ŽIVĚ A ČESKY: Loučení s legendární Deltou II

V 90. letech a kolem přelomu tisíciletí tvořily rakety Delta II jeden z hlavních pilířů americké kosmonautiky. Na svém kontě mají 155 startů, z čehož jen dva byly neúspěšné. Na oběžnou dráhu Země vynesly 24 družic GPS, Spitzerův teleskop nebo teleskop WISE, ale mířily i mimo zemské gravitační pole. Na jejich palubě se do vesmíru vydaly namátkou sondy Deep Impact, MESSENGER, Dawn, Phoenix nebo dva marsovské rovery MER. Dnes bychom měli do kroniky těchto raket zapsat poslední kapitolu. Na rampě Vandenbergovy základny stojí poslední exemplář rakety Delta II v konfiguraci 7320, jehož úkolem je vynést družici ICESat-2, která bude sledovat změny v množství ledu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v sobotu 15. září ve 14:46 středoevropského letního času, přenos většinou spustíme zhruba 15 minut před startem,  tedy okolo 14:30 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://c1.staticflickr.com/1/858/28785111927_30af56d4e4_o.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Loučení s legendární Deltou II”

  1. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Jak dodává jeden velmi známý popularizátor, velice spolehlivá raketa, měla jen dvě selhání, jedno částečné a jedno úplné. Ale to tehdy stálo fakt za to. Prostě tvrdím, že když už něco dělám, tak pořádně, i selhat pořádně. Bude mi po ní smutno.
    Na start se moc těším.

  2. pbpitko napsal:

    Končí ďalšia slávna etapa. Ďakujeme Delte II za jej usilovnú a úspešnú prácu. A držme palce ďalším, pokračovateľom !
    pb 🙂

    P.S. Mohol by vzniknúť nejaký podrobnejší článok, nejaká rekapitulácia či také niečo ?
    Delta II si to určite zaslúži.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.