Třetí čínský start za týden!

Čína na začátku roku skutečně šlápla na plyn – dnes v 8:10 našeho času vypustila raketu Dlouhý pochod 2D z kosmodromu Ťiou-čchüan třetí družici sestavy označované zkratkou LKW, která má na starost detailní snímkování Země. Šlo přitom již o třetí čínský start letošního roku – po vypuštění dvojice družic a dvou navigačních družic Beidou. V lednu nás navíc možná čekají další dva čínské starty – kolem 19. ledna má startovat Dlouhý pochod 11, který má všechny stupně na tuhé palivo (vynáší dvě družice Jilin pro podrobný dálkový průzkum Země) a na 26. ledna byl přesunut start rakety Dlouhý pochod 2C s další skupinou družic Yaogan-30 pro sběr elektronických signálů.

Ideální fázový posun mezi družicemi LKW-1 a LKW-2.

Ideální fázový posun mezi družicemi LKW-1 a LKW-2.
Zdroj: http://spaceflight101.com

Aktuálně vypuštěná družice je součástí systému Ludikancha Weixing, což se zkracuje na LKW. Ten se začal budovat 3. prosince, když raketa Dlouhý pochod 2D vypustila družici na dráhu 488 × 504 se sklonem 97,46°. Jejím úkolem byl dálkový průzkum Země a hledání přírodních zdrojů. Objevily se spekulace, že družice může sloužit i armádě, zvláště když Čína přestala v květnu 2016 používat označení Yaogan pro své optické a radarové průzkumné družice. 23. prosince se tyto spekulace opět vrátily, když Dlouhý pochod 2D vypustil druhou družici LKW, která se usadila na stejné oběžné dráze, jen o 90° fázově otočená vůči LKW-1, což zajišťuje optimální frekvenci návštěv daného místa. Obě družice jsou na heliosynchronní dráze, přičemž jejich sestupný uzel leží v oblasti, kde je místní čas 10:30.

Vizualizace družic LKW

Vizualizace družic LKW
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Dnešní start plně odpovídal dvěma předchozím, pouze s tím rozdílem, že LKW-3 zřejmě míří na jinou orbitální rovinu. Je pravděpodobné, že bude mít za úkol pořizovat odpolední snímky – sestupný uzel je umístěný v oblasti času 13:30. Díky tomu bude systém LKW schopen pořizovat fotky za různých světelných podmínek. Následným srovnáním snímků z různých časů by mělo jít odfiltrovat vliv stínů. Stejně tak se dá očekávat, že LKW-4 odstartuje poměrně brzy a jeho dráha bude vůči LKW-3 fázově otočena o 90°.

Podle animace představené v rámci startu můžeme usuzovat, že jde o družice, jejichž tělo má tvar hranol s šestiúhelníkovou základnou a trojicí výklopných solárních panelů. Portál spaceflight101 na základě velikosti družic odhaduje, že by optika na palubě mohla dosáhnout pozemního rozlišení 0,7 m pro černobílé snímky, přičemž pro barevné a infračervené snímky by mělo být rozlišení lepší než tři metry.

Sobotní start byl 263. startem rakety z rodiny Dlouhý pochod a 37. startem rakety Dlouhý pochod 2D, která si svou premiéru odbyla v roce 1992.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2018/01/LKW3-2.jpg
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2018/01/LKW1-2-Orbit.jpg
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…f6aa2c27eebf957ffd18af48644c97af&oe=5AFB9133

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Třetí čínský start za týden!”

  1. Honza napsal:

    Kvádr s šestiúhelníkovou základnou mě pobavil 🙂 Slovo, které hledáte, je hranol.

  2. Kamil napsal:

    A stupeň jim spadnul do města s explodoval?

  3. Petr napsal:

    Aha, to je škoda. Díky za odpovědˇ. V nejbližší době se asi čínského startu nedočkáme.

  4. Petr napsal:

    Zdravím, kde dávaní živě starty čínských raket. Já jsem to nikdy živě nenašel.

  5. ptpc Redakce napsal:

    V prvom rade gratulácia do Číny! 🙂
    Momentálne Čína buduje rôzne zamerané systémy družíc a aby to stihla podľa plánu tak tomu odpovedá aj frekvencia štartov. Len by som chcel podotknúť že to nie je „z ničoho nič“.
    Určite sa máme na čo tešiť… 🙂

  6. ventYl napsal:

    Tak, ked chcu 40 startov za rok, tak musia. To su 3+ mesacne a teraz sa pomaly blizi cinsky novy rok, to budu dva tyzdne vsetci mat na salame. Treba si to nadhnat.

  7. Dan napsal:

    Oni ty Dlouhé pochody snad vyrábějí jako párky 🙂 Slušná kadence.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.