Změny v atmosféře Saturnu

Sonda Cassini

Změny ročních období si dokážeme představit už jenom proto, že jsou součástí našeho života na Zemi. Tady ovšem trvá každý koloběh jeden rok. Na Marsu už je to přibližně jednou tolik. Dokážeme si však představit třeba takových 30 let, které potřebuje k jednomu svému oběhu okolo Slunce Saturn? A co teprve skutečnost, že i Saturn se může pyšnit změnami, které provázejí jeho jednotlivá roční období.

Díky sondě Cassini a jejímu překročení plánované doby výzkumu, se nám otevírá možnost pozorovat probíhající dlouhodobé změny z bezprostřední blízkosti. Za 8 let, po které sonda zkoumá Saturn a jeho měsíce, stihla zachytit změnu jednoho ročního období. Konkrétně zimu na severní polokouli a její ústup. Na jižní polokouli pochopitelně probíhá opačný proces, takže se tam vše teprve připravuje na nadcházející zimu. Zima je patrná svou azurovou barvou, jež na severu převládala. Nyní ustupuje a naopak se začíná objevovat azurové zabarvení na polokouli jižní.

Planeta Saturn

Aktuální snímek planety Saturn
Zdroj: nasa.gov

Tato změna nastává pravděpodobně díky snižující se intenzitě ultrafialového světla a mlh na jižní polokouli s přicházející zimou a naopak zvyšující se intenzitou UV světla a mlh na severní polokouli s nastávajícím létem. Tento efekt ještě znásobuje stín, který na severní polokouli vrhá prstenec. Při nástupu zimy mlhy ustupují. Do atmosféry se tak může rozptýlit více přímého slunečního světla na molekulách vzduchu, které jí zbarví do modra. Atmosféra tak může trochu připomínat barvou tu pozemskou. Přítomnost metanu, který obecně červené oblasti spektra absorbuje, v nyní jasnější atmosféře také zvyšuje modř.

To je dobře vidět na sekvenci snímků mapujících období od přelomu roku 2004/2005 až po poslední snímek z roku 2012 ( kde můžete navíc vidět i měsíc Titan). V roce 2011 na velké části severní polokoule probíhala od ledna do srpna obrovská bouře. Na to, abychom určili, zda se jedná o cyklický jev, související s ústupem zimy, nemáme zatím dostatek dat. Ovšem tuto eventualitu nemůžeme vyloučit.

Saturn v různých ročních obdobích

Změny Saturnovy atmosféry v rozmezí let 2004 – 2012
Zdroj obrázků: nasa.gov / Složení obrázků: autor

Snímky v sekvenci i úvodní obrázek článku byly pořízeny v reálných barvách. Na svědomí je má širokoúhlá kamera. Cassini však nedisponuje klasickou barevnou kamerou. Pořizuje snímky přes červený, zelený a modrý filtr během průletu. Úvodní obrázek byl například složen ze 6 snímků, kdy každý ze tří filtrů byl použit dvakrát. Výsledná fotografie je pak vytvořena tak, že jeden ze snímků tvoří jasový základ a z ostatních se použije pouze barevná složka.

Nekvalitně upravený snímek měsíce Dione

Nekvalitně upravený snímek měsíce Dione
Zdroj: welcomethelight.com

S jedním obrázkem vytvořeným touto metodou si, díky nedbalé práci jednoho svého pracovníka, uřízla NASA před dvěma roky ostudu. Jednalo se o zachycení přechodu měsíce Dione přes Titan. Vzhledem k vysoké vzájemné rychlosti sondy a obou měsíců byly jednotlivé syrové snímky mírně posunuty. Pracovník nelenil a barevné doplňky zamazal v běžném kreslícím programu tak ledabyle, že při zvýšení jasu fotografie úprava nepěkně vynikla.

Sondě se vloni podařilo vyfotografovat blesk v právě probíhající Saturnově bouři. Do té doby se blesky dařilo zachytit pouze na noční straně. Teď to bylo poprvé na straně osvětlené Sluncem ve viditelném světle. Vypadal jako modrý bod. Ovšem, díky použité metodě získávání barevné složky snímku není jasné, zda je blesk opravdu modrý, nebo zda mu vyhovuje krátká expozice, která se využívá při focení modrým filtrem. Na snímcích z ostatních filtrů je blesk také vidět, ovšem nikoliv tak intenzivně.

Blesk v atmosféře Saturnu

Blesk v atmosféře Saturnu
Zdroj: nasa.gov

Jeho velikost činí okolo 200 km. Princip tvorby blesků v Saturnově atmosféře je v zásadě podobný tomu pozemskému. Oblastí jejich výskytu jsou nižší vrstvy atmosféry, kde mrznou vodní kapky.

Sonda Cassini startovala v roce 1997 z mysu Canaveral s evropským pouzdrem Huygens, K Saturnu dorazily obě sondy v roce 2004. Ta evropská se po necelém roce oddělila a úspěšně dosedla na Saturnův měsíc Titan, odkud zaslala vědecká data a snímky. Cassini od té doby obíhá v Saturnově soustavě měsíců, odkud zaslal na Zemi obrovské množství snímků ve viditelném, UV i IR spektru, radarových měření a dalších vědecky cenných dat.

 

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov
http://www.nasa.gov
http://www.nasa.gov
http://ciclops.org
http://saturn.jpl.nasa.gov
http://spaceref.com
http://www.nasa.gov
http://cs.wikipedia.org

Zdroj obrázků:
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/artwork/images/IMG003405-br500.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/682451main_pia14922-673.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/60014main_pia05380-516-529.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/388135main_PIA11667_full.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/605065main_pia14902-43_516-387.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/566709main_pia12826_full_full.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/216449main_image_feature_936_946x710.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/669286main_pia14921-673.jpg
http://www.welcomethelight.com/wp-content/uploads/dionetitanpic.jpg

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.