ŽIVĚ A ČESKY: Cygnus míří k ISS

Zásobování Mezinárodní vesmírné stanice zajišťují v posledních letech dvě soukromé společnosti – SpaceX s loděmi Dragon a Orbital ATK s loděmi Cygnus. Právě druhá jmenovaná bude již za pár hodin ve středu naší pozornosti. Ve Virginii na východním pobřeží USA se totiž připravuje start rakety Antares, která má za úkol vynést loď na misi Cygnus OA-9. V jejích útrobách se ukrývá 3350 kilogramů nákladu – od zásob pro posádku, přes prostředky na údržbu stanice, až po vědecké přístroje. Start této rakety bychom Vám rádi zprostředkovali živě a s českým komentářem.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v pondělí 21. května. Startovní okno trvá pět minut, otevírá se v 10:39 středoevropského letního času a náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy kolem 10:25. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Karel Zvoník. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Orbital_Sciences_CRS_Flight_9E_Patch.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Cygnus míří k ISS”

  1. Tovy napsal:

    Četl jsem, že na Cygnusu letí český přístroj FluorPen, bude nějaký článek o tomto zajímavém přístroji?

  2. Racek napsal:

    Tak tohle se opravdu neomrzí. Bohužel jsem nestíhal, ale záznam mi to vynahradil. Díky!

  3. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Zdravím, měl bych otázku, je něco nového s tím, že by se měl Cygnus použít na zvýšení dráhy? Podotýkám, že sem přenos ještě neviděl, ten si pustím až doma, takže pokud tam tato informace zazněla, omlouvám se, ale nevím o ní. Díky.

  4. Lubomír napsal:

    Bezvadný start , bezvadný přenos a …. Váš bezvadný komentář , jako vždy , díky pane !

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.