Kosmotýdeník 2. díl (23.9.- 29.9. 2012)

Kosmická loď Dragon u ISS

Tento týden pro vás mám zase pár zajímavých informací. V první řadě se podíváme na převzetí prvních dvou zrcadel pro vesmírný teleskop Jamese Webba (V originále James Webb Space Telescope – dále jen JWST) v Marylandu. Poté shrneme práci vozítka Curiosity na Marsu a nakonec se podíváme na připravovaný let Dragonu k Mezinárodní vesmírné stanici a test stupně rakety Falcon 9 – Grasshopperu.

Budoucí podoba dalekohledu Jamese Webba

Budoucí podoba dalekohledu Jamese Webba
Zdroj: http://galacticfool.com

Dvě nová zrcadla

Hubblův vesmírný dalekohled pomalu dosluhuje a jeho nástupcem by měl být JWST. Jestli se teleskop do vesmíru podívá nebylo vůbec jisté. Ke startu mělo podle původního plánu dojít v roce 2014. Jenže škrty v rozpočtu NASA zapříčinily to, že byl start několikrát přesunut a uvažovalo se o zrušení celého projektu. Za teleskop se postavilo mnoho vážených vědců a projekt byl nakonec zachráněn. Nyní je start naplánován až na rok 2018! Dá se říct, že se JWST dostal hrobníkovi z lopaty.
Nyní něco z té lepší stránky. Tento týden NASA převzala první dvě zrcadla z celkových 18. Každé z nich se vezlo na vlastním vozíku, které bylo shora kryto velkým kovovým zvonem. Pracovníci oblečeni v civilu dovezli zrcadla až k branám montážní haly. Zde si náklad převzali odborníci zahaleni v bílém obleku.  Proč? Protože by mohlo dojít ke kontaminaci těchto vzácných dílů. Například vlasy.
Podle všeho by měly být zrcadla v pořádku. Nyní můžeme jenom doufat, že projekt nic nezastaví a dalekohledu se v roce 2018 dočkáme.

Odběrné zařízení na vzorky

Odběrné zařízení na vzorky
Zdroj: http://kakadu48.sweb.cz

Jak si vede Curiosity?

MSL si na Marsu vede dobře. Pomalu zkouší všechny svoje vědecké instrumenty. Denně nám posílá fotky, panorama a informace.
V pátek 28. 9., po sedmi týdnech na povrchu Marsu, vozítko našlo oblázky. Toto se dá považovat za přímý důkaz toho, že na Marsu kdysi byla voda v kapalném skupenství, a tím pádem zde mohli být podmínky vhodné pro vznik života. Na základě velikosti štěrku se vědci domnívají, že voda zde tekla rychlostí okolo jednoho metru za sekundu. Potůček asi nebyl moc hluboký. Voda by vám sahala tak po kotníky. O tom, že na Marsu byla tekoucí voda, se spekulovalo už dlouho. Nyní se ale jedná o vozítkem hmatatelný důkaz.
K dnešnímu dni Curiosity urazilo přes 300 metrů. Nyní ho čekají poslední metry cesty a poté se začne s přípravou na průzkum místa Glenelg.

Space X dělá pokroky

Loď Dragon se připravuje již ke svému druhému letu k Mezinárodní vesmírné stanici. Podle plánu by ke startu mělo dojít 7. října (náhradní termín je o den později – 8. října). Falcon 9 vynese 450 kg zásob pro posádku, která právě ISS obývá. Zpět na Zemi dopraví 330 kg vědeckého materiálu společně s 230 kg hardwaru. Bude se jednat o první zásobovací misi z řad soukromého sektoru. K prvnímu letu Dragonu k ISS došlo 22. května tohoto roku.

Minulý týden došlo k testu takzvaného Grasshopperu. Jedná se stupeň Falconu 9 ,který po oddělení další části rakety přistane  a bude se moc použít znovu. V tomto testu „vyskočil“ 2 metry vysoko a během dalších měsíců bychom se mohli dočkat i 30 metrových skoků.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz
http://forum.kosmonautix.cz
http://www.exoplanety.cz
https://kosmonautix.cz
http://www.exoplanety.cz
http://mars.jpl.nasa.gov
http://forum.kosmonautix.cz
http://www.nasa.gov

Zdroje obrázků:
http://michaelbelfiore.com/wp-content/uploads/2012/05/SpaceX_Dragon_at_ISS.jpg
http://galacticfool.com/uploads/galacticfool.com/2009/03/jwst_new1.jpg
http://kakadu48.sweb.cz/curiosity/0051MR-A01.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.