Kosmotýdeník 318 (15.10. – 21.10.)

Již máme za sebou (skoro) 42. týden roku 2018. Významné číslo týdne nás obohatilo o tři zajímavé starty raket, přičemž ten, co vynášel sondu BepiColombo byl jedním z vrcholů letošního roku! My se však v Kosmotýdeníku budeme krom této velké události věnovat i dalším. Hned v hlavním tématu se podíváme na Hubbleův kosmický dalekohled, který má problémy se svým záložním gyroskopem a nadále je přepnutý v safe módu. Dále se podíváme na plánovaný průběh přistání prvního čínského roveru na Marsu, anebo na novou loď společnosti Blue Orrigin. Přeji vám pěknou neděli a dobré čtení!

Hubble má problém se záložním gyroskopem

O tom, že se Hubbleův kosmický dalekohled nachází v nouzovém režimu, již jistě víte. Důvodem je selhání třetího gyroskopu ze šesti, které Hubble používá. Nicméně pro velmi přesné pozorování jsou třeba právě tři, přičemž doposud byl jeden z gyroskopů využíván jako záložní a byl deaktivovaný. Po selhání gyroskopu z 5. října bylo proto přistoupeno k aktivaci záložního. Ten se však nedařilo aktivovat, a když se to konečně povedlo, ukázalo se, že gyroskop vykazuje anomálie.

Hubble nad Zemí

Hubble nad Zemí
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Když se Hubble otáčí za novým cílem na obloze, pracují gyroskopy v takzvaném high módu, kdy umožňují výrazné změny polohy stroje. Jakmile přejede Hubble do požadované polohy, snaží se gyroskopy zajistit velmi přesnou polohu a pokud možno také to, aby se gyroskop nehýbal a byl naprosto klidný pro přesné pozorování.  Pro tuto činnost se gyroskopy dostanou do low režimu pro zaznamenávání velmi malých pohybů. Právě to dělá aktivovanému záložnímu gyroskopu problémy, protože právě v low módu udává vyšší hodnoty, než jaké ve skutečnosnti jsou. To mu znemožňuje sledovat právě ty nejmenší pohyby.

V minulém týdnu byl proto vytvořena krizová komise, která se skládá z inženýrů mající na starost gyroskopy, operačního personálu Hubbla, inženýrů zajišťujících letový a navigační software a dalších odborníků, aby zjistila příčinu tohoto chování a určila, která řešení mohou být provedena přímo ze Země, aby došlo k úplné opravě, anebo alespoň kompenzaci současné chyby.

Pokud bude tým úspěšný při řešení této záležitosti, Hubble se vrátí k normálním operacím se třemi gyroskopy. Pokud tomu tak nebude, bude teleskop nakonfigurován pro operace s jedním gyroskopem, které budou i nadále poskytovat vědecká data. Toto je novinka, která dříve nebyla možná, nicméně je jasné, že tím dojde k zmenšení operačních schopností teleskopu. Nicméně se tím zajistí dosažení kontinuální práce před tím, než bude vynesen dalekohled Jamese Webba, jehož start byl odložen na rok 2021.

Teleskop byl naposledy opraven v roce 2009 při poslední servisní misi raketoplánu. Další servisní mise nejsou v současnosti možné. Právě při poslední servisní misi byly vyměněny všechny gyroskopy. Tři byly ještě v původní technologické architektuře, tři byly vyrobeny pokročilejšími metodami. Všechny gyroskopy starší architektury již selhaly. Zbylé tři jsou z té nové. Jejich životnost by měla být delší. Pokud se skutečně nepodaří vyřešit problém se záložním gyroskopem, přejde tedy Hubble do již otestovaného režimu práce na pouze jediném gyroskopu. Přesnost měření není totiž výrazně odlišná.

Hubble letos slaví 28 let své existence na oběžné dráze a při troše inženýrské snahy by mohl vydržet i do třetí dekády. Držme proto palce technikům, ať se jim podaří vyřešit problémy se záložním gyroskopem.

Kosmický přehled týdne:

Na palubě nákladní lodi Mariner dorazil na Floridu dvoumotorový stupeň Centaur, který na raketě Atlas 5 vynese první exemplář zatím ještě nepilotované lodě Starliner od Boeingu. Nyní jej čeká zpracování na kosmodromu před jeho zkompletování s raketou Atlas 5. Po dokončení základních prací bude stupeň převezen do Delta Operations Center, který je také na Floridě, kde bude spojen s mezistupněm. Načež zamíří k vertikální kompletaci s raketou Atlas 5 a lodí Starliner a to v průběhu příštího roku. Při startu mise OFT bude Centaur poháněn dvěma kryogenními motory Aerojet Rocketdyne RL10-4-2, které spalují kapalný kyslík a kapalný vodík.

Dvoumotorový stupeň Centaur přepravován na Floridu

Dvoumotorový stupeň Centaur přepravován na Floridu
Zdroj: https://www.ulalaunch.com/

Stupeň Centaur je vyvážen z dopravní lodě

Stupeň Centaur je vyvážen z dopravní lodě
Zdroj: https://www.ulalaunch.com/

Na geostacionární dráhu mířící vojenská telekomunikační družice AEHF-4, byla během týdne vynesena nejsilnější verzí rakety Atlas 5. Níže se můžete podívat na povedené snímky z tohoto startu.

Atlas 5 startuje

Atlas 5 startuje
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Detail motorové sekce nejsilnější verze Atlasu 5

Detail motorové sekce nejsilnější verze Atlasu 5
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Atlas 5 stoupá k obloze

Atlas 5 stoupá k obloze
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Motory osvěcují startovní rampu Atlasu 5

Motory osvěcují startovní rampu Atlasu 5
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Kanaďan Phil Stooke vytvořil pěknou mapku asteroidu Ryugu, na kterém můžete prozkoumat místa přistání modulů, které k povrchu vyslala sonda Hayabusa 2.

Mapa Ryugu

Mapa Ryugu
Zdroj: http://www.unmannedspaceflight.com/

Do přístavu Pensacola dorazila nová námořní loď společnosti Blue Origin, která má sloužit k přistávání prvních stupňů rakety New Glenn. Loď Stena Freighter by se zde měla dočkat přestavby v suchém doku. Fotografie z připlutí si můžete prohlédnout zde. Již brzy se můžete těšit na podrobný článek věnující se této lodi, který vyjde na našem webu.

Čína se pochlubila obrázkem, jak by měl v budoucnosti přistávat na Marsu jejich první rover pro Rudou planetu. Prohlédnout si jej můžete níže. Mise by měla startovat v roce 2020.

Takto bude přistávat Čína na Marsu

Takto bude přistávat Čína na Marsu
Zdroj: https://i.imgur.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Není nad týden, který zakončí start významné mise. A ačkoli byla BepiColombo právem ve středu zájmů, děly se i další věci, které jsme vám zprostředkovali pomocí článků vycházejících na našem webu. Pojďme se podívat, které to byly. Z minulého týdne samozřejmě i v tomto doznívaly události kolem havárie rakety Sojuz s pilotovanou lodí Sojuz MS-10. Události se totiž promítly i do jednání bezpečnostního panelu NASA, který novou optikou hodnotí postup bezpečnosti u soukromých dopravců. Z Ruska zase přišla pozitivní zpráva ohledně přípravy kosmodromu Vostočnyj, kde začala stavba druhé rampy, tentokrát pro rakety Angara. Mimo Zemi se k zajímavým událostem dostává mise OSIRIS-REx, která se nezadržitelně blíží k asteroidu Bennu a výrazně proto brzdí. Několik následujících úterků bude nově patřit seriálu o stanici MIR, který pro vás píše oblíbený Ondřej Šamárek. Dočkali jsme se také startu rakety Atlas 5 v nejsilnější konfiguraci, která vynášela vojenskou komunikační družici. Izrael chystá výsadek na Měsíc, malý lander však v závěru příprav potkal odklad. Již za několik dní bychom se měli dočkat startu družice ICON, podívali jsme se na ní blíže. Sondy zaměřené na studium Slunce jsou vždy unikátními stroji. Blíže jsme prozkoumali ty evropské. Nedlouho před startem jsme se podívali na zajímavé video o misi BepiColombo, které jsme pro vás otitulkovali. Zajímavá zpráva přišla od soukromé společnosti RocketLab, která provozuje raketu Electron. Příští rok bychom se mohli dočkat startu Electronu z USA. Nejočekávanější událostí týdne byl však start mise BepiColombo, kterou vynesla raketa Ariane 5. Start jsme pro vás komentovali Živě a česky. A když už byla řeč o evropském poslovi k Merkuru, vyšel třetí díl seriálu o této unikátní evropsko-japonské misi. A na závěr spektakulární záběry ze startu této mise.

Snímek týdne:

Unikátní snímek přišel z Ruska. Pro účely vyšetřování nehody ruské rakety Sojuz s pilotovanou lodí Sojuz MS-10 bylo sesbíráno co největší množství trosek z tohoto letu, které projdou analýzou. Mezi nalezenými troskami byl i orbitální úsek lodi Sojuz, který po nouzovém oddělení lodi od rakety, byl odhozen a samovolně spadl na zem. Níže vidíte, jak dopadl.

Orbitální úsek lodi Sojuz po dopadu na zem

Orbitální úsek lodi Sojuz po dopadu na zem
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Video týdne:

Na floridské rampě 39B, kterou NASA připravuje pro raketu SLS proběhl velmi zajímavý test vodního systému. Vodní trysky budou vypouštět vodu pod startující raketu, což umožní roztříštit jinak velmi ničivé zvukové vlny jdoucí od motorů. Systém prošel výrazným updatem, který umožňuje zaplavit rampu až 1 700 000 litry vody! Na videu uvidíte, jak proud vody dosáhne při testu výšky až 30 metrů!

Zdroje informací:
https://www.spacetelescope.org/
https://www.ulalaunch.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=43593
https://i.imgur.com/Dphon8d.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/44205189_2214464135231428_9089859916146933760_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent.fprg1-1.fna&oh=4c1bc0f2f75cae54d7c39dfb111eed29&oe=5C4387E9
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/10/43563942800_030347a75b_k.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/10/45330020142_9b7d2ba908_k.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/10/31505396448_0dc1a64051_k.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/10/31505423428_a990b967b3_k-2.jpg
https://cdn.spacetelescope.org/archives/images/newsfeature/s109e5706.jpg
https://www.ulalaunch.com/images/default-source/gallery/centaur_offload_101918_1.jpg?sfvrsn=38aa6187_0
https://www.ulalaunch.com/images/default-source/gallery/centaur_offload_101918_2.jpg?sfvrsn=cdb18609_0

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 318 (15.10. – 21.10.)”

  1. Jirka napsal:

    Možná by stála do budoucnosti za úvahu servisní mise k Hubblovi na Starlineru nebo Dragonu.

  2. Spytihněv napsal:

    Tak mě napadá – co čip nebo paměťovka (nebo co to bylo) se jmény zaregistrovaných nadšenců? O jejím osudu jsem se nikde nedočetl ani v případě první Hayabusy a ani tentokrát to zatím nevypadá jinak. Někde jsem zahlédl, že by to mělo být na MASCOTu, ale nevím…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.