím nebylo ani schváleno. O všem se rozhodne příští měsíc.

Herschel v libračním centru

Herschel v libračním centru
Zdroj: http://2.bp.blogspot.com

Co se starým teleskopem?

Herschel je největší infračervený teleskop se zrcadlem o průměru 3,5 metru. Díky tomu je dvakrát větší než Hubble. Jeho pracovní doba je omezena funkčností chladícího prostředku. Jakmile dojdou zásoby helia, které chladí přístroje až k absolutní nule, teleskop se stane nepoužitelným. To znamená konec mise. Vědci v ESA se však nechtějí smířit s tím, že se stane kosmickým smetím na oběžné dráze. Teleskop se nachází v Lagrangeově bodě. To znamená, že se zde gravitační síly Země a Slunce vzájemně ovlivňují. Díky tomu se dá teleskop ovládat s relativně nízkou spotřebou paliva. Pokud však palivo dojde, stane se Herschel neovladatelným. ESA zvažuje dva možné plány. První je, že se teleskop pošle na orbitu Slunce, na které se se Zemí setká nejdříve za sto let. Druhá možnost je srážka s Měsícem. Tím pádem by se nestal kosmickým smetím, ale využil by se k hledání vody na jednom z pólu našeho souseda. Ne všichni s tímto plánem souhlasí. Některým se tento nedůstojný konec zařízení nelíbí. Přijde jim neúnosné zamořovat Měsíc odpadem. Pokud by nakonec přece jen došlo ke střetu s Měsícem, zážeh bude proveden v létě příštího roku.

Zdroje informací:
 http://en.wikipedia.org
http://www.astrovm.cz
http://www.livingfuture.cz
http://forum.kosmonautix.cz

Zdroje obrázků:
http://i.space.com/images/i/23048/i02/space-station-expedition-33-launch-pad.jpg?1350986178
http://www.spaceflightnow.com/news/images/ni1210/23soyuz_400299.jpg

http://www.theengineer.co.uk/pictures/482xAny/7/7/8/2039778_TE_ESA_Lunar_Lander.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-afX85w8AhRg/UHXTpmlA8lI/AAAAAAAAIYE/MHJwwkXJuUs/s640/Herschel_SpaceTelescope_artist_opt600x303.jpg


Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.