Aeolus je v krytu

Přípravy na start nového evropského průzkumníka naší planety běží podle plánu. V minulých týdnech proběhla důkladná kontrola všech systémů a nádrže družice byly naplněny hydrazinem, který bude Aeolus používat jako palivo. Na kosmodromu v Kourou nyní mohla být tato družice uzavřena do aerodynamického krytu rakety Vega a vše směřuje ke startu, který je zatím plánován na 21. srpna ve 23:20 našeho času. Aeolus nese na své palubě jeden z nejsofistikovanějších přístrojů, jaký se kdy vydal do vesmíru. Jmenuje se Aladin a je postaven na revoluční laserové technologii. jeho úkolem je generovat mimořádně krátké pulsy ultrafialových laserových paprsků, které vyšle k Zemi, aby pomohl sledovat pohyb vzdušných mas – jinými slovy bude zjišťovat, jaké jsou na rozličných místech Země větry a jak vanou v různých výškách.

Uzavírání družice Aeolus pod aerodynamický kryt

Uzavírání družice Aeolus pod aerodynamický kryt Zdroj: http://www.esa.int

I sama Mezinárodní meteorologická organizace přiznává, že nedostatek globálních měření větru je jedním z hlavních faktorů, které negativně ovlivňují předpověď počasí založenou na globálním pozorovacím systému. Aeolus by měl tuto mezeru zaplnit a pomoci pochopit, jak spolu souvisí vítr, tlak vzduchu, jeho teplota či vlhkost. Primární přínos této družice je vědecký, ale z jeho objevů by měla těžit i široká společnost.

Kvalita předpovědi počasí se v minulých letech výrazně zlepšila, ale když budou mít odborníci k dispozici údaje o globálních větrných profilech, budou moci přesnost svých predikcí ještě zvýšit. Dalším přínosem bude využití dat pro modely kvality ovzduší, čímž se zlepší předpověď množství prachu a dalších ve vzduchu rozptýlených částic, které ovlivňují zdraví.

Po uzavření do dvoudílného aerodynamického krytu proběhla jako obvykle další série kontrol, které měly ověřit, že je všechno správně. Jelikož tyto kontroly neodhalily žádnou závadu, mohl být aerodynamický kryt i s drahým nákladem vyvezený z čisté montážní haly až ke startovní rampě, kde by právě nyní mělo docházet k instalaci na vrchol rakety Vega.

Aerodynamický kryt s družicí Aeolus míří ke startovní rampě.

Aerodynamický kryt s družicí Aeolus míří ke startovní rampě. Zdroj: http://blogs.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://blogs.esa.int/

Zdroje obrázků.
http://www.esa.int/…/08/encapsulation/17639543-3-eng-GB/Encapsulation.jpg
http://www.esa.int/…/Ready_for_the_Vega_fairing.jpg
http://blogs.esa.int/…/82dd68b6-638f-47e6-8deb-3ffc07b8c417.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.