Vesmírné výzvy – únor 2018

falcon heavy zdroj: upload.wikimedia.org

Únoru 2018 dominuje zejména start dlouho odkládáného a tolik očekávaného nejsilnějšího nosiče současnosti, Falconu Heavy, přistání jeho bočních stupňů zpět na Floridě a cestu jeho netradičního nákladu. Dále vás čeká dalších pět témat, vypuštění družice Paz a dvou družic Tintin, ruský výstup do volného prostoru, americko-japonská kosmická procházka, přistání Sojuzu MS-06 a start Progressu MS-08.

V rubrice Kosmonautika v kostce uvidíte přípravu čínské kosmické stanice, největší jednosegmentový motor na THP, nové díly pro raketu SLS, českou firmu dodávající díly pro Ariane 6, rozpočet NASA s důrazem návratu na Měsíc, poruchu Robonauta, dokončení aerobrakingu sondy TGO u Marsu, nejmenší orbitální raketu na světě, novou sondu pro výzkum Slunce, atomové hodiny pro ISS, testování družice Aeolus, start družic Beidou, cestu teleskopu TESS, novinky ze SpaceX a mnoho dalšího.

Vesmírné výzvy tentokrát dvaceti pěti sekundami překonaly hranici 30 minut. 102. díl je pro vás připraven, stačí jen kliknout na obrázek videa.


Nezobrazuje-li se vám video správně, klikněte na přímý link na stream.cz

Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Falcon_Heavy_Side_Boosters_landing_on_LZ1_and_LZ2_-_2018_%2825254688767%29.jpg/800px-Falcon_Heavy_Side_Boosters_landing_on_LZ1_and_LZ2_-_2018_%2825254688767%29.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Vesmírné výzvy – únor 2018”

  1. Jaroslav Jansa napsal:

    Já jsem se jenom chtěl zeptat že když se tedy podařilo zachránit přistávající aerodynamický kryt čili vylovit opláchnout a použití pro další let, tak by v budoucnu bylo vystaráno a jenom by se z vody vyzvedly tak jako kosmické lodě Drgon.

  2. Petr Hájek napsal:

    Kvalita Vesmírných výzev je vysoko nad úrovní obdobných pořadů v televizi a to i zahraniční ,takový komplexní souhrn událostí s fundovaným komentářem běžně není k vidění.Dík za Vaší práci.

  3. Libor Adamcik napsal:

    Super prace, dekuji. Je to kvalitou rovnou na CT1.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.