Kosmotýdeník 5. díl (14.10. – 20.10. 2012)

Felix Baumgartner vyráží k rekordnímu seskoku

Jedna z hlavních událostí tohoto týdne je určitě skok rakouského parašutisty Felixe Baumgartnera z výšky 39 kilometrů. Svým skokem překonal hned tři rekordy. Dále se podíváme na možné problémy sondy New Horizons, která právě teď míří k trpasličí planetě Pluto a na novou technologii přistání, která se testuje ve slavné montážní hale VAB v Kennedyho vesmírném středisku. 

Rychlejší než zvuk

V neděli 14. října byl připraven na již druhý pokus o skok ze stratosféry. Plánovaný start měl proběhnout již 9. října, ale kvůli silnému větru byl start odvolán. V neděli bylo vše znovu připraveno. Felix už seděl ve své kapsli a čekal, až dostane povolení ke startu. Po neustálých odkladech se nakonec Baumgartner vydal na svoji cestu v 17:30 SELČ. Spojení se skokanem zajišťoval Joe Kittinger, který doposud držel rekord ve výškovém seskoku. Vše vypadalo dobře. Za hodinu a půl po startu se objevil problém. Přestal fungovat ohřev hledí Baumgartnerovy helmy.
Ve 20:04 SELČ Felix otevřel dveře. V té době se nacházel ve výšce 39 kilometrů! Za čtyři minuty po otevření dveří zasalutoval a skočil. Začal nabírat hodně vysokou rychlost, ale také rotovat. V takové výšce je řídká atmosféra, tudíž tření je hodně nízké. Aby parašutista mohl stabilizovat rotaci, musí roztáhnout ruce a nohy. Kvůli řídké atmosféře to však nepomohlo. Nakonec však svůj pád stabilizoval, otevřel padák a přistál. Na youtube tuto událost sledovalo přes 8 miliónů diváku.
Baumgartner nakonec  překonal svým výkonem tři rekordy – nejvyšší dosažená výška balónu s lidskou posádkou, skok z nejvyšší výšky nad zemským povrchem a nejvyšší dosažená rychlost při volném pádu. Čtvrtý rekord, nejdelší volný pád (doba) se mu překonat nepodařilo.
A jak rychle nakonec padal? 1,342.9 km/h, což je 1,24 Machu. Stal se tak prvním člověkem, který překonal rychlost zvuku.

Sonda New Horizons na své cestě k trpasličí planetě Pluto

Sonda New Horizons na své cestě k trpasličí planetě Pluto
Zdroj: http://www.astronomy-blog.com

Riziko pro New Horizons

Rok 2015 může být pro sondu New Horizons velice rizikový. Existuje totiž možnost, že se kolem trpasličí planety Pluto mohou objevit úlomky a kusy ledu z dřívějších srážek. Toto může být pro sondu velice nebezpečné. Proto nyní vědci a inženýři zvažují změnu kursu, čímž by se riziko snížilo.
Pluto se už nachází v Kuiperově pásu. Sonda byla vyslána na začátku roku 2006, několik měsíců před tím, než astronomové na kongresu v Praze reklasifikovali Pluto jako trpasličí planetu.
Od té doby se zaznamenaly nové problémy, včetně nově objevených měsíců. Na případné změny kursu je ještě čas. Změna kursu se dá uskutečnit až do chvíle, kdy bude k nejbližšímu přiblížení zbývat deset dní.

Model kapsle Orion s listy rotoru

Model kapsle Orion s listy rotoru
Zdroj: www.nasa.gov

Nový styl přistání

Kapsle vždy přistávaly na padácích. Nyní se však blíží změna. Například kosmická loď Dragon by měla přistávat pomocí malých motorů na boku kapsle. Pracovníci v montážní hale v Kennedyho Vesmírném Středisku pracují na něčem zajímavém.
Na kapsli chtějí připevnit vrtule podobné, jako má vrtulník. Bude se využívat efekt, kterému se říká autorotace. Díky ovladatelnosti listů rotorů by se mohlo provést velice přesné a bezpečné přistání. Inženýři v montážní hale spustili ze šestnáctého patra model s třemi dálkově ovládanými listy rotoru. Tímto pokusem chtěli pochopit chování rotoru. Tato technologie by mohla poskytnout kosmické lodi měkké přistání kdekoliv na světě. Ať už by to byla ranvej nebo střecha budovy.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz
http://forum.kosmonautix.cz
http://cs.wikipedia.org
https://kosmonautix.cz

Zdroje obrázků:
https://kosmonautix.cz/wp-content/uploads/2017/06/2013/07/2013/05/2012/10/693583main_rotocaps-model.jpg
http://static.guim.co.uk/sys-images/Media/Pix/pictures/2012/10/15/1350303506323/Felix-Baumgartner-jump-008.jpg 
http://www.astronomy-blog.com/images/blogs/10-2007/pluto-bound-new-horizons.jpg 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.