Startujeme s další novinkou

české titulky

Vážení čtenáři, máme skutečně velkou radost, že Vás můžeme informovat o spuštění nové služby, kterou budeme od dnešního dne poskytovat. Činíme tak v rámci naší trvalé snahy o poskytování komplexního balíku služeb v oblasti popularizace kosmonautiky a souvisejících oborů. V červnu roku 2015 jsme spustili náš kanál na YouTube a prvním videem, které jsme na něm zveřejnili, byl krátký rozhovor s italskou astronautkou Samanthou Cristoforetti krátce po jejím příletu z ISS, jež jsme pro Vás opatřili českými titulky. Poté kanál převážně sloužil pro velmi oblíbené živé přenosy startů raket. Dnes se však vracíme k těmto začátkům a k naší dlouho připravované službě a kosmonautická videa s českými titulky Vám budeme přinášet mnohem častěji a pravidelně. A máte se skutečně na co těšit.

Důvodem pro toto rozšíření našeho portfolia je takřka bezedná zásoba velmi atraktivních videí, jejichž převážná většina je však v cizím jazyce a ne každý z nás má dostatečné jazykové schopnosti takovým videím porozumět. Což je ale velká škoda, protože mnoho těchto videí se vyznačuje vysokou kvalitou a především velkým objemem zajímavých informací. Byla by škoda, kdyby některým z vás bylo odepřeno tato videa sledovat s kompletním porozuměním jejich obsahu. A právě proto jsme se rozhodli, že Vám je zprostředkujeme prostřednictvím našeho kanálu.

Od zítřejšího dne tedy budeme vydávat videa z kosmonautiky opatřená českými titulky a vy je budete moci sledovat buďto zde na našem webu, nebo přímo na našem kanálu na YouTube. Můžete se těšit na celé spektrum různorodých videí zahrnujících rozhovory, dokumenty, reportáže, vzdělávací a zábavná videa, historické záznamy a mnoho dalšího.

Věříme, že Vám tato novinka přijde vhod a doufáme, že s ní budete spokojeni. Samozřejmě jsme jako vždy připraveni přijmout jakoukoliv hodnotnou a konstruktivní kritiku z Vaší strany. A nyní se už můžete podívat na malou ochutnávku toho, co pro Vás připravujeme.

Vaše případné návrhy a podněty týkající se videí s českými titulky, prosím, zasílejte na adresu [email protected]. Děkujeme.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

50 komentářů ke článku “Startujeme s další novinkou”

  1. hansnasa napsal:

    Super nápad a velmi praktická věc.Díky moc kluci.

  2. Nemo napsal:

    To je naprosto úžasný nápad Dugi a myslím, že zároveň, i dost „těžká jamka“, při tom všem co děláte. Díky že do toho jdete. Už se moc těším. 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky moc, jsem rád, že se to lidem líbí, ale tenhle projekt nedělám já. Jsem opravdu rád, že si ho vzal pod křídla Michael Voplatka.

      • Nemo napsal:

        Osobně si myslím, že i tak půjde o velkou kolektivní spolupráci, protože si moc dobře nedokážu představit, že by tohle „utáhl“ jeden člověk :). Tak každopádně Michaeli díky a díky celému Kosmonautixu…ať se daří 🙂

      • Michael Voplatka Redakce napsal:

        Rádo se stalo. A o velkou kolektivní spolupráci nepůjde. Ono se to možná zdá, ale na to “tahání” toho zas tak moc není 😉

  3. chello napsal:

    To je skvělá zpráva. Jen bych vás chtěl poprosit zdali by titulky byli i v textové formě či editoru youtube a né jen jako video stopa. Já osobně veškerý text vkládam do programu Balabolka a nechávám si jej předčítat. Člověk může při tom dělat i jiné činnosti a zároveň si dopřát informace z textu.

  4. Yamanouchi napsal:

    Naprostá paráda, tohle jsem nečekal! Děláte dobrou službu i pro sluchově postižené lidi. Jen tak dál.

  5. Michael Voplatka Redakce napsal:

    Všem děkujeme za pozitivní reakce a podporu. Přiznám se, že tak pozitivní reakce jsem nečekal. Tato odezva je motivací pro naši další práci. Doufáme, že tato novinka splní vaše očekávání. Již dnes odpoledne můžete očekávat první video 😉

  6. ejencik napsal:

    Myslim ze by nekteri ocenili titulky k videu o transportu Falconu:
    https://www.youtube.com/watch?v=yW3j1HpzD30

    Mozna ale by to spise byl namet na pekny clanek, kdyby jste ho doplnili o dalsi detaily.

    Dik za vasi praci.

  7. kitka napsal:

    pripájam sa, skvelý nápad a skvelá práca, teším sa na každé videjko, odber aktívny mám už dávno kliknutý.Držím palce, ste šikovní.

  8. Martin Z. napsal:

    Můžeme se těšit, že by se časem některý ze seriálů co jsou nyní na streamu objevil i na YouTube? Nebo tomu brání např. licenční politika a podobné?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To nehrozí. Je to stejné jako kdyby například Česká televize vysílala Televizní noviny z TV Nova. 😉

      • Martin Z. napsal:

        Rozumím, nicméně je to veliká škoda. Od té doby co nová verze streamu zahodila funkčnost RSS pro jednotlivé kanály, a není tedy snadné hlídat si nové díly pořadů, jsem nějak ztratil potřebu ten jejich portál navštěvovat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nové díly Dobývání vesmíru jsou vždy oznámeny na Facebooku pořadu a se zpožděním někdy i pár týdnů pak na našem fóru.

      • Martin Z. napsal:

        Což je skvělé, ale stále o několik řádů měné pohodlné než obyčejné RSS.
        Možná si však ale napíšu vlastní mechanismus pro pravidelné parsování stránek streamu a budu si tak to RSS generovat na své straně z jejich dat.

      • Honza napsal:

        Možná není třeba znovu vymýšlet kolo. Na internetu jsou předpřipravené nástroje, které byste zřejmě uměl využít lépe, než se to podařilo mě. Zkoušel jsem před časem něco na Seznam zprávy a neustále mi krom nových vyskakovaly i staré výsledky. Obešel jsem to právě přes stránku upozorňující na ně na facebooku – http://fb2rss.altervista.org převádí facebook do RSS a zatím mi funguje zcela spolehlivě, aniž by po mě vyžadovali cokoliv.

  9. KarelK napsal:

    Díky Kosmonautixe.
    Cenu Antonína Vítka bych vám ze srdce přál, za to co vše pro nás a veřejnost děláte.

  10. Chikmo napsal:

    Wow super…už teď z toho, že sem pořád na netu kvuli kosmu žena šílí….todle zavání rozvodem 🙂 Paráda…jste úžasní… děkuji…ne za ten rozvod…za Vás 🙂

  11. Zdeněk Trčka napsal:

    Tak tohle je nečekané a rozhodně super nápad.

    Díky celé redakci Kosmonautix 🙂

  12. Ledna napsal:

    Neuveritelny co vsechno delate. Zajimavych clanku, ze cloveku je lito ze to nestiha cist. Videa a prenosy jakbysmet. Moc Vam fandim a at se dostanete mezi co nejvic lidi. Vase aktivita popularizace vedy a techniky posune nasi spolecnost dopredu

  13. tjjxd napsal:

    Můžu se zeptat? Uděláte někdy streamy ze startů raket z historie? Předem díky.

  14. Petr Čech napsal:

    Vypadá to skvěle, jen mám takový technický dotaz? To teď budete vlastně reuploadovat již existující videa s českými titulky? To by se asi youtube moc nelíbilo…

    • Petr Melechin Redakce napsal:

      Na to určitě pozor. U videí od NASA/ESA a nejspíš i SpaceX by to vadit nemuselo, ale u jiných už to může být porušení copyrightu.

      Doporučuji tedy spíš místo reuploadování na YT používat například JW Player, který umožňuje na stránku vložit video z YT a přidat k němu vlastní titulky.

      Zdrojem videa je však stále původní autor a všechna přehrání a zobrazení reklam se přičítají jemu. Takovýto způsob by už měl být košér.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ono těch přehrání zase nebude vůči originálu tolik. Přirovnal bych to k situaci, kdy děláme živě a česky komentovaný přenos – také dublujeme originál, jen k němu přidáváme českou přidanou hodnotu.

      • ventYl napsal:

        Ano, len ono u streamov je jaksi predpoklad, ze sa pouziju k dalsej retransmisii, trebars v ramci vysielania sprav v zostrihoch, alebo zivych komentaroch. Ako bolo spravne podotknute, vsetky produkty NASA su z podstaty agentury platene z dani public domain (az na nejake vynimky), SpaceX s tym asi tiez nebude mat problem, ale videa napr. od spolocnosti podnikajucich v kozmonautike uz mozu byt trocha ina kava. Ale divil by som sa keby sam YT toto nemal nejako podchytene, aby bolo mozne video otitulkovat a autor povodneho videa ostal spokojny (a zasobeny peniazmi z reklamy). DMCA funguje obsac na YT dost divne a bolo by blbe, keby kvoli tomu trebars pozastavili cely kanal.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        S tím, že YouTube může video označit jako kopii počítáme, ale v takových případech to většinou funguje tak, že systém před video vloží reklamu a veškerá monetizace jde původnímu autorovi, což nám nevadí, protože to neděláme pro peníze. A navíc my těm firmám, o kterých daná videa jsou, vlastně děláme reklamu.

      • Honza napsal:

        Občas vídám videa na youtube, k nimž jiní uživatelé vytvořili svoje titulky. Nevím přesně, jak to funguje a jak byste na taková videa mohli upozorňovat pomocí svého youtube kanálu, ale byla by to cesta, která by zcela jednoznačně byla naprosto čistá. Nebo se aspoň ptejte autorů, většinou jistě nebudou mít nic proti.
        Prostě o Vás mám strach. Před časem tu proběhla diskuze o zdrojích obrázků a přiznávání autorů (což se teď dělá napsáním adresy, odkud byl obrázek stažen, která není vždy právě vypovídající; neřeší se, kdo obrázek udělal a pod jakou licencí ho publikoval). Tohle vypadá jako přesně stejně znepokojivě zlehčující odpověď, jako padla tehdy. S rostoucí popularitou roste i šance, že si kosmonautix někdo vybere jako vhodný cíl pro ždímání peněz. Nerad bych musel přispívat na sbírku na pokutu, o jejíž hrozbě jste věděli.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za starostlivost, ale myslím, že YouTube má tyhle věci dobře ošetřené. Pokud systém vyhodnotí, že je video duplicitní, pak jen přičte peníze z něj původnímu autorovi. Ale myslím, že s tímhle problém nebude.

      • Michael Voplatka Redakce napsal:

        Titulkovat videa přímo na YouTube není optimální. Tímto směrem už jsme to zkoušeli a je to spíše nouzové řešení, jelikož titulkový editor postrádá nezbytné nástroje a funkce pro tvorbu profesionálních titulků. Výsledný produkt by tak nepůsobil dobře v mnoha ohledech. Co se týče práv, valná většina námi titulkovaných videí bude od NASA a ESA, kde s tím není žádný problém. U jiných videí jsme v kontaktu s jejich autory a máme jejich souhlas. Pokud v budoucnu něčí souhlas nedostaneme, video prostě titulkovat nebudeme. To je ale vzhledem k počtu našich odběratelů i všeobecnému zájmu popularizátorů o šíření informací poměrně nepravděpodobné.

      • Honza napsal:

        Super, to mám radost. Takovýhle přístup se mi líbí. Díky.

  15. Jirka Hadac Redakce napsal:

    Urcite chvalihodne a doufam, ze se to bude lidickam libit. Patrim k te casti divaku, kteri nemaji problem s anglictinou problem, tj., me by se vic hodili preklady ruskych ci francouzskych videi, ale plne chapu, ze Hangouty s Chrisem Hadfieldem, ci kulinarske umeni Samanthy, videa ESA o startu, dokovani, oddokovani a reentry sojuzu jsou bomba a stoji je za to ctenarum/divakum prelozit. Super napad, drzim palce, at vas ten elan nikdy neprejde.

  16. Štěpán Krňanksý napsal:

    Kluci zlatý,

    to je super zpráva díky moc!!!!

    Už se těším na videa…

  17. Spytihněv napsal:

    Hm. Rád bych připojil nějakou tu hodnotnou a konstruktivní kritiku, ale bohužel mě žádná nenapadá 🙂 Jednoznačně další z řady kroků ke zdokonalení kosmonautixu. Super.

  18. Vladimír Podivínský napsal:

    Takže slepý mají smůlu, spíš bych čekal dabing 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.