Nový evropský meteosnímač je slušný macek

Evropa připravuje novou generaci meteorologických družic Meteosat, které dostanou označení MTG – Meteosat Third Generation, tedy třetí generace Meteosatů. Celkem dojde po roce 2021 k vypuštění šesti geostacionárních družic, které by měly sledování naší planety posunout na novou úroveň. V technologickém středisku Evropské kosmické agentury ESTEC byl v červnu testován model hlavního snímkovacího přístroje FCI pro snímkovací typ těchto družic a z přiložených fotek je krásně vidět, že rozhodně nejde o žádného drobečka. O stavbu tohoto modelu pro strukturální a tepelné zkoušky se postarala firma Thales Alenia Space. Přístroj Flexible Combined Instrument bude mít za úkol poskytovat mimořádně kvalitní měření zemské atmosféry v 16 kanálech rozprostřených ve viditelné a infračervené části spektra.

Kryt čočky strukturálního a tepelného modelu přístroje Flexible Combined Instrument během zkoušek v ESTECu.

Kryt čočky strukturálního a tepelného modelu přístroje Flexible Combined Instrument během zkoušek v ESTECu.
Zdroj: https://www.esa.int

Zvedání testovacího exempláře přístroje FCI.

Zvedání testovacího exempláře přístroje FCI.
Zdroj: https://www.esa.int

Přístroj FCI se bude používat na družicích MTG, kde I znamená imaging. Půjde o družice, které mají za úkol pořizovat snímky. Testovací model přístroje na této fotce míří do vakuové komory Large Space Simulator, která je 15 metrů vysoká a měří deset metrů v průměru. Po uzavření vrat a aktivování pump v ní vzniká vakuum s tlakem miliardkrát nižším, než jaký je na hladině moře. Přístroj musí těmto podmínkám odolávat několik týdnů. Během té doby na něj bude intenzivně svítit simulátor slunečního záření, zatímco stěny komory budou ochlazovány kapalným dusíkem.

Přístroj FCI se bude používat na družicích MTG, kde I znamená imaging. Půjde o družice, které mají za úkol pořizovat snímky. Testovací model přístroje na této fotce míří do vakuové komory Large Space Simulator, která je 15 metrů vysoká a měří deset metrů v průměru. Po uzavření vrat a aktivování pump v ní vzniká vakuum s tlakem miliardkrát nižším, než jaký je na hladině moře. Přístroj musí těmto podmínkám odolávat několik týdnů. Během té doby na něj bude intenzivně svítit simulátor slunečního záření, zatímco stěny komory budou ochlazovány kapalným dusíkem.
Zdroj: https://www.esa.int/

Spouštění testovacího exempláře FCI do komory LSS.

Spouštění testovacího exempláře FCI do komory LSS.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přístroj Flexible Combined Instrument ve vakuové komoře Large Space Simulator ve středisku ESTEC.

Přístroj Flexible Combined Instrument ve vakuové komoře Large Space Simulator ve středisku ESTEC.
Zdroj: https://www.esa.int

Tým, který má na starost zkoušky strukturálního a termálního modelu přístroje FCI před otevřeným bočním průlezem do LSS, kde již sedí testovací model FCI.

Tým, který má na starost zkoušky strukturálního a termálního modelu přístroje FCI před otevřeným bočním průlezem do LSS, kde již sedí testovací model FCI.
Zdroj: https://www.esa.int

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/17577501-1-eng-GB/FCI_at_Test_Centre.jpg
https://www.esa.int/…/fci_baffle/17577464-1-eng-GB/FCI_baffle.jpg
https://www.esa.int/…/17577538-1-eng-GB/Lifting_FCI.jpg
https://www.esa.int/…/Testing_MTG_s_FCI_instrument.jpg
https://www.esa.int/…/17577575-1-eng-GB/Lowering_FCI_into_LSS.jpg
https://www.esa.int/…/fci_inside_mtg/17577612-1-eng-GB/FCI_inside_MTG.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.