Malá šikovná Capella

O společnosti Capella Space jste možná ještě neslyšeli, ale to se dost možná již brzy změní. Před několika týdny jsme vydali článek, který se věnoval misi SSO-A, kterou na letošní podzim připravuje SpaceX a při které by mělo být vyneseno rekordní množství družic – celkem 114 kusů. V závěru jsme slibovali, že se v budoucnu detailněji zaměříme na některé zajímavé kousky. Dnes to bude právě první výtvor firmy Capella Space, pro kterou půjde o důležitý milník na cestě k plánovanému vybudování globální sítě malých komerčních radarových družic.

Družice Capella budou vážit jen 40 kilogramů, takže podle zakladatele a výkonného ředitele firmy, Payama Banazadeha, by mohly létat třeba i na malých raketách Electron. Pokud by tyto družice létaly po čtveřicích a každá raketa by mířila na jinou oběžnou rovinu, mělo by podle Banazadeha být možné vytvořit s minimální provozní a vypouštěcí komplexností síť s družicemi v několika rovinách a dodal: „Umožní nám to vybudovat naši síť efektivně – mnohem rychleji a s menším kapitálem než kdybychom pracovali s většími družicemi.“

Logo firmy Capella Space

Logo firmy Capella Space
Zdroj: https://res-2.cloudinary.com

Několik firem po celém světě vyvíjí družicové globální sítě tvořené malými družicemi, které by byly vybaveny radarem SAR (Synthetic Aperture Radar). Radar má oproti kamerám ve viditelné části spektra výhodu v tom, že dokáže sbírat data bez ohledu na počasí ve snímané oblasti a stejně tak nerozlišuje mezi dnem a nocí. Americká armáda a také tajné služby stojí o přístup k neustálému globálnímu pozorování, které mohou zajistit právě komerční družicové sítě. V dlouhodobém horizontu by podle expertů mohl komerční trh zastínit potřeby vlády, pokud budou sítě malých družic schopné dodávat spolehlivá a cenově dostupná radarová data.

Společnost Capella Space plánuje vypouštět své družice ve složeném stavu – ve vesmíru by se pak celá konstrukce rozložila včetně hlavního prvku – radarové antény. Ta by měla být vyrobena z ohebného materiálu, jehož složení však firma odmítla specifikovat. „Po rozložení by měla anténa pokrýt plochu osmi metrů čtverečních,“ uvedl Banazadeh pro web SpaceNews během jejich prohlídky v centrále firmy v San Franciscu.  První družice, která má letět na podzim bude sloužit čistě k internímu testování. Firma tedy neplánuje její snímky prodávat.

Srovnání velikostí tradičních radarových družic a družic Capella.

Srovnání velikostí tradičních radarových družic a družic Capella.
Zdroj: https://spacenews.com

Do budoucna má však velké plány – se zákazníky již podepisuje dohody na pilotní experimenty pro druhou plánovanou družici. Ta by mohla do vesmíru letět na začátku roku 2019 a jejím nosičem bude indická raketa PSLV. Letos v březnu dostala firma od agentury NOAA licenci k vypuštění dvou radarových družic pracujících v pásmu X, které mají pracovat na polární dráze ve výšce 450 – 600 kilometrů se sklonem 97,5°. Po prvních dvou družicích, které vynese Falcon 9 a PSLV by se měl dát celý kolotoč do stále rychlejšího pohybu.

Radarový snímek Panamského kanálu z německé družice TerraSAR-X

Radarový snímek Panamského kanálu z německé družice TerraSAR-X
Zdroj: https://cms.qz.com

V průběhu roku 2019 by Capella Space chtěla vypustit dalších šest družic do dvou různých oběžných rovin. Díky těmto družicím bude firma moci nabízet zákazníkům schopnost sledovat jakékoliv místo na světě s maximální dobou šesti hodin mezi dvěma snímky. Podle ředitele již firma podepsala kontrakty v řádu desítek milionů dolarů za data z těchto družic.

Zákazníci požadují neustálý dohled, aby viděli, jak se dané oblasti mění,“ uvedl Banazadeh a dodal: „Našli jsme zákazníky, kteří se zajímají o konzistentnost. Když můžete udělat průměrnou snímkovací frekvenci tři hodiny, ale pak máte dlouhou pauzu v pokrytí, tak to pro zákazníky není tak dobré, jako když poskytujete opravdu pravidelná měření.“ V rámci první generace družic Capella by mělo být možné získat snímky s rozlišením jeden metr a možná i lepším, což je podle ředitele vhodné pro 80 % všech současných využití radarových dat. Druhá generace má být tvořena trochu většími družicemi, jejichž rozlišovací schopnost by mohla být jen půl metru.

Firma založená teprve v roce 2016 momentálně zaměstnává 40 lidí – kromě centrály v San Franciscu má i pobočku v coloradském Boulderu a podle slov ředitele se velmi rychle rozvíjí, protože kontrakty počítají s rozběhnutím služeb v roce 2019. Aktivity firmy zaujaly i několik investorů, kteří si pochvalují, že jde o jedinou firmu, která je schopná snížit ceny radarových družic na desetinu při zachování kvality snímků, které zákazníci očekávají. Nechme se tedy překvapit, zda se tyto smělé plány podaří dodržet.

Zdroje informací:
https://spacenews.com/
https://qz.com/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/…/Capella_artisticRender-e1496935646686-879×485.png
https://res-2.cloudinary.com/…auto,q_auto:eco/v1471346830/hfaa2rpluhoxeyt09rex.png
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2018/08/Screen-Shot-2018-06-21-at-9.51.50-AM-1.png
https://cms.qz.com/wp-content/uploads/2017/01/sar_panamacanal-1.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Malá šikovná Capella”

  1. Jirka Hadac Redakce napsal:

    Hezky clanek, ta mise je velmi zajimava a pestra, pri tom poctu satelitu je porad o cem psat.
    Pro me stejne zustava nejuzasnejsim satelitem celeho SSO-A Eu-Cropis, a ten nejsilenejsi radeji nezminuju:-)

  2. jregent napsal:

    Slibné, děkuji za článek 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.